Δύο χρόνια μετά, τα γεγονότα παραμένουν πεισματάρικα…

Άρθρο του γραμματέα της Τ. . Λέσβου του ΚΚΕ Κώστα Ρήγα στον ιστότοπο stonisi.gr

Πέρασαν δύο χρόνια από τον λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στην εισβολή των ΜΑΤ, σε Λέσβο και Χίο, που απέτρεψε το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για κατασκευή νέων υπερδομών – φυλακών για πρόσφυγες.

Στη Λέσβο, οι μεγάλες κινητοποιήσεις στην Καράβα, στο Διαβολόρεμα, στην πόλη της Μυτιλήνης επιδρούν μέχρι σήμερα και αυτό φάνηκε με τη μαζικότητα των πιο πρόσφατων κινητοποιήσεων, όπως έγινε ανήμερα των Φώτων όταν εμποδίστηκε η κάθοδος μηχανημάτων από το πλοίο “Πελαγίτης”, ή στη Βάστρια όπου ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και άλλων φορέων μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες. Από αυτές τις κινητοποιήσεις προκύπτει ένα βασικό συμπέρασμα που η σημασία του αναδεικνύεται από το ΚΚΕ:

Κανένας δεν μπορεί να υποτιμά τη λαϊκή δύναμη, γιατί έρχονται στιγμές που η υποβόσκουσα αγανάκτηση αντί να εκτονώνεται, συσσωρεύεται και εκφράζεται με ξεχωριστή μαχητικότητα, με ανεβασμένες αγωνιστικά διαθέσεις.

Το παραπάνω συμπέρασμα, το γνωρίζουν, το μελετούν, το υπολογίζουν και δίνουν τον δικό τους “αγώνα” για να το αποκρύψουν τα κόμματα και οι μηχανισμοί που υπάρχουν, για να μην αμφισβητηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, τα σχέδια της αστικής τάξης, ούτε για μια στιγμή. Πρόκειται για κόμματα ταγμένα στη διαχείριση και διαιώνιση του καπιταλισμού, που είναι υποχρεωμένα να υπηρετούν το κεφάλαιο, να στοιχίζουν και να ενσωματώνουν την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα πίσω από τις επιδιώξεις του. Αυτό εξηγεί τη στάση τους στο Προσφυγικό καθώς και τις προσαρμογές στην τακτική τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει με βάση τις δεσμεύσεις στην ΕΕ

Επιδιώκει να υλοποιηθούν οι νέες δομές – φυλακές που δεν έγιναν το 2020, χωρίς τις αντιδράσεις του 2020. Γι’ αυτό επαναλαμβάνει ότι τα προ διετίας γεγονότα διχάζουν και δεν πρέπει να επαναληφθούν, ότι είμαστε δημοκρατική χώρα που δεν της ταιριάζουν επεισόδια. Κρύβει βέβαια ότι δεν δίστασε να προβεί σε «δημοκρατική» απόβαση των ΜΑΤ για να αντιμετωπίσει τις «αντιδράσεις» και όταν αυτά έφυγαν τροχάδην για το πλοίο του γυρισμού, δήλωνε διά στόματος υπουργού ότι «έφυγαν γιατί έκαναν τη δουλειά τους», προκαλώντας γέλιο ακόμα και στα έδρανα της Βουλής.

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια όμως έριξε «δουλειά» για να καμφθούν οι αντιδράσεις τόσο με ενέργειες ενσωμάτωσης – εξαγοράς, όσο και με λογικοφανή επιχειρήματα που βασίζονται στη μισή αλήθεια. Συγκεκριμένα:

Προσέλαβε συνοριοφύλακες, που αντί να φυλούν σύνορα, φυλούν το ΚΥΤ στον Καρά – Τεπέ.

Διατυμπάνιζε σε πανηγυρικό κλίμα ότι μείωσε τις προσφυγικές ροές, φυλώντας τα σύνορα. Στο ερώτημα γιατί χρειάζεται νέα δομή αφού μειώνονται οι ροές, ή δεν απαντά ή παραδέχεται ότι το Προσφυγικό είναι διεθνές απρόβλεπτο ζήτημα. Άρα αυτοακυρώνεται για τα περί φύλαξης των συνόρων, τα οποία είναι αστειότητες, όταν το ΝΑΤΟ σουλατσάρει στο Αιγαίο και το γκριζάρει (δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα σε Ελλάδα – Τουρκία), όταν ο εναέριος χώρος δέχεται διαρκώς παραβιάσεις από τα μαχητικά της Τουρκίας (δεν πέφτουν «πρόσφυγες-εισβολείς» με αλεξίπτωτα), όταν μεγάλα τούρκικα αλιευτικά περνούν τα χωρικά ύδατα.

