Η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ καλεί τον λαό του νησιού σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά σε πιθανή νέα όξυνση του Προσφυγικού

Σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα, μπροστά στις νέες εξελίξεις, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκ νέου όξυνσης του προσφυγικού ζητήματος καλεί τον λαό του νησιού η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καθώς, όπως τονίζει, «μόνο ο δικός μας μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας έχει αποτέλεσμα. Το αποδείξαμε πολλές φορές στο παρελθόν, αρκεί να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι θεατές».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η κυβέρνηση επιμένει και συνεχίζει ακάθεκτη την ολοκλήρωση των εργασιών για την υπερδομή- φυλακή προσφύγων της Βάστριας. Έτσι, θα εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις προς την ΕΕ στο πλαίσιο των συμφωνιών για το Προσφυγικό αλλά απ’ ό,τι φαίνεται και προς το ΝΑΤΟ και προς το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Η υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων πιθανότατα περιλαμβάνει τη μεταφορά και φυλάκιση χιλιάδων ανθρώπων από την Παλαιστίνη στα νησιά, σε χώρους υποδοχής που ετοιμάζονται από καιρό. Αποδεικνύονται ψεύτικα και αποπροσανατολιστικά τα λόγια όσων ισχυρίζονταν ότι οι δομές αυτές φτιάχνονται για να είναι άδειες. Άλλωστε ο αριθμός των εγκλωβισμένων στο ΚΥΤ του Καρά – Τεπέ είναι σταθερά πάνω από 3.500 τους τελευταίους μήνες, καθώς οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται, ενώ σήμερα είναι ξανά πάνω από 5.000. Ανησυχία προκαλεί το έγγραφο του υπουργείου Πληροφοριών του Ισραήλ που, όπως αποκάλυψε ο “Ριζοσπάστης”, προτείνει τον μόνιμο εκτοπισμό 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας από τον τόπο τους, με την ελληνική κυβέρνηση να είναι πρόθυμη να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στις χώρες υποδοχής των εκτοπισμένων.

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τη συνάντηση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Μυτιλήνης αλλά και του περιφερειάρχη με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, πριν μερικές μέρες, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα δεν αναφέρεται πουθενά η στάση τους για το ζήτημα της Βάστριας ή / και του Καρά – Τεπέ, τι ακριβώς συζητήθηκε και τι συμφωνήθηκε. Το αίτημα της “Λαϊκής Συσπείρωσης” να γίνει ενημέρωση για τις συναντήσεις, παραμένει αναπάντητο.

Είναι απαράδεκτη η απόφαση της δημοτικής αρχής Δυτικής Λέσβου και όσων τη στηρίζουν να χρίσει επίτιμο δημότη τον πρέσβη του Ισραήλ. Με αυτή την απόφαση αθωώνει και ξεπλένει το κράτος-δολοφόνο που εδώ και χρόνια δολοφονεί αθώο κόσμο και τον εκτοπίζει με βία από τον τόπο του δημιουργώντας χιλιάδες πρόσφυγες.

Αντίθετα από τον εφησυχασμό και τους πανηγυρισμούς που καλλιεργήθηκαν μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, βρίσκεται σε ισχύ η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Επιπλέον, πίσω από το καλό κλίμα προωθούνται λύσεις επώδυνης συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα. Παραμένουν οι τούρκικές αξιώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Το ΚΚΕ σταθερά ανέδειξε και πάλεψε για τα συμφέροντα του λεσβιακού λαού. Για να μη γίνουν τα νησιά μας στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεριζωμένων.

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν άλλαξε θέσεις και στο ζήτημα του Προσφυγικού, που εξέφρασε με ρεαλισμό τη γνήσια θέληση του λεσβιακού λαού, που δεν είναι άλλη από την αντίθεση στη μετατροπή του νησιού σε αποθήκη ψυχών, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης εγκλωβισμένων. Είναι το μόνο κόμμα που σταθερά μάχεται και δίνει συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ώστε να μην έχουμε άλλες τραγωδίες, να μη συνηθίσουμε τον θάνατο, να μην εγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί, να μη γίνονται επαναπροωθήσεις, να απομονωθούν ρατσιστικές κραυγές μίσους. Τα υπόλοιπα κόμματα στήριξαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από θέση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όλο τον σχεδιασμό της ΕΕ για το Προσφυγικό, υπέγραψαν και υλοποίησαν κατάπτυστες συνθήκες.

Μόνο ο δικός μας μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας έχει αποτέλεσμα. Το αποδείξαμε πολλές φορές στο παρελθόν, αρκεί να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι θεατές. 

Καλούμε σε συμπόρευση – συστράτευση για:

  • Να τερματιστούν τώρα οι εργασίες στη Βάστρια.

  • Να κλείσει το ΚΥΤ στο Μαυροβούνι και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες προορισμού τους. Επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

  • Να στηθούν επιτροπές ασύλου με ευθύνη της ΕΕ στην Τουρκία.

  • Να σταματήσει το μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

  • Άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

  • Να σταματήσει κάθε στρατιωτική – οικονομική – πολιτική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και να προχωρήσει η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, στη βάση της ομόφωνης απόφασης του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

  • Να δεσμευτεί η νέα δημοτική αρχή Μυτιλήνης ότι θα απορρίψει τη δημιουργία και λειτουργία της νέας δομής φυλακής προσφύγων και ότι θα απαιτήσει το κλείσιμο της υπάρχουσας».#