Οι εταιρείες στην ενέργεια δεν σταμάτησαν όλο αυτό το διάστημα να πραγματοποιούν διακοπές ρεύματος σε όσους δεν μπορούσαν να εξοφλήσουν ή προέτρεπαν σε διακανονισμό με όρους που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν με συνέπεια οι άνεργοι, αφού δεν είχαν καθόλου ή είχαν ανεπαρκή εισοδήματα. Παράλληλα, η ένταξη των νοικοκυριών στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, πέραν των αποκλεισμών λόγω του ασφυκτικού πλαισίου με τις προϋποθέσεις, δεν αποτρέπει και τη διακοπή του ρεύματος.
Επίσης όσοι μπορούν να ενταχθούν, προσκρούουν στην προσκόμιση του εκκαθαριστικού για το φορολογικό έτος 2020, από τη στιγμή που δεν μπορεί να χορηγηθεί, γιατί δεν ξεκίνησε ακόμα η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων.
Το κλείσιμο των σχολείων και η εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης είναι ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν οι άνεργοι γονείς, δεδομένου ότι, για την κυβέρνηση, είναι «ατομική» τους ευθύνη η παροχή στα παιδιά τους ηλεκτρονικών μέσων και ίντερνετ, πράγματα που δεν είναι εφικτά για όλες τις οικογένειες.
Επίσης η κατάσταση γίνεται αφόρητη για τις εργατικές οικογένειες από τη συχνή όχληση εισπρακτικών εταιρειών για την αποπληρωμή των δανειακών οφειλών τους, προμηνύοντας την επικίνδυνη – πολύ περισσότερο για τους άνεργους – εξέλιξη σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, που αφέθηκε με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης της ΝΔ, βορά στα αρπακτικά των τραπεζών και των funds.
Πρέπει εδώ και τώρα να απαγορευτεί η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και να ισχύει η αναστολή πληρωμής των λογαριασμών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση!
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας ζητώντας, μεταξύ άλλων, να απαγορευτούν οι κατασχέσεις και οι διακοπές ρεύματος στους ανέργους για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Χρήστος Κατσώτης και Μανώλης Συντυχάκης.
Αναλυτικά η Ερώτηση:
«Η κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό και σε εποχιακά επαγγέλματα γίνεται διαρκώς δυσκολότερη, καθόσον βρίσκονται εδώ και πάνω από ένα χρόνο εγκλωβισμένοι στην ανεργία, στην ανέχεια και στα χρέη.
Στα νησιά ιδιαίτερα, όπου ο τουρισμός αποτελεί την κύρια δραστηριότητα, είναι αρκετοί εκείνοι που δεν έχουν πάρει ούτε επίδομα ανεργίας, ούτε μακροχρόνιας ανεργίας, ούτε έχουν λάβει ειδική αποζημίωση λόγω των προϋποθέσεων που βάζει η κυβέρνηση με τη νομοθεσία που ισχύει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της άνεργης μητέρας δύο παιδιών στη Ρόδο, που δεν μπορεί να πάρει ούτε το επίδομα των 200 ευρώ, γιατί το 2018 είχε κάποια μεροκάματα.
Ταυτόχρονα «πνίγονται» στα χρέη τα φτωχά νοικοκυριά, από λογαριασμούς ρεύματος, δόσεις τραπεζών και Δημοσίου και από μια σειρά άλλες υποχρεώσεις.
Οι εταιρείες στην Ενέργεια δεν σταμάτησαν όλο αυτό το διάστημα να πραγματοποιούν διακοπές ρεύματος σε όσους δεν μπορούσαν να εξοφλήσουν ή προέτρεπαν σε διακανονισμό με όρους που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν με συνέπεια οι άνεργοι, αφού δεν είχαν καθόλου ή είχαν ανεπαρκή εισοδήματα. Παράλληλα, η ένταξη των νοικοκυριών στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, πέραν των αποκλεισμών λόγω του ασφυκτικού πλαισίου με τις προϋποθέσεις, δεν αποτρέπει και τη διακοπή του ρεύματος. Επίσης όσοι μπορούν να ενταχθούν, προσκρούουν στην προσκόμιση του εκκαθαριστικού για το φορολογικό έτος 2020, από τη στιγμή που δεν μπορεί να χορηγηθεί, γιατί δεν ξεκίνησε ακόμα η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων.
Το κλείσιμο των σχολείων και η εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης είναι ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν οι άνεργοι γονείς, δεδομένου ότι, για την κυβέρνηση, είναι «ατομική» τους ευθύνη η παροχή στα παιδιά τους ηλεκτρονικών μέσων και ίντερνετ, πράγματα που δεν είναι εφικτά για όλες τις οικογένειες.
Επίσης η κατάσταση γίνεται αφόρητη για τις εργατικές οικογένειες από τη συχνή όχληση εισπρακτικών εταιρειών για την αποπληρωμή των δανειακών οφειλών τους, προμηνύοντας την επικίνδυνη -πολύ περισσότερο για τους άνεργους- εξέλιξη σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, που αφέθηκε με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης της ΝΔ, βορά στα αρπακτικά των τραπεζών και των funds.
Η περιορισμένη χρονικά ρύθμιση για τους δανειολήπτες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» έληξε ή πρόκειται άμεσα να λήξει με αποτέλεσμα οι οχλήσεις να έχουν ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου. Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» δεν εξασφαλίζει την απαλλαγή των οφειλετών από έστω αυτό το μερίδιο των οφειλών που επιδοτεί το Δημόσιο και εισπράττουν οι τράπεζες. Προβλέπεται στη συνέχεια ότι σε περίπτωση που κατά την εξέλιξη του προγράμματος καθυστερήσει ο δανειολήπτης την καταβολή ή δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στο υπόλοιπο των δόσεων την περίοδο παρακολούθησης, ζητείται πίσω ολόκληρο το ποσό που μέχρι τότε έχει καταβάλει το Δημόσιο, ως αχρεωστήτως καταβληθέν και μάλιστα με τόκο από 2% έως 5%. Βέβαια στις τράπεζες η καταβολή δημόσιου χρήματος δίνεται ανεπιστρεπτί και θα μπορούν από πάνω να προχωρήσουν ανενόχλητες σε πλειστηριασμούς, αφού δεν υπάρχει πλέον καμία προστασία.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν για:
-
Την απαγόρευση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος και την αναστολή πληρωμής των λογαριασμών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.
-
Να ανασταλούν οι πληρωμές προς Δημόσιο, τράπεζες και ΔΕΚΟ.
-
Να ενταχθούν όλοι οι άνεργοι ανεξαρτήτως αριθμού ενσήμων στο επίδομα ανεργίας και να καταβάλλεται σε όλη τη διάρκεια της ανεργίας τους.
-
Οικονομική στήριξη των ανέργων που δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα στήριξης.
-
Να καταργηθεί το άρθρο 81 του ν. 4714/2020 που προβλέπει την επιστροφή από τον δανειολήπτη, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, του ποσού που κατέβαλε το Δημόσιο στις τράπεζες για αποπληρωμή του δανείου».#