Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου – Η θέση του φιλειρηνικού κινήματος για τη σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ουκρανία και η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών θέσεων

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Νοέμβρη, από την Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με ομιλητή τον Σταύρο Τάσσο, πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ,  αναπτύχτηκε έντονη συζήτηση και προβληματισμός για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου Νάσος Γαλής και ακολούθησε η ομιλία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κώστα Ρήγα.

Παραθέτουμε αποσπάσματα της ομιλίας.

«Φίλες και Φίλοι, Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές

Το ζήτημα της ειρήνης ήταν πάντα υπόθεση των λαών. Είναι οι λαοί που θέλουν να ζουν ειρηνικά, να εργάζονται δημιουργικά, να είναι υγιείς και μορφωμένοι, να χαίρονται τη ζωή συμμετέχοντας στα κοινά, στον πολιτισμό, την τέχνη, τον αθλητισμό, να προστατεύονται από τις φυσικές καταστροφές, να συνεργάζονται ισότιμα με τους άλλους λαούς, με δυο λόγια να ικανοποιούν όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που τους παρέχει η επιστήμη και η τεχνολογία.

Είναι οι λαοί, η εργατική τάξη, το εργατικό και λαϊκό κίνημα, μέρος του οποίου είναι και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, που θέλουν την πραγματική ειρήνη, και όχι την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των ιμπεριαλιστών, που γεννάει τον επόμενο πόλεμο.

Όμως πραγματική ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν αρθούν οι αιτίες που γεννούν τον πόλεμο, και που αυτές δεν είναι άλλες από το εκμεταλλευτικό σύστημα στο οποίο η βαρβαρότητα και η σαπίλα συνυπάρχουν και γεννούν τη φτώχεια, τον πόλεμο, την προσφυγιά.

Η πραγματική ειρήνη είναι προϋπόθεση και αποτέλεσμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, και αντίστροφα.

..Ο άδικος και καταδικαστέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος, μεταξύ του ευρωατλαντικού μπλοκ, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, και της καπιταλιστικής Ρωσίας, που γίνεται στο έδαφος της Ουκρανίας, και έχει μπει στο δέκατο μήνα, έχει ως στόχο τις σφαίρες επιρροής, τον έλεγχο των αγορών, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ουκρανίας, κ.ά. και θύματα τον Ουκρανικό, το Ρωσικό και τους άλλους λαούς της περιοχής, και είναι απόδειξη μιας πορείας κλιμάκωσης, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει έκρηξη, και πυρηνικό πόλεμο.

…Η πολεμική μηχανή του ιμπεριαλισμού στοχεύει με ένα σμπάρο δυο τριγώνια. Ένα, να διασφαλίσει την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών και των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, δηλαδή τα κέρδη των μονοπωλίων της.

Δύο, να προειδοποιήσει τους λαούς για τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης με τις επιδιώξεις τους. Για αυτόν τον λόγο, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι ένας άδικος επιθετικός πόλεμος.

Παράλληλα εντείνουν την καταστολή των λαϊκών αγώνων για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη, και με την προπαγάνδα τους προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους επιστήμονες, το λαό να στοιχηθούν πίσω από τα δολοφονικά σχέδια και την απληστία της αστικής τάξης, που τρέφεται με τον ιδρώτα και το αίμα των λαών.

…Οι λαοί πληρώνουν τον πόλεμο, από τον οποίο οι έμποροι όπλων θησαυρίζουν, όπως πληρώνουν και την ιμπεριαλιστική ειρήνη με τον ιδρώτα και με το αίμα τους, γιατί, όπως υπογράμμιζε ο Μπρεχτ, «ο πόλεμος τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ζήτημα της Ενέργειας, όπου εξαιτίας της πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς για τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μετατρέψει το κοινωνικό αγαθό της Ενέργειας, όπως και κάθε κοινωνικό αγαθό, σε εμπόρευμα, και εν τέλει σε χρηματιστηριακό προϊόν.

….Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, και επειδή πολλοί από μας σ’ αυτό το νησί είμαστε απόγονοι προσφύγων, έχει σημασία να πούμε ότι ο ελληνικός λαός και ο τουρκικός όσες φορές συγκρούστηκαν και έχυσαν το αίμα τους ήταν

για τα συμφέροντα των ανταγωνιζόμενων αστικών τους τάξεων. Πάντοτε υπό την επιδιαιτησία ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που, προωθώντας τα συμφέροντα των δικών τους αστικών τάξεων, κατά περίπτωση συνάπτουν και διαλύουν συμμαχίες, και χρησιμοποιούν τους δύο λαούς ως τροφή στα κανόνια τους, στην υπηρεσία των συμφερόντων τους. Οι δύο λαοί, αλλά και οι λαοί γενικότερα, δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, μοιράζονται τα ίδια βάσανα και τις ίδιες ελπίδες, τις χαρές και τις λύπες τους. Εχθρός του ενός λαού δεν είναι ο άλλος λαός, αλλά οι αστικές τάξεις και ο ιμπεριαλισμός.

….Ο πόλεμος στη Μικρά Ασία υπήρξε ένας πόλεμος απίστευτης αγριότητας.

…Ήταν ένας άδικος, ιμπεριαλιστικός πόλεμος, του οποίου το τίμημα πλήρωσαν – για μια ακόμα φορά – με το αίμα τους εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά του λαού, Έλληνες, Αρμένιοι, Τούρκοι κ.ά.

….Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού φέρουν πολύ βαριές ευθύνες γιατί με την πολιτική τους εμπλέκουν τη χώρα και τον λαό μας ολοένα βαθύτερα στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Η ΕΕΔΥΕ απαιτεί:

– Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

– Να ξηλωθούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές.

– Να μην χρησιμοποιηθεί καμιά στρατιωτική ή άλλη πολιτική υποδομή της χώρας μας για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ κατά άλλων λαών.

– Να επιστρέψουν τώρα και να μην σταλούν άλλα τμήματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και πολεμικό υλικό σε αποστολές εκτός συνόρων.

– Να αρθούν οι κυρώσεις της Ελλάδας προς τη Ρωσία, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, που έχουν και μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στον λαό μας.

– Ο ελληνικός λαός να μη δεχθεί η χώρα μας να μετατρέπεται σε πολεμικό προγεφύρωμα κατά άλλων λαών!

– Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία!

– Καμμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

– Ορισμός Αιγιαλίτιδας Ζώνης, ΑΟΖ, και Υφαλοκρηπίδας στη βάση εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας.

Φίλες και Φίλοι

Δύο φορές θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Μια φορά γιατί ξεριζώνονται από τον τόπο τους για να ξεφύγουν από τη φτώχια και το θάνατο, και άλλη μια γιατί αντιμετωπίζονται από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για το ξεριζωμό τους είτε ως φτηνά εργατικά χέρια, είτε ως ανεπιθύμητοι και ως απειλή. Τα τελευταία πολύνεκρα ναυάγια στη Λέσβο και στα Κύθηρα, οι 92 γυμνοί μετανάστες στις Φέρες του Εβρου, τονίζουν ότι κανένας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την «κανονικότητα» του θανάτου, και την «καθημερινότητα» των πολύνεκρων ναυαγίων και τον εξευτελισμό ξεριζωμένων ανθρώπων.

…Μόνο ένας δρόμος υπάρχει για τους λαούς που θέλουν να ζουν ειρηνικά, χωρίς πολέμους, φτώχια και προσφυγιά, με σχέσεις συνεργασίας στη βάση της ισοτιμίας και του αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς. Του δίκαιου καθημερινού αγώνα ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ, της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού, ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, για καλύτερους μισθούς και συντάξεις, για δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, κλπ.

Η ΕΕΔΥΕ, το ελληνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, σαν μέρος του ευρύτερου ταξικού και λαϊκού κινήματος, θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, για να φωτιστούν όλες τις πλευρές των εξελίξεων, και να εμβαθύνουμε στην ταξική τους ουσία, ώστε αυτό το διακριτό ρεύμα αντίστασης στον καπιταλισμό – ιμπεριαλισμό να δυναμώσει, να αποκτήσει κινηματικό χαρακτήρα, να γίνει κυρίαρχο, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να γίνει αφεντικό στον τόπο του, σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μακριά και έξω από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, να ζήσει ειρηνικά, χωρίς φτώχια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά, με σχέσεις ισοτιμίας, αμοιβαίου οφέλους, και διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους άλλους λαούς.

Μόνο οι λαοί μπορούν να σώσουν τον εαυτό τους, και αυτό θα κάνουν αργά ή γρήγορα.

Είναι ζήτημα δικαιοσύνης και ιστορικής αναγκαιότητας».#