Κινητοποίηση στη Βάστρια ενάντια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μαζικό «παρών» παρά τη βροχή, το κρύο και τον δυνατό αέρα έδωσαν στη συγκέντρωση, που είχαν καλέσει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, σωματεία και φορείς, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ για τη νέα φυλακή προσφύγων και μεταναστών που θέλουν να εγκαταστήσουν στη Λέσβο και συγκεκριμένα στη Βάστρια με σύνθημα «ούτε στη Βάστρια, ούτε πουθενά. Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά».

Από πλατεία Σαπφούς ξεκίνησαν, επιβιβαζόμενοι σε πούλμαν, και αφού έγινε ένας μικρός χαιρετισμός από τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Γιάννη Ζαφείριου.

Κομβόι αυτοκινήτων ξεκίνησε από Μανταμάδο, από Καλλονή και από Πηγή για να φτάσουν όλοι στην ώρα τους στο ίδιο ραντεβού.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΤΕ Κώστα Ρήγα και τη βουλευτίνα Νομού Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Μυτιλήνης Νίκη Τσιριγώτη, Στρατής Κόμβος, από την παράταξη «Με πυξίδα τον Πολίτη» η Εριφύλλη Χιωτέλη και οι δημοτικοί σύμβουλοι, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Δυτικής Λέσβου Γιάννης Συκάς και Σταύρος Βαξεβάνης.

Η βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα για τις σημερινές κινητοποιήσεις ενάντια στη δομή στη Βάστρια έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Σήμερα είναι ώρα ευθύνης για όλους! Δίνουμε για άλλη μια φορά απάντηση στην κυβέρνηση που νομίζει ότι μπορεί, ενάντια στη λαϊκή θέληση, να επιβάλλει τη μετατροπή των νησιών μας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της ΕΕ.

Είναι βαθιά νυχτωμένη αν νομίζει ότι μπορεί πότε με το καρότο, πότε με το μαστίγιο και πότε με χρεοκοπημένα ψευτοδιλήμματα, να αντιστρέψει την ξεκάθαρη λαϊκή ετυμηγορία, για κανένα κέντρο – φυλακή προσφύγων και μεταναστών, ούτε στη Βάστρια ούτε στον Καρά Τεπέ.

Θα είναι πολλαπλά εκτεθειμένη – και να μην το τολμήσει – αν επιχειρήσει ξανά να αξιοποιήσει δυνάμεις καταστολής ενάντια στις σημερινές λαϊκές κινητοποιήσεις.

Είναι ήδη εκτεθειμένη, όταν αντί να φτιάχνει αντιπλημμυρικά έργα, έργα δασοπροστασίας, σχολεία, τόσες δημόσιες υποδομές που λείπουν απ’ τα νησιά, επιχειρεί να φτιάξει κέντρα – φυλακές. Αυτό τους μάρανε!»

Στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου στη Βάστρια συμμετείχε και η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Μυτιλήνης. Η επικεφαλής της παράταξης και δημοτική σύμβουλος Νίκη Τσιριγώτη με ανακοίνωσή της τονίζει, ότι οι κινητοποιήσεις θα είναι διαρκείας και ο λαός θα σταματήσει το έγκλημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Μυτιλήνης:

«Αψηφώντας για ακόμα μία φορά τη βούληση του λεσβιακού λαού, επιχειρούν τη δημιουργία νέας δομής φυλακής στο νησί μας.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης να συνεδριάσει άμεσα και τον κάθε δημοτικό σύμβουλο να πάρει θέση για την αθλιότητα που η κυβέρνηση και η ΕΕ θέλουν να συντελεστεί.

Το έγκλημα πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει. Οι κινητοποιήσεις θα είναι διαρκείας και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο λαός!

Τα απαράδεκτα σχέδια που θέλουν το νησί μας τόπο εγκλωβισμού ανθρώπινων ψυχών θα μείνουν στα χαρτιά.

Συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο – πρωτοβουλία του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και των σωματείων.