Εκβιάζει, θέτοντας το δίλημμα «Βάστρια αλλιώς Καρά – Τεπέ», με το ιδεολόγημα ότι αν δε φτιαχτεί το νέο κέντρο, θα επαναληφθούν τα γεγονότα του ’15, με μαζικές ροές και συμφόρηση των πλατειών της Αθήνας. Άρα έμμεσα παραδέχεται ότι το νέο κέντρο θα έχει χαρακτήρα κολαστηρίου, που θα αποτρέπει από τη μια πρόσφυγες να περάσουν στη χώρα, και από την άλλη θα υποδεχτεί και κόσμο από την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως επιτάσσει η ΕΕ για νησιά αποθήκες ψυχών, αυξάνοντας τελικά τους εγκλωβισμένους, αλλά και τις μπίζνες στην πλάτη τους από κάθε λογής ΜΚΟ.

Ρίχνει νερό στον μύλο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που θρέφει και γραφικούς ακροδεξιούς ή φασίστες, προτάσσοντας την άποψη ότι το ΚΥΤ (όπως οι φυλακές) πρέπει να βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού. Γι’ αυτό μετά τον βουλευτή της ΝΔ Αθανασίου, που δήλωνε ότι το ΚΥΤ πρέπει να φτιαχτεί στα Τοκμάκια (ακατοίκητες βραχονησίδες), σειρά πήρε το κόμμα του Βελόπουλου που πρότεινε το ίδιο, αλλά όχι και οι φασίστες υπό τον Κασιδιάρη, που αυτή η «λύση» τούς φαίνεται πολυτέλεια για τους πρόσφυγες (ζητούν να απελαύνονται άμεσα). Συνεπώς, είναι τουλάχιστον πρόκληση να λέει η ΝΔ ότι οι κινητοποιήσεις ενάντια στη δομή-φυλακή εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν αντιπολιτεύεται, σα να μην κυβέρνησε ποτέ. Καταγγέλλει σήμερα την κυβέρνηση ότι προωθεί τα «κλειστά» κέντρα κράτησης και προτείνει μια «μικρή δομή» διαστρεβλώνοντας το αίτημα των κινητοποιήσεων για καμία δομή. Βέβαια έχει τη δική του σφραγίδα το κολαστήριο της Μόριας.

Καταγγέλλει την «εμμονική» κυβέρνηση που δεν ακούει τους «νησιώτες», ενώ υπηρέτησε πιστά τον εγκλωβισμό των προσφύγων, με την υλοποίηση της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας ως κυβέρνηση, και σήμερα την αποσιωπά ως αντιπολίτευση. Καταγγέλλει τον υπουργό Μηταράκη ότι περνά τροπολογίες που ισχυροποιούν το υπουργείο του (για να παρακαμφθούν εμπόδια για την κατασκευή της δομής), λες και τα υπόλοιπα υπουργεία ανήκουν σε άλλη κυβέρνηση και στεναχωρήθηκαν.

Σηκώνει αντικυβερνητικές παντιέρες όταν ο λαός του νησιού κινητοποιείται, αλλά και τότε δεν χρησιμοποιεί τις απαγορευμένες λέξεις ή φράσεις (ούτε ο βουλευτής του στον νομό) που προδίδουν την «ανθρωπιστική» προσφορά του: «ΝΑΤΟ», «FRONTEX», «αποστολές εκτός συνόρων», «Αφγανιστάν», «συμφωνία για τις βάσεις», «ΗΠΑ», «ΕΕ», «Δουβλίνο».

Αυτή την πολιτική υπηρέτησε και προωθεί και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που και με τη δική του συμβολή προωθήθηκαν τα αντιδραστικά σχέδια της ΕΕ, για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης στα νησιά. Θέλει να βγάλει λάδι την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ιμπεριαλιστικές συμφωνίες, που έχουν διαχρονικά την υπογραφή του και δεν θα την πάρει πίσω με καμία κυβέρνηση.

Η δικαιολογημένη αγανάκτηση του λαού των νησιών να γίνει δύναμη αγώνα με τη δράση μέσα από τους φορείς του

Ήδη πλήθος φορέων του νησιού έχουν υιοθετήσει τα δίκαια αιτήματα που υπάρχουν από το 2020: Να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες. Να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους. Να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες που τους εγκλωβίζουν. Να μη φτιαχτεί καμία δομή και να κλείσουν οι υπάρχουσες. Να πιέσει η κυβέρνηση για αιτήσεις ασύλου μέσα στην Τουρκία και άλλες χώρες με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Να στηριχτούν ουσιαστικά οι νησιώτες, με αποδέσμευση του ΦΠΑ από το Προσφυγικό. Να πάψει η εμπλοκή των ΜΚΟ.

Με αυτά τα αιτήματα οργανώθηκαν οι παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Αυτά τα αιτήματα προτάσσουν εργατικά σωματεία, Αγροτικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γυναικών, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Τοπικά Συμβούλια. Με αυτά τα αιτήματα, που εκφράζουν την πλειοψηφία των νησιωτών, πιέστηκαν και μια σειρά αιρετοί και δεν άλλαξαν ως τώρα τη στάση τους, δεν ενέδωσαν στις κυβερνητικές και άλλες πιέσεις, που είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν.

