Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Ώρα να πάμε αλλοιώς!

της Αγλαΐας Κυρίτση υποψήφια περιφερειάρχισσα Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Λίγες μέρες πριν τις τοπικές εκλογές, οι δυνάμεις του Κόμματος στα νησιά δίνουν τη μάχη για να εκφραστεί ακόμα πιο δυνατά το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από τις βουλευτικές εκλογές, όπου το ΚΚΕ κατέγραψε σημαντική άνοδο στα ποσοστά του, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση σε δύο από τους τρεις νομούς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Το διάστημα που μεσολάβησε από τις βουλευτικές εκλογές φανέρωσε για άλλη μια φορά την ορθότητα των εκτιμήσεων του ΚΚΕ: Η αντεργατική – αντιλαϊκή επίθεση δυναμώνει, το αστικό κράτος αποδεικνύεται επιλεκτικά ανίκανο να υπερασπιστεί τη ζωή, την περιουσία, τις ανάγκες του λαϊκών ανθρώπων. Οι ίδιες οι εξελίξεις στο Αιγαίο δείχνουν ότι οι κίνδυνοι από την ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι τεράστιοι.

Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές. Την απεργιακή μάχη στις 21/9 τη «σήκωσαν» τα Εργατικά Κέντρα, τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ και τα σωματεία όπου είναι πλειοψηφία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Κινητοποιήσεις για λαϊκά προβλήματα, όπως της Υγείας, οργανώνονται στα νησιά.

Η αποδοχή που συναντάμε από ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις επιβεβαιώνει τη δυνατότητα να καταγράψει η «Λαϊκή Συσπείρωση» ένα θετικό για τον λαό αποτέλεσμα και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, διεκδικώντας ακόμα και να μπει στον β’ γύρο. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που θα το βρει ο λαός στο πλάι του την επομένη των εκλογών, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, οι εκατοντάδες υποψήφιοι σε δήμους και Περιφέρεια, θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και αυτές τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής περιόδου, κάνοντας τη νύχτα μέρα.

Για να μπουν στο επίκεντρο οι ανάγκες των πολλών

Ο λαός μας στα νησιά μπορεί να στείλει μήνυμα καταδίκης μιας πολιτικής που καταδικάζει εκείνον στη φτώχεια, στην ακρίβεια στην Ενέργεια (πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη, σε πολλά νησιά ακόμα και πάνω από 2,5 ευρώ), στα εισιτήρια και στο κόστος παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους, στην υποβαθμισμένη Υγεία με τα τεράστια κενά, στις απαράδεκτες εικόνες μεταφοράς ασθενών σε καρότσες αγροτικών, που δυστυχώς έχουν στοιχίσει ακόμα και ζωές, στα ακατάλληλα σχολεία και κοντέινερ κ.λπ.

Αυτό το μήνυμα γνήσια το εκφράζουν μόνο τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ο νυν περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης διεκδίκησε το χρίσμα από τη ΝΔ, δηλώνει ΝΔ, ενώ σκεφτόταν να τον στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη θητεία του εφάρμοσε την κυβερνητική πολιτική, με αποτελέσματα που τα βιώνουν οι νησιώτες. Για παράδειγμα, παρά τις λίγες βροχές είχαμε πλημμύρες, όπως στον Ξυλοσύρτη Ικαρίας. Οι μεταφορές των μαθητών συνεχίζουν να γίνονται μετ’ εμποδίων, να καθυστερούν, κάποιες να μην πραγματοποιούνται, με αποτέλεσμα να κλείσουν σχολεία, όπως ξανά στον Ξυλοσύρτη. Και, βέβαια, κυβέρνηση και Περιφέρεια τα δίνουν όλα για την ενίσχυση του τουρισμού, με κριτήριο τα κέρδη μεγάλων ομίλων, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Ο εκλεκτός της ΝΔ, Αλκ. Στεφανής, δεν κρύβει ότι αποτελεί γνήσιο εκφραστή της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ το κοινό ψηφοδέλτιο των ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την Β. Χοχλάκα, δεν διαφοροποιείται καθόλου όσον αφορά τις αντιλαϊκές προτεραιότητες.

Λέμε όχι στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό

Βρισκόμαστε στον απόηχο των επικίνδυνων αποφάσεων του ΝΑΤΟ, που ρίχνουν νέο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου στην Ουκρανία, που παγιώνεται και κλιμακώνεται, αλλά και των εστιών που ανοίγουν σε Δυτικά Βαλκάνια, Αφρική, Καύκασο, Ειρηνικό.

Η τροπολογία του αμερικανικού Κογκρέσου, που μεταξύ άλλων θέτει ζήτημα επέκτασης των στρατιωτικών βάσεων σε ελληνικά νησιά και διεύρυνσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη ανυπολόγιστων διαστάσεων, που στρέφεται τόσο κατά του ελληνικού λαού και των άλλων της περιοχής όσο και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Είναι προφανές ότι οι σχεδιασμοί αυτοί δεν είναι ανεξάρτητοι από το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τις προωθούμενες διευθετήσεις για τη συνδιαχείριση του

Αιγαίου με ΝΑΤΟική εποπτεία. Αλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν λίγο καιρό χαρακτήρισε τα ελληνικά νησιά «ΝΑΤΟικό έδαφος».

Αλήθεια, ποια είναι η θέση των άλλων υποψηφίων στην Περιφέρεια; Τι λέει ο εκλεκτός της ΝΔ, κ. Στεφανής; Συμφωνεί ότι η Περιφέρεια στην οποία είναι υποψήφιος αποτελείται από ΝΑΤΟικά νησιά; Τι λέει ο κ. Μουτζούρης, που διεκδικούσε το χρίσμα της ΝΔ; Τι λέει η κα Χοχλάκα των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που έχουν καταγράψει πολλά… μίλια στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών;

Η αλήθεια είναι ότι συναινούν και στηρίζουν, όπως κάνουν αντίστοιχοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι, στον Εβρο, στα Χανιά, στη Μαγνησία κ.α. Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς υπάρχει μόνο το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Αρνούμαστε να γίνουν τα νησιά μας φυλακές προσφύγων της ΕΕ

Αυτήν την περίοδο τα νησιά μας ξαναγεμίζουν από κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (όπου συμμετέχει και η χώρα μας, με τη συμφωνία των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) και η φτώχεια τούς ξεριζώνουν από τις πατρίδες τους.

Η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας εγκλωβίζει αυτόν τον κόσμο στα νησιά μας. Κέντρα – φυλακές λειτουργούν σε Λέσβο και Σάμο.

Ο λαός των νησιών έχει πείρα. Εχει παλέψει ενάντια στο ρατσιστικό δηλητήριο όσων επιθυμούσαν να φορτώσουν τις ευθύνες των πολιτικών του κεφαλαίου στους κατατρεγμένους της Γης. Οι κομμουνιστές, οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχουν μπει και μπαίνουν μπροστά για να μην είναι τα νησιά μας κέντρα – φυλακές της ΕΕ. Διεκδικώντας την κατάργηση της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, με την ΕΕ να αναλαμβάνει να δίνει χαρτιά στους πρόσφυγες για τους τόπους όπου επιθυμούν να πάνε, στήνοντας σχετικές υποδομές στην Τουρκία.

Διεκδικώντας να κλείσουν τα ΚΥΤ, στεκόμενοι απέναντι σε μια πολιτική που δολοφονεί, όπως φάνηκε από πολλά περιστατικά, με κορυφαίο το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο, ενάντια σε πρακτικές pushback.

Σε αυτήν την πολιτική επιμένουμε, κόντρα στις κυβιστήσεις των δημάρχων στα νησιά. Ο λαός θυμάται τις κινητοποιήσεις στη Λέσβο και τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, τις κινητοποιήσεις στη Σάμο, αλλά και στη Χίο, που για την ώρα έχουν παγώσει τους σχεδιασμούς για δημιουργία ΚΥΤ στο νησί.

Στις 8 Οκτώβρη δυναμώνουμε τη «Λαϊκή Συσπείρωση» παντού!

Απέναντι σε μια Τοπική Διοίκηση που ως μηχανισμός του αντιλαϊκού αστικού κράτους προωθεί την πολιτική σε βάρος του, ο εργαζόμενος λαός έχει ανάγκη από εκλεγμένους που αμφισβητούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων.

Εκλεγμένους που πρωτοστατούν στη λαϊκή πάλη, που καλούν κάθε εργαζόμενο να κάνει κριτήριό του τις σύγχρονες ανάγκες του, που δεν συναντιούνται πουθενά με τα «θέλω» των καπιταλιστών. Εκλεγμένους που θα δηλώνουν αρμόδιοι για τα λαϊκά προβλήματα, π.χ. της Υγείας, που θα είναι δίπλα στον λαό που υποφέρει, π.χ. θυμηθείτε ποιοι ήταν μαζί στην πάλη ενάντια στα «κοράκια» των funds σε Χίο και Λέσβο.

Σε αυτόν τον δρόμο μπορούμε να βάζουμε εμπόδια, να αποσπάμε ορισμένες ανάσες, να διαμορφώνονται προϋποθέσεις αντεπίθεσης για την ανατροπή. Στις 8 Οκτώβρη δυναμώνουμε τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και σε όλους τους δήμους. Δυναμώνουμε τη λαϊκή αντιπολίτευση, τον αγώνα για τις ανάγκες των πολλών, για το μέλλον των νησιών μας.#