Κομματική Οργάνωση Λέσβου ΚΚΕ: Πλατιά καμπάνια ενημέρωσης και δράσης για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα επικίνδυνα σχέδια στην περιοχή

Την καμπάνια ενημέρωσης ξεκινούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στο νησί μας προκειμένου να ενημερώσουν τους νησιώτες για «τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στο Αιγαίο», όπως σημείωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα το μεσημέρι, ο γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου, Κώστας Ρήγας και η βουλευτίνα Νομού Λέσβου, Μαρία Κομνηνάκα.

«Θέλουμε να ενημερώσουμε για τις πραγματικές απειλές καθώς κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, καθησυχάζουν και αποπροσανατολίζουν το λαό από τις σοβαρές πλευρές των εξελίξεων», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Ρήγας.

«Το ΚΚΕ δεν μένει μόνο στην παρουσίαση των μεγάλων κινδύνων που πηγάζουν από την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτή η συμμετοχή», σημείωσε η Μ. Κομνηνάκα αναφέροντας και τις παρεμβάσεις που ανά καιρούς έχει κάνει το ΚΚΕ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των στρατευμένων και των ανθρώπων που υπηρετούν το στράτευμα.

Μόνο ο λαός, όλοι εμείς και οι οικογένειές μας, οργανωμένα, μπορούμε να σώσουμε τον λαό, με αγώνα ώστε:

Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Να απαιτήσουμε καμιά συμμετοχή εκτός συνόρων Ενόπλων Δυνάμεων και πολεμικού υλικού, σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Να αντιπαλέψουμε και να αποτρέψουμε τον επικίνδυνο σχεδιασμό για επιβολή καθεστώτος συνδιαχείρισης στο Αιγαίο.

Κάθε πατριώτης πρέπει να αγωνιστεί για την προάσπιση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, για να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες του πολέμου.

Να μην έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε όσα ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις και τα κόμμα-

τα που υπηρετούν τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Να απαιτήσουμε αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Να φύγουν οι βάσεις, ορμητήρια πολέμων και στόχοι αντιπάλων.

Να παλέψουμε για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού.

Να απομονώσουμε κάθε φασιστική, εθνικιστική – ακροδεξιά φωνή.

Με τον λαό της Τουρκίας έχουμε συμφέρον να αγωνιστούμε μαζί για καμία αλλαγή των συνόρων – Συνθηκών, κατά της συμμετοχής των χωρών μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και συμμαχίες.

Με ΚΚΕ ενισχυμένο, με τον λαό πρωταγωνιστή, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή, να βάλουμε εμπόδια, να ματαιώσουμε αντιλαϊκά σενάρια.

Μπορούμε με δυνατό το ΚΚΕ, με μαζική εργατική – λαϊκή αντεπίθεση να ανοίξουμε τον δρόμο για την ανατροπή, για τις ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, για να γίνει ο λαός μας μια ώρα αρχύτερα νοικοκύρης στον τόπο του και στον κόπο του.

Την εισήγηση έκανε ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Κώστας Ρήγας:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, καλησπέρα. Να ευχαριστήσουμε τα τοπικά μέσα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας σήμερα, για να γίνει ακόμη περισσότερο γνωστή η πρωτοβουλία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ. Με τη σημερινή συνέντευξη τύπου θέλουμε να σηματοδοτήσουμε την έναρξη πλατιάς καμπάνιας ενημέρωσης και δράσης για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα επικίνδυνα σχέδια στο Αιγαίο.

Απευθυνόμαστε με ανοικτή επιστολή στο λαό του νησιού, στους στρατευμένους, στους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, που είναι επιφορτισμένοι με την άμυνά του.

Διότι αυτή την περίοδο ο λαός των νησιών δοκιμάζεται πολύ σκληρά από την ακρίβεια. Τα καύσιμα και η ενέργεια, τα βασικά είδη είναι πανάκριβα, το ίδιο τα ενοίκια, τα εισιτήρια, τα αγροεφόδια. Ακόμα η κατάσταση στο νοσοκομείο με τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό αλλά και η πρόσφατη εξέλιξη με την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του κέντρου υγείας Μυτιλήνης, διαμορφώνουν μία τραγική πραγματικότητα. Αυτά τα ζητήματα τα αναφέρουμε γιατί βρίσκονται σταθερά στο κέντρο της προσοχής και της παρέμβασή μας.