Ο λαός της Λέσβου δε θέλει κέντρα – φυλακές, θέλει αντιπλημμυρικά έργα, σχολειά, δημόσιες δομές υγείας και μέτρα ανακούφισης του λαϊκού εισοδήματος»

Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου συμμετείχε τις κινητοποιήσεις

Όπως ανέφερε η Διοικούσα Επιτροπή του Δικτύου, για μια ακόμη φορά συνεχίζεται αταλάντευτα η στήριξη της προ τριετίας απόφασης της ΓΣ των μελών του, για την μη κατασκευή δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε οποιοδήποτε σημείο της Λέσβου. «Στηρίζουμε με την συμμετοχή μας, τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου και λοιπών κοινωνικών φορέων του νησιού μας της Δευτέρας 7/2/2022 για ακύρωση της απόφασης της Κυβέρνησης για κατασκευή υπερδομής στη θέση Βάστρια του νησιού μας».

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορ. Αιγαίου Αγλαΐα Κυρίτση δήλωσε:

«Βρεθήκαμε σήμερα εδώ για να υλοποιήσουμε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που υιοθέτησε την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να εμποδίσουμε την έναρξη των εργασιών της νέας Υπερδομής. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που με φωτογραφική διάταξη, μέσα στον αναπτυξιακό νόμο που συζητιέται τώρα στη Βουλή, αφαιρεί τις αρμοδιότητες από την Περιφέρεια που αφορούν αδειοδοτήσεις και απαλλοτριώσεις. Είναι άλλη μια μορφή ενίσχυσης του επιτελικού κράτους για να γίνει ακόμη πιο εχθρικό απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στον λαό των νησιών του Βορείου Αιγαίου».

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η κυβέρνησης της ΝΔ προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση της απάνθρωπης πολιτικής εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, έτσι όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αρχίζει τις εργασίες για την κατασκευή νέας υπερδομής-φυλακής στη «Βάστρια». Γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την ετυμηγορία των νησιωτών, των φορέων τους ακόμη και αιρετών, και περνά με φωτογραφική διάταξη στη Βουλή τροπολογία που αίρει τις ευθύνες ακόμη και της Τοπικής Διοίκησης για να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο. Αποδεικνύεται ξανά ότι το αστικό κράτος είναι επιτελικό γρήγορο και αποφασιστικό όταν είναι να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική και γυμνό όταν «καλείται» να προστατέψει τη ζωή του λαού. Η δημιουργία δομής-φυλακής αποτελεί απάνθρωπο αντιλαϊκό και περιβαλλοντικό έγκλημα που μόνο χαμένους θα βγάλει τους νησιώτες, τους πρόσφυγες και το περιβάλλον καθώς η δομή θα βρίσκεται στην καρδιά γιγάντιας δασικής έκτασης. Θα βγάλει κερδισμένους κατασκευαστικούς ομίλους και όλους όσους λυμαίνονται το προσφυγικό εδώ και χρόνια. Είναι ώρα ευθύνης. Ο λαός της Λέσβου δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Όλοι στον αγώνα για να αποκρούσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης».

Με ανακοίνωσή της και η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών Μυτιλήνης τόνισε:

«Η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας και η ΕΕ βρίσκουν και δίνουν εκατομμύρια για κατασκευή υπερδομής-φυλακής μεταναστών και προσφύγων στο νησί την ίδια στιγμή που δεν μπορούν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για είμαστε ασφαλείς στις σχολές μας, για να μην παστωνόμαστε σαν τις σαρδέλες στα λεωφορεία για το πανεπιστήμιο, για δημόσια και δωρεάν υγεία. Ξέρουν και βρίσκουν εκατομμύρια για τη νέα υπερδομή-φυλακή στην καρδιά του δάσους την ίδια στιγμή που η ακρίβεια χτυπάει εμάς και τις οικογένειες μας, που καταλήγουμε να συγκρίνουμε τον φτωχό με τον φτωχότερο για τα ελάχιστα δωμάτια στις εστίες. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν ζούμε σε γυάλα. Δίνουμε καθημερινά τον αγώνα για μόρφωση και ζωή και δεν θα επιτρέψουμε ο τόπος που σπουδάζουμε να γίνει μια απέραντη φυλακή. Δίνουμε και εμείς το παρών στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Λέσβου και των φορέων του νησιού για να μην επιτρέψουμε τις εργασίες και τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατασκευή της υπερδομής στη Βάστρια». #