ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

Συνέλευση την Πέμπτη  14 Ιούλη ώρα 19:00

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ


Θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας

Γιάννης Πάσουλας

Με ανακοίνωση-πρόσκληση η Διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Λέσβου καλεί όλους τους οικοδόμους του νησιού μας να πάρουν μέρος στη συνέλευση:

«Οικοδόμοι, εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών, μηχανικοί, φοιτητές και σπουδαστές των τεχνικών σχολών.

Η κατάσταση στην οικοδομή πάει από το κακό στο χειρότερο.

  • 57% μειώθηκε η οικοδομική δραστηριότητα από το 2005.
  • 500.000 διαμερίσματα παραμένουν απούλητα.
  • Στο 65% έφτασε η ανεργία στους οικοδόμους.
  • Η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων βιοτεχνών και εμπόρων στην οικοδομή δεν έχουν δουλειά, δυσκολεύονται να συντηρήσουν τα μαγαζιά τους.
  • Επτά χιλιάδες μηχανικοί εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, είναι άνεργοι, δυσκολεύονται να επιβιώσουν.
  • Χιλιάδες νέα παιδιά που αποφοιτούν από τα πολυτεχνεία και τα ΤΕΙ μεγαλώνουν την λίστα της ανεργίας.

Στην κατασκευή της κατοικίας, η πτώση ξεκίνησε πολύ πριν την οικονομική κρίση. Εκατοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα κατασκευάστηκαν, την στιγμή που η υπερχρέωση των νοικοκυριών είχε φτάσει τα ύψη. Όταν τα λαϊκά στρώματα δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν την καθημερινή επιβίωση, η στέγη γίνεται «άπιαστο όνειρο». Γι’ αυτήν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν όσοι εμπλέκονται ως εργαζόμενοι, ή αυτοαπασχολούμενοι στον χώρο της οικοδομής, υπάρχουν ένοχοι και δεν είναι άλλοι από το μεγάλο κεφάλαιο. Υπάρχουν αιτίες, που έχουν την ρίζα τους στην πολιτική που εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και την  Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τον κύκλο της προηγούμενης ανάπτυξης στην οικοδομή, τελικά ωφελημένοι βγήκαν οι τράπεζες, που θησαύρισαν  από την τοκογλυφία και οι μεγαλοεργολάβοι που ξεχείλισαν από κέρδη. Το μάρμαρο το πλήρωσαν οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, που σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η σημερινή κατάσταση δεν έχει σχέση με τα συνηθισμένα σκαμπανεβάσματα στην οικοδομική δραστηριότητα που γνωρίσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες. Η κρίση είναι βαθιά και θα αργήσει να ξεπεραστεί. Η όποια ανάκαμψη, όποτε και αν έρθει, θα είναι αναιμική και προσωρινή. Ήδη το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια έχουν βάλει σε εφαρμογή τους δικούς τους όρους για το ξεπέρασμα της κρίσης που ισοπεδώνουν τα δικαιώματα μας.

  • Μείωση του μεροκάματου στους οικοδόμους.
  • Ανεργία ετεροαπασχόληση.
  • Υφαρπαγή των κοινωνικών κατακτήσεων, ψαλίδισμα των λαϊκών δικαιωμάτων.

Αυτά τα μέτρα είναι γραμμένα στο «μνημόνιο». Αυτά τα μέτρα απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και ο ΣΕΒ. Σε αυτήν την κατεύθυνση ευθυγραμμίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Από κοντά και η Νέα Δημοκρατία  με ένα παρόμοιο μίγμα αντιλαϊκών μέτρων. Η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», η «πράσινη» οικοδομή κλπ, που μας αραδιάζουν κυβέρνηση και ΝΔ δεν αποτελούν λύση και δεν απαντάνε στα δικά μας προβλήματα.

Εργαζόμενοι, στην οικοδομή,
Θα δεχτούμε τον εκβιασμό του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων;
Θα ανεχτούμε ένα ακόμα γύρο κρίσης και ανάπτυξης σε βάρος μας;
Θα επιδοτήσουμε τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και των τραπεζών με τον ιδρώτα και το αίμα μας;
Μπορούμε να βάλουμε τα θεμέλια για την ικανοποίηση των αναγκών μας που βρίσκονται σε αντίθεση με την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων.
ΔΙΕΞΟΔΟΣ για τον οικοδόμο, τον άνεργο, τον μεροκαματιάρη και μισθωτό στο χώρο των κατασκευών, δεν είναι ούτε το «πρώτο», ούτε το «δεύτερο μνημόνιο», ούτε το «μεσοπρόθεσμο». Αυτά είναι για τις ανάγκες του κεφαλαίου.
ΔΙΕΞΟΔΟΣ αποτελεί ο ενιαίος δημόσιος κατασκευαστικός φορέας, που θα μελετά, θα σχεδιάζει και θα κατασκευάζει έργα και κατοικίες με βάση τις ανάγκες της εργατικής τάξης και όχι τις ανάγκες του κεφαλαίου.
ΔΙΕΞΟΔΟΣ είναι η άμεση ανακούφιση των ανέργων, με έκτακτο επίδομα 1.400 ευρώ, με αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 1.120 ευρώ, με την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων και άλλων δημόσιων έργων που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα, με το «ξεπάγωμα» των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
ΔΙΕΞΟΔΟΣ είναι να μη φτωχαίνει ο λαός, να μην οδηγηθεί στην εξαθλίωση.
ΔΙΕΞΟΔΟΣ είναι η αντιμονοπωλιακή πάλη για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα μας στην δουλειά, για ένα μεροκάματο που να καλύπτει τις σημερινές ανάγκες των οικογενειών μας, για το δικαίωμα στην μόρφωση, την ασφάλιση, την υγεία. Το δικαίωμα για σύγχρονη λαϊκή κατοικία, έργα υποδομών σε νοσοκομεία, σχολεία, αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμική θωράκιση κλπ.
Μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε μια εξουσία που να στηρίζεται στους ανθρώπους της δουλειάς, απαλλαγμένη από τον ζυγό των μονοπωλίων και της ΕΕ. Η προοπτική αυτή πρέπει να τεθεί άμεσα σαν βασικός άξονας συσπείρωσης στους καθημερινούς αγώνες».

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΣΤΗ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΥΣΑ, (οδός Δαβάκη και Βαλαωρίτου)

ΘΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΕΙ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ

ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΣΟΥΛΑΣ