Κοινοβουλευτική Ομάδα Κ.Κ.Ε. – Τροπολογία για μέτρα – «ανάσα» από τις αυξήσεις στο ρεύμα που ήρθαν για να μείνουν

«Ιδού η Ρόδος» για όλα τα κόμματα που ευθύνονται για τις σημερινές ανατιμήσεις και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, προτείνοντας μέτρα ανακύκλωσης της ενεργειακής φτώχειας,

Με στόχο την ουσιαστική ανακούφιση του εργαζόμενου λαού από τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στην Ενέργεια, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε την Παρασκευή 6 Μάη 2022 στη Βουλή τροπολογία, η οποία προβλέπει:

Να καταργηθούν τώρα η ρήτρα αναπροσαρμογής, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τα χαράτσια του ειδικού τέλους για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και ο ΦΠΑ.

Η τροπολογία του ΚΚΕ αποτελεί ταυτόχρονα απάντηση στην κοροϊδία που επιχειρούν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, που οι προτάσεις τους όχι μόνο δεν προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση από την ακρίβεια και δεν αντιμετωπίζουν (αντίθετα ενισχύουν) τις αιτίες των ανατιμήσεων, αλλά επιπλέον αναδιανέμουν τη φτώχεια και στρώνουν το έδαφος ώστε να γίνει ευκολότερη η αποδοχή ακριβότερων τιμών στο ρεύμα, που είναι δεδομένες με την «πράσινη μετάβαση» και την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Η αιτιολογική έκθεση

Η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας έχει ως εξής (οι υπογραμμίσεις της εφημερίδας):

Οι τεράστιες αυξήσεις στην Ενέργεια δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία».

Οι αιτίες της εστιάζονται στην ευρωενωσιακή πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, την οποία με συνέπεια εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά και η «πράσινη μετάβαση».

Στο όνομα αυτής της πολιτικής στηρίχτηκαν και συνεχίζουν να ενισχύονται με δεκάδες δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ.

Επιβλήθηκε το τέλος ρύπων για να καταστεί ακριβός ο εγχώριος λιγνίτης, να προχωρήσει η πολιτική της απολιγνιτοποίησης. Καθορίστηκε ως στρατηγικό καύσιμο μετάβασης το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Δημιουργήθηκε το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας.

Αυτή η πολιτική οδήγησε σε απαξίωση των εγχώριων ενεργειακών πηγών, στην αύξηση της τιμής της Ενέργειας, στην ενεργειακή φτώχεια. Σημαντικό παράγοντα επιτάχυνσης της αύξησης των τιμών αποτελούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και διαδρομών, οι οποίοι οδήγησαν στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Στο φόντο των παραπάνω εξελίξεων, οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ διαμορφώνουν ένα πλαίσιο διατήρησης των υψηλών τιμών στην Ενέργεια και επιδείνωσης των συνθηκών ενεργειακής φτώχειας. Γιατί τόσο η επέκταση των ΑΠΕ, που παράγουν ακριβό ρεύμα, όσο και η «απεξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αντικατάστασή του από το ακριβό LNG, κύρια από την Αμερική, επιβεβαιώνουν ότι για τα επόμενα χρόνια οι τιμές θα διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο.

Οι επιλογές τόσο της κυβέρνησης όσο και των άλλων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, για την ανακούφιση από την ακρίβεια αποτελούν κοροϊδία, κάνουν μια αναδιανομή από τους λιγότερο φτωχούς, που επιβαρύνονται με τους υψηλούς λογαριασμούς και τέλη, προς τους εξαθλιωμένους, αποτελούν ένα ελάχιστο μέρος των απωλειών και βεβαίως συγκαλύπτουν τις αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

Όσο μένουν στο απυρόβλητο αυτές οι αιτίες, ο λαός θα συνεχίζει να πληρώνει, είτε ως καταναλωτής είτε ως φορολογούμενος, αφού οι όποιες απώλειες των παρόχων Ενέργειας θα αναπληρώνονται από κρατικές επιδοτήσεις.

Πραγματική βελτίωση υπέρ του λαού, χωρίς σύγκρουση με την πολιτική της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, δηλαδή με τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, δεν μπορεί να υπάρξει.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να προχωρήσουμε στην:

Αμεση και πλήρη επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων, που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη.

Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι εφοπλιστές, θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG.

Αυτές οι προτάσεις του ΚΚΕ – μαζί με τα μέτρα ανακούφισης για τη μείωση της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα και την Ενέργεια – είναι τα στοιχειώδη, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά απ’ την ακρίβεια.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία το ΚΚΕ ζητάει την άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του ειδικού τέλους για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, της έμμεσης φορολογίας στην Ενέργεια, καθώς και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας».#