Εκδήλωση αλληλεγγύης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου για τον παλαιστινιακό λαό

Εκδήλωση στο πλαίσιο της μέρας αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό πραγματοποίησε η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου στην αίθουσα εκδηλώσεων των Κεντρικών Λυκείων στη Μυτιλήνη την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2023.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προβολή του ντοκιμαντέρ «Occupation» (Κατοχή) και συζήτηση πάνω σ’ αυτό. Η ταινία κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο πώς δημιουργήθηκε το ισραηλινό κράτος, πώς δημιουργήθηκε το παλαιστινιακό ζήτημα και τον ρόλο που έπαιξαν σ΄ αυτό οι χώρες της δύσης, κυρίως η Αγγλία, και συνεχίζουν να παίζουν, κυρίως οι ΗΠΑ. Έδειξε με ιδιαίτερα παραστατικό και σαφή τρόπο ότι η καρδιά του προβλήματος σήμερα είναι η κατοχή από το ισραηλινό κράτος των Παλαιστινιακών εδαφών και η συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού σαν κατοχική δύναμη, τις αφόρητες συνθήκες διαβίωσης του Παλαιστινιακού λαού και την απάνθρωπη και προκλητική συμπεριφορά των κατοχικών δυνάμεων.

Ακόμα έκανε παραλληλισμό των συνθηκών του Απαρτχάιντ, πριν το γκρέμισμά του, κάτω από τις οποίες ζούσε ο μαύρος πληθυσμός της Νότιας Αφρικής με τις συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων, και επίσης έκανε αναφορά στη δράση και στον θάνατο της Αμερικανοεβραίας Rachel Corrie, που σκοτώθηκε από ισραηλινή μπουλντόζα την ώρα που προσπαθούσε να σώσει από το γκρέμισμα το σπίτι ενός Παλαιστίνιου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, γιατρός Νάσος Γαλής, προλογίζοντας την ταινία, επεσήμανε τους κινδύνους που διαγράφονται σήμερα για γενικότερη ανάφλεξη λόγω των γεωστρατηγικών παιχνιδιών που παίζονται στην περιοχή και τον έλεγχο των οικονομικών «δρόμων» που διεκδικούν τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

Παράλληλα, έγινε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, όπου αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για τα τεκταινόμενα στην Παλαιστίνη και εκφράστηκε τόσο η ανησυχία για την πορεία του παλαιστινιακού ζητήματος όσο και η αγανάκτηση για τη συμπεριφορά και δράση του ισραηλινού στρατού. Ήταν, δε, κοινή πεποίθηση των παρευρισκόμενων πως, αφενός μεν ο παλαιστινιακός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη, κι αφετέρου η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση του ελληνικού λαού και όλων των λαών του κόσμου θα συνεχιστεί μέχρι να γιορτάσουμε όλοι μαζί τη λευτεριά της Παλαιστίνης.#