Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει στις 14 και στις 17 Σεπτέμβρη 2020, η Τ.Ο. Λέσβου της Κ.Ν.Ε>

Η ΤΟ Λέσβου της ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες του νησιού να συμμετάσχουν μαζικά στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Ανταποκρινόμενη στην έκκληση των νοσοκομειακών γιατρών «να μην αφήσουμε καμία ζωή να χαθεί εξαιτίας της έλλειψης αίματος», που παρατηρείται πάντα τους καλοκαιρινούς μήνες και εντείνεται τώρα με την πανδημία, η ΚΝΕ παίρνει πρωτοβουλία στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» και διοργανώνει εθελοντικές αιμοδοσίες σε όλη την Ελλάδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που διοργανώνεται αιμοδοσία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, καθώς η αρχή είχε γίνει το 1995, στο 21ο Φεστιβάλ στην Αθήνα, και επαναλήφθηκε το 2013, στο περίπτερο αλληλεγγύης του 39ου Φεστιβάλ, στο Πάρκο Τρίτση.

Και τώρα, που οι ανάγκες για αίμα είναι αυξημένες, η ΚΝΕ κάνει πράξη το σύνθημα «Δίνουμε αίμα, «ανάσα» ζωής και αλληλεγγύης!» και καλεί τους νέους και τις νέες να ανταποκριθούν μαζικά.

Είναι κι αυτό άλλο ένα στοιχείο του τι σημαίνει η προσαρμογή του Φεστιβάλ, τι σημαίνει Φεστιβάλ… αλλιώς, προτάσσοντας πάντα τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, τη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη και την Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020, ώρες 9.00 έως 14.00.

Υπενθυμίζεται πως:

  • Αίμα μπορούν να δώσουν όσοι είναι 18-65 ετών, χωρίς κάποιο σοβαρό ή χρόνιο πρόβλημα υγείας.

  • Ο αιμοδότης θα πρέπει να έχει πιει αρκετά υγρά (νερό, χυμούς), να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία, κατά προτίμηση 3-4 ώρες πριν, να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες και να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ την προηγούμενη μέρα.

  • Κατά την αιμοδοσία οι αιμοδότες χρειάζεται να αναφέρουν τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνουν στο γιατρό της αιμοδοσίας. Εάν έχουν κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες.

  • Οι γυναίκες να μην αιμοδοτήσουν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή εγκυμοσύνης.

  • Να έχει μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών από την προηγούμενη αιμοδοσία.

  • Η είσοδος των αιμοδοτών στα νοσοκομεία θα γίνεται με τη διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, τη χρήση μάσκας και την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων.

  • Οι αιμοδότες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ΑΜΚΑ και ταυτότητα ή διαβατήριο.

  • Οι αιμοδότες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα δικαιούται άδεια δύο ημερών από την εργασία τους, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον Ν. 4554/2018, δικαιούνται άδεια με αποδοχές μόνο τη μέρα αιμοδοσίας. #