Κινητοποίηση ενάντια στη μετατροπή του νησιού σε φυλακή προσφύγων

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το πρωί Πέμπτης 4 Αυγούστου το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΠΕΚ), στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ενάντια στην κατασκευή δομής – φυλακής στο νησί της Λέσβου. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θεόδωρος Ασλανίδης και η βουλευτίνα του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.

Σε δήλωσή της η βουλευτίνα του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως «επαναφέραμε το αίτημα να σταματήσει τώρα κάθε εργασία στη Βάστρια. Μας τρομάζει η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ότι επιλέγει να κάνει τη δομή για να λειτουργεί η δομή αποτρεπτικά, να στιγματίσει τα νησιά μας ως φυλακές της Ευρώπης. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Πόσο μάλλον μια βδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Λέσβου, που δείχνει πόσο εγκληματική μπορεί να είναι η επιλογή να δημιουργηθεί μια φυλακή ανθρώπων στη μέση της καρδιάς του δάσους με καταστροφικές συνέπειες γι αυτούς τους ανθρώπους και τους κινδύνους που μπορεί να έχει, αλλά και για το περιβάλλον. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Να σταματήσει κάθε ποινικοποίηση της δράσης των πρωτοπόρων αγωνιστών», που έχουν βρεθεί κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Ασλανίδης, επισήμανε πως όσες αποφάσεις και αν πάρουν, όσες διώξεις και αν γίνουν, ο λεσβιακός λαός θα ξεσηκωθεί. «Είμαστε σε ετοιμότητα. Απαντάμε δυναμικά. Ο μεγαλειώδης αγώνας του λαού της Λέσβου πριν δύο χρόνια δεν μπορεί να γραφτεί στα παλιά παπούτσια της κυβέρνησης. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα», είπε.

Το ΠΕΚ καλεί τον λαό της Λέσβου να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς η κυβέρνηση με τις ευλογίες και των άλλων αστικών κομμάτων προσπαθεί στα «μουλωχτά» να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την κατασκευή δομής-φυλακής στο νησί. Όπως σημειώνει, ο λαός της Λέσβου δεν πρέπει να δείξει κανέναν εφησυχασμό, καμία επανάπαυση, καθώς το ΣτΕ, πριν λίγες μέρες απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Χίου κατά της χωροθέτησης του νέου στρατοπέδου στην περιοχή Θόλος.

«Κανείς δεν μας εγγυάται ότι το ΣτΕ θα πάρει διαφορετική απόφαση για την προσφυγή του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για την περιοχή Βάστρια», σημειώνει το ΠΕΚ, και προσθέτει ότι «την απόφαση την έχει πάρει ο λαός της Λέσβου, που εδώ και δύο χρόνια παλεύει, αγωνίζεται και διεκδικεί να μη γίνει το νησί μας στρατόπεδο συγκέντρωσης». Τονίζει επίσης πως «όσες αποφάσεις και αν πάρουν, όσες διώξεις και αν γίνουν, ο λεσβιακός λαός θα ξεσηκωθεί και θα τους σαρώσει, με το σύνθημα που μας ενώνει: «Ούτε στη Βάστρια – Ούτε και πουθενά, Στρατόπεδα Συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά»».

Στην παράσταση διαμαρτυρίας του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, συμμετείχαν, επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ, η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου και η Επιτροπή Αγώνα Eργαζομένων στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό στο πλαίσιο της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου.

«Τα θύματα του πολέμου τους χρειάζονται βοήθεια για να φθάσουν στις χώρες προορισμού τους και όχι εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης», αναφέρει η Επιτροπή Ειρήνης, ενώ η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει ότι «σαν εργαζόμενοι στο προσφυγικό/μεταναστευτικό γινόμαστε μάρτυρες από πρώτο χέρι των σοβαρών συνεπειών του εγκλωβισμού και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών. Γιατί δεν εφησυχάζουμε, δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σ’ αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν υπερδομή – φυλακή μεταναστών και προσφύγων. Φτάνει πια, δεν θα μείνουμε απλοί θεατές σε αυτό που διαδραματίζεται».#