Ωστόσο οι εξελίξεις είναι κρίσιμες και σε ό, τι αφορά την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο που διεξάγουν στην Ουκρανία, σε βάρος του λαού της, η Ρωσία και το ΝΑΤΟ, μα και σε ότι αφορά τις αμφισβητήσεις και τους σχεδιασμούς στο Αιγαίο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι κίνδυνοι που πηγάζουν για το λαό και τα νησιά του Αιγαίου από την εμπλοκή της χώρας στους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις είναι μεγάλοι. Το ΚΚΕ έχει χρέος να ενημερώσει τους νησιώτες καθώς τα άλλα κόμματα, σχεδόν συντονισμένα, ή καθησυχάζουν και αποπροσανατολίζουν ή κρύβουν και συγκαλύπτουν τις σοβαρές πλευρές των εξελίξεων και των πραγματικών απειλών.

Με την ανοικτή επιστολή θέτουμε ορισμένα καίρια ερωτήματα, που αν δεν απαντηθούν, αντικειμενικά ο λαός, ο κόσμος, θα αποκτά στάση αναμονής και παθητικότητας και δε θα επιδρά στις εξελίξεις πρωταγωνιστικά, προς όφελός του. Αυτά τα ερωτήματα είναι:

  • Ποιοι φταίνε για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας;

  • Πως και γιατί παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή;

  • Τι λένε τα άλλα κόμματα για το Αιγαίο;

  • Πως απαντά το ΚΚΕ στο δίλημμα «συμβιβασμός ή πόλεμος στο Αιγαίο»;

  • Πως βλέπει το ΚΚΕ τον πόλεμο στην Ουκρανία;

  • Γιατί οι κυβερνήσεις δρομολόγησαν έτσι τα πράγματα;

  • Υπάρχει διέξοδος;

Στο ερώτημα: Ποιο θα είναι το όφελος να έρθει και να συζητήσει μαζί μας κάποιος που δεν είναι ψηφοφόρος του ΚΚΕ, απαντάμε σήμερα:

Μεγάλο! Γνωρίζοντας κάποιος τις θέσεις του ΚΚΕ θα αποκτήσει μια ολοκληρωμένη γνώση των εξελίξεων και των αιτίων που τις προκαλούν. Παραδείγματος χάριν το ΚΚΕ δεν μένει μόνο στην παρουσίαση των μεγάλων κινδύνων που πηγάζουν από την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτή η συμμετοχή.

Και βεβαίως δεν μένουμε μόνο στις διαπιστώσεις και τις αποκαλύψεις, αλλά δείχνουμε και συζητάμε και το ποιος είναι ο δρόμος για να αποτρέψει ο λαός τους μεγάλους κινδύνους.

Επίσης το ΚΚΕ ενδιαφέρεται να ενημερώσει και να συζητήσει και με τους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς του στρατού. Πιστεύουμε ότι και για αυτούς έχει μεγάλη σημασία να γνωρίσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για αυτά τα ζητήματα, μα και για εμάς να ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις θέσεις τους. Άλλωστε το ΚΚΕ ενδιαφέρεται όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη και για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί και οι οικογένειες τους, που βρίσκονται και ζουν στα νησιά.

