Λαϊκή απαίτηση να πεταχτεί στα σκουπίδια το αντεργατικό νομοσχέδιο! Η απεργιακή συγκέντρωση στη Μυτιλήνη.

Η λαϊκή απαίτηση να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο – έκτρωμα τονίστηκε στην απεργιακή συγκέντρωση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου στην πλατεία Σαπφούς, η οποία πραγματοποιήθηκε παρά την βροχόπτωση που επικρατούσε από το πρωί στην πόλη της Μυτιλήνης.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Δούκας Πρωτόγυρος, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, ο Φώτης Κολαράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Λέσβου, η Σοφία Καζαμία από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών, ο Νίκος Χρυσάφης, μέλος της ΕΕ του ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου.

Οι ομιλητές στάθηκαν στη δύναμη των εργαζομένων που εκφράστηκε και στις δύο απεργιακές κινητοποιήσεις, για να πεταχτεί το αντεργατικό τερατούργημα στα σκουπίδια.

Είναι ένα νομοσχέδιο με πάγιες αλλά και νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, με μέτρα κόλαση για τους εργαζόμενους. Εξασφαλίζει στη μεγαλοεργοδοσία του κάθε κλάδου να βγει άθικτη και ενισχυμένη από τη νέα οικονομική κρίση, να ξεμπερδεύει μια και καλή με τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, το 8ωρο, την Κυριακή αργία, τις απεργίες και τις εργατικές διεκδικήσεις. Είναι μέτρα που εξασφαλίζουν στους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα πιο φθηνούς, ευέλικτους, αναλώσιμους και αφοπλισμένους εργαζομένους.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο-κόλαση περιέχει ρυθμίσεις που κάνουν το ωράριο και τη ζωή των εργαζομένων «λάστιχο», καταργεί το 8ωρο, αυξάνει τις υπερωρίες, απελευθερώνει την Κυριακάτικη εργασία. Παράλληλα, μονιμοποιεί την «τηλεργασία» ως έναν νέο τρόπο οργάνωσης της εργασίας, που μετατρέπει το σπίτι σε χώρο δουλειάς, τσακίζοντας την επαγγελματική, προσωπική και οικογενειακή μας ζωή. Δε θα περάσει!

Προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα για να μας δέσουν χειροπόδαρα, να μην μπορούμε να απεργήσουμε, να συνδικαλιστούμε, να παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στη λειτουργία των Συνδικάτων μας. Θέλουν να μετατρέψουν τα συνδικάτα σε χειροκροτητές της κυβέρνησης που θα χειραγωγούνται απευθείας από τον Υπουργό Εργασίας. Θέλουν να μετατρέψουν την απεργία σε συμβολική πράξη! Δε θα περάσει!

Το αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης βάζει νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, στις ζωντανές διαδικασίες των σωματείων, στην οργάνωση των απεργιών. Παρουσιάζεται ως εγκληματική ενέργεια η συνδικαλιστική δράση γιατί γνωρίζουν πολύ καλά την δύναμη που έχει η οργανωμένη και συλλογική διεκδίκηση. Προχωρούν στο φακέλωμα των εργαζομένων με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Οι αγώνες μας δε μπαίνουν στο γύψο. Να μείνει στα χαρτιά!

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο! Δεν υπάρχει βήμα πίσω για υποχώρηση! Μπορούμε να φέρουμε τα πάνω-κάτω! Να μην επιτρέψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα! Είναι χρέος σε μας και στα παιδιά μας, είναι για το παρόν και το μέλλον μας, για τη ζωή μας!Το χρωστάμε στις προηγούμενες γενιές εργατών που με θυσίες και αιματοβαμμένους αγώνες κατέκτησαν και υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα που κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν να τα τελειώσουν! Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!

Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία προς το λιμάνι προς ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς ναυτεργάτες, οι οποίοι από το πρωί δίνουν τη μάχη στους καταπέλτες των πλοίων, παρά τις άθλιες μεθοδεύσεις κυβέρνησης και εφοπλιστών όπου έκριναν την απεργία παράνομη.

Η νέα δυναμική παρέμβαση στο λιμάνι της Μυτιλήνης απέτρεψε τον απογευματινό απόπλου του «Νήσος Ρόδος».

Από την ντουντούκα των συγκεντρωμένων ακούστηκε κάλεσμα, οι εργαζόμενοι να είναι σε ετοιμότητα παρά τις διαβεβαιώσεις πως το πλοίο θα αναχωρήσει με τη λήξη της απεργίας. Στο τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης τονίστηκε για ακόμα μια φορά η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας μέσα από τα σωματεία για να αποκρουστεί η αντεργατική πολιτική.#