Μέσα σε αυτό τον αγώνα έδωσε και δίνει όλες τις δυνάμεις του το ΚΚΕ, που είναι το μοναδικό Κόμμα που δεν έκανε σκόντο, δεν άλλαξε θέσεις, γιατί ακριβώς δεν το έχουν στο χέρι, δεν έχει τις δεσμεύσεις που έχουν τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτός ο αγώνας είναι δίκαιος και θα προσπεράσει όσους βγάζουν αντισυστημικές δήθεν κορόνες, μένουν στον κούφιο ακτιβισμό και είναι απόντες, τόσο όταν υπάρχει λαϊκός ξεσηκωμός όσο και όταν προετοιμάζεται.

Αυτός ο αγώνας θα απομονώσει τον ρατσισμό και όσους βρήκαν ευκαιρία να δείξουν το μεγάλο μίσος τους για τους πρόσφυγες, λόγω της μεγάλης αγάπης που τρέφουν για τα αφεντικά τους και τον παρά. Κάποιοι από αυτούς (μικρός είναι ο τόπος γνωριζόμαστε) βάφτιζαν τους πρόσφυγες εισβολείς, βρωμιάρηδες που αξίζουν πνιγμό, όταν έφταναν οι βάρκες κατά συρροή, ή οργάνωσαν πογκρόμ (σε αντίθεση με τον κόσμο που αντανακλαστικά έφερε κουβέρτες, διέσωσε, έδωσε φαΐ και νερό). Και ήταν οι ίδιοι που αξιοποίησαν τους κατατρεγμένους για να βγάλουν παραδάκι, μετατρέποντας ακόμη και τα ΙΧ τους σε ταξί για πρόσφυγες, με διόλου ευκαταφρόνητη ταρίφα.

Τώρα μπορούν να βγουν περισσότερα συμπεράσματα από ακόμα περισσότερους

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις έχουν εμποδίσει τη δημιουργία νέας υπερδομής-φυλακής κόντρα στην επικίνδυνη λογική του «ρεαλισμού», στην οποία η ΝΔ έχει συμμάχους τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Γιατί ρεαλισμός γι’ αυτούς είναι (αλλιώς «λεφτά» υπάρχουν) να αγοραστούν αεροπλάνα και βαπόρια για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, να δοθούν 140 εκατομμύρια ευρώ για δομές-φυλακές, να δοθούν κίνητρα για φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές και πράσινα μονοπώλια. Ρεαλισμός γι’ αυτούς όμως δεν είναι (αλλιώς «δεν υπάρχει σάλιο») να αυξηθεί το εισόδημα εργαζομένων, αγροτών και επαγγελματιών που στενάζουν από την ακρίβεια στα νησιά, ούτε να ενισχυθεί το Βοστάνειο και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ούτε να δοθούν κονδύλια για την ουσιαστική αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση. Είναι προκλητικό να καλούν τον λαό των νησιών να στηρίξει τη μετάβαση που ονομάζουν «πράσινη» για τα μονοπώλια που υπηρετούν και από την άλλη να επιδιώκουν το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Βάστρια.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που παλεύει για ένα σύστημα χωρίς πόλεμο, εξαθλίωση, φτώχεια και προσφυγιά. Άλλωστε όσο βέβαιο είναι ότι θα ξημερώσει αύριο, άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι θα υπάρχουν κατατρεγμένοι στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Το αίτημα για απεγκλωβισμό των προσφύγων είναι σωστό, αλλά δεν θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα. Γιατί και όταν ο πρόσφυγας φτάνει στη χώρα προορισμού, αρχίζει νέος Γολγοθάς. Αυτά είναι τα αδιέξοδα του καπιταλισμού και υπόλογοι όσοι τον υπηρετούν, που από τη μία ξεσπιτώνουν τον κοσμάκη και μετά «πρέπει να τον διαχειριστούν».

Το μέλλον είναι η φιλία των λαών, η συνεργασία μεταξύ τους και όχι ο ανταγωνισμός, που είναι στο DNA του καπιταλισμού. Θύμα αυτών των ανταγωνισμών είναι κάθε πρόσφυγας και κάθε λαός. Και αποδεικνύεται ότι ένα κράτος εχθρικό απέναντι στο λαό του, δεν θα είναι φιλικό απέναντι σε κανένα λαό. Αυτό αναδεικνύει σταθερά το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στο νησί, αυτό αναδείχτηκε και στις μεγάλες εκδηλώσεις στο νησί τον περασμένο Ιούλιο, αυτό θα συνεχίσει να αναδεικνύει πρωτοστατώντας στην πάλη του λεσβιακού λαού για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του.#