Πρώτη αποφασιστική απάντηση. Με μαζικές κινητοποιήσεις οι κάτοικοι των νησιών απέτρεψαν να ξεφορτωθούν μηχανήματα που προορίζονταν για τα στρατόπεδα για πρόσφυγες και μετανάστες σε «Θόλο» και «Βαστριά».

Η μαζική κινητοποίηση του λαού της Χίου και της Λέσβου, ματαίωσε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μεταφορά στα νησιά μηχανημάτων για να χρησιμοποιηθούν στις νέες κλειστές υπερδομές – στρατόπεδα συγκέντρωσης της ΕΕ, που θέλει να χτίσει και στα δύο νησιά, στις περιοχές του Θόλου και της Βάστριας αντίστοιχα.

Οι κάτοικοι των νησιών βρέθηκαν σε επιφυλακή με τους φορείς τους, τη Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων της Χίου, τα εργατικά σωματεία, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και απέτρεψαν το πλοίο «Πελαγίτης» να ξεφορτώσει τα μηχανήματα έργου για τις δομές – φυλακές, πρώτα στο λιμάνι στα Μεστά και στην πόλη της Χίου και στη συνέχεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αναγκάζοντάς το να φύγει για τη Θεσσαλονίκη.

Ηταν μια πρώτη αποφασιστική απάντηση των λαϊκών δυνάμεων των νησιών, που διατράνωσαν ότι δεν θέλουν στρατόπεδα συγκέντρωσης κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις οποίες συμμετέχουν ενεργά και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Απαίτησαν να κλείσουν οι υπάρχουσες δομές, οι ξεριζωμένοι να έχουν τη δυνατότητα να πάνε στον τόπο προορισμού τους.

Στη Χίο, κάτοικοι του νησιού από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 6.1.22 και μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής αιρετών και κατοίκων της Χίου συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, προκειμένου να εμποδίσουν το πλοίο να ξεφορτώσει τα μηχανήματα. Το πλοίο έφυγε χωρίς να ξεφορτώσει τα μηχανήματα.

Στο επιβατικό λιμάνι της Μυτιλήνης βρέθηκαν από τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης κάτοικοι, σωματεία και φορείς της Λέσβου για να μην αποβιβαστούν στη Μυτιλήνη τα μηχανήματα που μεταφέρει το πλοίο «Πελαγίτης» για την κατασκευή δομής-φυλακής προσφύγων και μεταναστών στη Βάστρια.

Η συγκέντρωση έγινε μετά από κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λέσβου ενάντια στη δημιουργία ΚΥΤ στη Βάστρια. Στο πλευρό τους βρέθηκε και η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ.

Με συγκέντρωσή τους, απέτρεψαν την αποβίβαση των μηχανημάτων που μετέφερε το πλοίο «Πελαγίτης». Το πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι χωρίς να έχει αποβιβάσει κανένα μηχάνημα.

Η συγκέντρωση έγινε μετά από κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λέσβου ενάντια στη δημιουργία ΚΥΤ στη Βάστρια. Χαιρετιστήρια μηνύματα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους νησιώτες έστειλαν: το Εργατικό Κέντρο Σάμου, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ο Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κοινότητας Αγιάσου.

Σε ανακοίνωσή του το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναφέρει:

«Η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα των νησιωτών για άλλη μια φορά ακύρωσε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων τόσο στη Λέσβο όσο και στη Χίο που απέτρεψαν να γίνει η αποβίβαση των μηχανημάτων για την έναρξη των εργασιών σε Βάστρια και Θόλος απέδειξαν ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη δημιουργία υπερδομών- φυλακών για πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα περάσουν.

Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης δεν πέρασε ούτε και τώρα και δεν θα περάσει όποτε και αν το επιχειρήσει!

Τώρα δεν χρειάζεται καμία επανάπαυση – κανένας εφησυχασμός. Η κυβέρνηση θα επιμείνει στους σχεδιασμούς της. Ο αγώνας των κατοίκων των νησιών για καμιά δομή, ούτε κλειστή – ούτε ανοιχτή πρέπει να ενταθεί. Συνεχίζουμε αποφασιστικά για να μη δημιουργηθούν νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά, αλλά για να κλείσουν και τα ήδη υπάρχοντα.

Την τελευταία λέξη την έχει ο λαός της Λέσβου και της Χίου!».

Η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ χαιρετίζει την κινητοποίηση που απέτρεψε την αποβίβαση μηχανημάτων για τη δομή στη Βάστρια

«Οι σημερινές κινητοποιήσεις σε Λέσβο και Χίο αποδεικνύουν ότι ο αυταρχισμός και τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ μπορούν και πρέπει να τσαλακωθούν από το λαϊκό κίνημα», σημειώνει η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση του λαού της Λέσβου που για μια ακόμα φορά έδωσε μαχητικό «παρών» στη μεγάλη συγκέντρωση στο λιμάνι της Μυτιλήνης, για να μην ξεφορτωθούν τα μηχανήματα που προορίζονται για την κατασκευή υπερδομής-φυλακής στη Βάστρια.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Χαιρετίζουμε το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, τα σωματεία, τους φορείς, τους εργάτες, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και όλους τους νέους που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις και που έχουν διαμορφώσει την ετυμηγορία τους και δεν την παίρνουν πίσω: “Τα νησιά μας δεν θα γίνουν φυλακές ψυχών”.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις σε Λέσβο και Χίο αποδεικνύουν ότι ο αυταρχισμός και τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ μπορούν και πρέπει να τσαλακωθούν από το λαϊκό κίνημα. Αποδεικνύουν ότι έτσι ή αλλιώς, είτε με τον εκβιασμό, είτε με τον αυταρχισμό, την τελευταία λέξη την έχει ο λαός, με την οργανωμένη πάλη του, με την αντοχή του, με την πείρα του και πάνω από όλα με το δίκιο του.

Αυτοί που με την πολιτική τους δημιούργησαν και δημιουργούν καραβάνια προσφύγων και θαλασσοπνιγμένων, σήμερα μιλούν για διαχείριση του Προσφυγικού, ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν δίνουν δεκάρα ούτε για τους νησιωτες, ούτε για τους πρόσφυγες, ούτε για τον λαό μας.

Καλούμε τον λαό των νησιών να επαγρυπνά, να διεκδικεί τις σύγχρονες ανάγκες του, να βάζει εμπόδια στην πολιτική που εμπλέκει τη χώρα μας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Καλούμε τον λαό του νησιού να συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες κόντρα στο ξεσπίτωμά τους και τον εγκλωβισμό τους. Ξέρουμε καλά ότι στην τελική αυτό το σύστημα, το καπιταλιστικό, γεννά φτώχεια, πόλεμο και προσφυγιά.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό ανατρέποντάς το και αυτό είναι υπόθεση καθημερινής πάλης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ είναι υπόλογοι για την υλοποίηση και στήριξη αυτής της πολιτικής, που εφαρμόζει τις κατευθύνσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ και γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τα αιτήματα των νησιωτών.

Ούτε στη Λέσβο, ούτε στη Χίο, ούτε πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είναι τα νησιά».#