Επιδιώκουμε λοιπόν η δράση μας και για το συγκεκριμένο ζήτημα να είναι πλατιά και πολύμορφη. Η επιστολή έχει τυπωθεί σε μεγάλο τιράζ ώστε να κάνουμε εξορμήσεις και περιοδείες σε μαζικούς χώρους εργαζομένων και νεολαίας, σε συνοικίες και χωριά και σε στρατόπεδα. Θα οργανώσουμε συσκέψεις και εκδηλώσεις. Θα επιδιώξουμε, με βουλευτές και άλλα στελέχη του Κόμματος, να επισκεφτούμε στρατόπεδα, να έχουμε συναντήσεις με συνδικαλιστικούς φορείς, να ενημερώσουμε τη νεολαία του νησιού. Άλλωστε οι αγώνες του τελευταίου διαστήματος μας γεμίζουν με αισιοδοξία, όπως οι πρόσφατες κινητοποιήσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου αλλά και οι πολύ σημαντικές κινητοποιήσεις σε Μυτιλήνη και Καλλονή τη μέρα της απεργίας στις 9 του Νοέμβρη, και δείχνουν ότι σε κάθε φάση, είτε σήμερα, είτε αύριο, μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό ώστε:

‣ Να σταµατήσει η συµµετοχή της χώρας στον πόλεµο της Ουκρανίας.

Να απαιτήσουµε καµιά συµµετοχή εκτός συνόρων Ενόπλων Δυνάµεων και πολεµικού υλικού, σε κάθε ιµπεριαλιστικό πόλεµο.

‣ Να αντιπαλέψουµε και να αποτρέψουµε τον επικίνδυνο σχεδιασµό για επιβολή καθεστώτος συνδιαχείρισης στο Αιγαίο.

‣ Κάθε πατριώτης πρέπει να αγωνιστεί για την προάσπιση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωµάτων, για να µην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες του πολέµου.

‣ Να µην έχουµε καµιά εµπιστοσύνη σε όσα ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις και τα κόµµατα που υπηρετούν τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

‣ Να απαιτήσουµε αποδέσµευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ.

‣ Να φύγουν οι βάσεις, ορµητήρια πολέµων και στόχοι αντιπάλων.

‣ Να παλέψουµε για την προστασία της ζωής και των δικαιωµάτων του λαού.

‣ Να αποµονώσουµε κάθε φασιστική, εθνικιστική – ακροδεξιά φωνή.

Με τον λαό της Τουρκίας έχουµε συµφέρον να αγωνιστούµε µαζί

για καµία αλλαγή των συνόρων – συνθηκών, κατά της συµµετοχής των χωρών µας σε ιµπεριαλιστικούς πολέµους και συµµαχίες.

Με ΚΚΕ ενισχυµένο, µε τον λαό πρωταγωνιστή, µπορούµε να αντιµετωπίσουµε κάθε απειλή, να βάλουµε εµπόδια, να µαταιώσουµε αντιλαϊκά σενάρια.

Μπορούµε µε δυνατό το ΚΚΕ, µε µαζική εργατική – λαϊκή αντεπίθεση να ανοίξουµε τον δρόµο για την ανατροπή, για τις ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονοµία, για να γίνει ο λαός µας µια ώρα αρχύτερα νοικοκύρης στον τόπο του και στον κόπο του.

Στη συνέχεια στην τοποθέτησή της η βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα είπε:

Είναι γνωστή σε πολλούς η δράση μας, και πρέπει να γίνει γνωστή σε ακόμα περισσότερους, για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων, τις συνθήκες με τις οποίες καλούνται να υπηρετήσουν τη θητεία τους. Αντίστοιχη δράση αναπτύσσουμε τόσο έξω αλλά και μέσα στη βουλή, για τους ένστολους, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, με χαρακτηριστικές τις εξής παρεμβάσεις:

  • Επανειλημμένες ερωτήσεις για την απομάκρυνση αμίαντου από στρατόπεδα και πολεμικά πλοία, με δεδομένη την επικινδυνότητα και τις συνέπειες για την υγεία.

  • Για το δυσβάστακτο κόστος από τις υπέρογκες αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για στρατιωτικούς και στρατευμένους, για τις μετακινήσεις τους από και προς τις έδρες των Μονάδων που Υπηρετούν και τα προβλήματα που πολλές φορές δημιουργούνται με τη διακοπή ακτοπλοϊκών συνδέσεων.

  • Για την άμεση καταβολή των επιδομάτων ιδιαίτερων συνθηκών, παραμεθόριων περιοχών, ειδικής αποζημίωσης νυκτερινής απασχόλησης, καθώς και του επιδόματος θέσης ευθύνης στους Οπλίτες Βραχείας Κατάταξης.

