Ένα «μεγάλο, ωραίο και συγκλονιστικό» Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη

Ένα «μεγάλο, ωραίο και συγκλονιστικό» Φεστιβάλ, ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Μυτιλήνη, με εκατοντάδες νέους ανθρώπους να κατακλύζουν το Πάρκο της Αγίας Ειρήνης, απολαμβάνοντας το πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα.

Το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης ζωντάνεψε από τα όνειρα και τις ανησυχίες της νέας γενιάς που δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό.

Η μεγάλη συμμετοχή και τις δύο μέρες του Φεστιβάλ έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και μαχητικότητας, απέδειξε ότι ο λαός και η νεολαία της Λέσβου δεν θα χαρίσουν έναν «εύκολο» χειμώνα σε όσους τους καλούν να μείνουν απαθείς και να συμβιβαστούν με την ακρίβεια, τη φτώχεια και τους πολέμους.

Το Σάββατο 17/9 οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η συζήτηση «Η αλήθεια για τη Μικρασιατική καταστροφή. 100 χρόνια μετά συμπεράσματα και διδάγματα».

Την βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «1922 – Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή» έκανε ο Στρατής Δουνιάς, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από τον νοσηλευτή Γιώργο Κατσούπη, με θέμα «Άφιξη, υγειονομική περίθαλψη και εγκατάσταση των προσφύγων στη Μυτιλήνη» με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τους πρόσφυγες στην Μυτιλήνη.

Αμέσως μετά ακολούθησε το μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα «SYNGYRIA» που ταξίδεψε το κοινό με μικρασιάτικους ρυθμούς, αγαπημένα σμυρναίικα τραγούδια καθώς και σκοπούς από όλα τα νησιά του Αιγαίου που άναψαν για τα καλά το γλέντι με πολύ χορό από μικρούς και μεγάλους.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής ξεκίνησαν με χαιρετισμό από τον αριστούχο μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ και μέλος της ΚΝΕ Γιάννη Στόικο ο οποίος αναφέρθηκε στον μεγάλο αγώνα που δίνουν οι μαθητές απέναντι σε όλα τα εμπόδια που τους βάζει το σχολείο της κοινωνίας της εκμετάλλευσης και κάλεσε όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος μετά τις πανελλήνιες, να έχουν το κεφάλι ψηλά, κρατώντας το πιο σημαντικό μάθημα, αυτό του αγώνα, της διεκδίκησης και της αμφισβήτησης.

«Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα»

Την κεντρική πολιτική ομιλία, έκανε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανέδειξε τη ξεχωριστή σημασία του φετινού φεστιβάλ με φόντο τις κρίσιμες στιγμές που ζούμε.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη ο εργαζόμενος λαός, η νεολαία να μετατρέψουν τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή τους σε ένα ρωμαλέο πανελλαδικό κίνημα σε κάθε χώρο δουλειάς και σπουδών, σε κάθε πόλη και χωριό. Να δώσουν την απάντησή τους στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Κάλεσε τον λαό να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, «γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό στον δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής του άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος».

Επισήμανε την προσπάθεια που κάνουν τα αστικά κόμματα και επιτελεία να φοβίσουν από τη μία και να τρομοκρατήσουν από την άλλη τον λαό, για να κρύψουν τις ευθύνες και τις πραγματικές αιτίες για την κατάσταση που βιώνουμε.

Αποκάλυψε τον πραγματικό χαρακτήρα που έχουν τα καλέσματα προσαρμογής στις «δύσκολες μέρες», από αυτούς που «μας αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι», σημειώνοντας πως κρύβουν ότι την ίδια στιγμή που ο λαός δεν ξέρει πως θα ξεχειμωνιάσει, οι ενεργειακοί όμιλοι δεκαπλασιάζουν την κερδοφορία τους. Οι εφοπλιστές βγάζουν δισεκατομμύρια μεταφέροντας το πανάκριβο LNG.

Ο Κώστας Παρασκευάς εξήγησε πως μέσα από την προσπάθεια χειραγώγησης του λαού αυτό που θέλουν να κρύψουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25 είναι η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των καπιταλιστών, με την Ενέργεια πανάκριβο εμπόρευμα, με τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» και της «απελευθέρωσης της Ενέργειας». Γιατί τελικά όλοι τους υπερασπίζονται τον κόσμο αυτόν που είναι γεμάτος από φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια, πολέμους.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως με το ΚΚΕ ο λαός μπορεί να γράψει το δικό του σενάριο για να πέσουν τίτλοι τέλους στη σημερινή βαρβαρότητα. Γιατί το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα και σχέδιο, παλεύει για την κοινωνία που την εξουσία θα την έχει η εργατική τάξη, τον σοσιαλισμό που αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική απάντηση στον 21ο αιώνα.

Αμέσως μετά η Μελίνα Κανά, ο Αλέξανδρος Κτιστάκης και η ορχήστρα τους, ξεσήκωσαν το κοινό, χαρίζοντας μια μοναδική συναυλία με πολλά αγαπημένα αλλά και νέα τραγούδια.

Το πρόγραμμα έκλεισε με συναυλία των «RAD Music International», που για άλλη μια φορά έκαναν μικρούς και μεγάλους να χορεύουν σε ρυθμούς από όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ μετά το τέλος των εκδηλώσεων παρέδωσαν το Πάρκο σε άριστη κατάσταση.#