  • Για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στη λειτουργία του Σταθμού Επανακτήσιμων (ΣΤΕΠ) στη Μυτιλήνη, σχετικά με εργαστήρια υγειονομικών εξετάσεων και απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες.

  • Για την αύξηση της χορηγούμενης άδειας που λαμβάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (άνδρες και γυναίκες) για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ώστε να ολοκληρώνεται με ασφάλεια η διαδικασία.

  • Για αντιμετώπιση προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά τα διαστήματα έξαρσης της πανδημίας με τον εμβολιασμό και την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού στα στρατόπεδα.

  • Την απεμπλοκή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τη μεταφορά μαθητών σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής, όπου αξιοποιούνται για άλλη μια φορά ως «απλήρωτο εργατικό δυναμικό», προς εξοικονόμηση κονδυλίων απ’ την κυβέρνηση, μη έχοντας παράλληλα την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να αντιμετωπίζουν με παιδαγωγικό και επιστημονικό τρόπο τα θέματα που άπτονται της σωματικής και ψυχικής υγείας των μεταφερομένων.

  • Στελέχωση με μόνιμο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του Παράκτιου Περιπολικού Σκάφους ΛΣ «Γεώργιος Κωτούλας» και άμεση καταβολή των οφειλών προς το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος

  • Για την απαράδεκτη προσπάθεια ποινικοποίησης της ελευθερίας έκφρασης γνώμη στρατευμένου, που υπηρετώντας τη θητεία του εξέφρασε, όπως είχε κάθε δικαίωμα τις φιλειρηνικές του απόψεις ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας, βρισκόμενος αντιμέτωπος με ΕΔΕ αλλά και με εκκίνηση προκαταρκτικής εξέτασης ενώπιον του Εισαγγελέα του Στρατοδικείου, για όσα είχε κάθε νόμιμο δικαίωμα να εκφράσει.

Οι συνθήκες που διανύουμε είναι κρίσιμες και σε συνδυασμό με ορισμένες εξελίξεις από την τυπική έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έως τώρα, εμπνέουν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και απαιτούν εγρήγορση από το λαό μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Ο πόλεµος στην Ουκρανία φουντώνει. Η προσάρτηση κατεκτηµένων εδαφών στη Ρωσική Οµοσπονδία και η πολύµορφη στήριξη, ακόµη και µε βαρύ οπλισµό, του ευρωατλαντικού στρατοπέδου προς την αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο του ιµπεριαλιστικού ανταγωνισµού και πολέµου. Πραγµατοποιούνται δολιοφθορές σε κρίσιµες υποδοµές. Απειλούν ακόµα και µε χρήση πυρηνικών όπλων. Το πρόσφατο περιστατικό βομβαρδισμού των εδαφών της Πολωνίας επιβεβαιώνει το διαρκή κίνδυνο για γενίκευση του πολέμου.

  • Η ηγεσία της Τουρκίας συνεχώς κλιµακώνει τη ρητορική σε βάρος της χώρας. Αυξάνει τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από νησιά. Τώρα πια δεν αµφισβητεί µόνο την κυριαρχία σε νησιά που υποτίθεται δεν καλύπτονται από διεθνείς συνθήκες («γκριζάρισµα»), ούτε µόνο τα κυριαρχικά δικαιώµατα της χώρας (αιγιαλίτιδα ζώνη – ΑΟΖ). Αµφισβητεί επιπλέον την κυριαρχία νησιών συνδέοντάς την µε την «αποστρατιωτικοποίησή» τους! Εργαλειοποιεί κατατρεγµένους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα µειώνονται απαράδεκτα οι αµυντικές δυνατότητες των νησιών µετά από την πρόσφατη απόσυρση των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 και άλλου σηµαντικού οπλισµού και αποστέλλονται στην Ουκρανία (ήδη συζητιούνται S -300, TOR M-1)! Η απόσυρση αντικειµενικά συσχετίζεται µε την «αποστρατιωτικοποίησή», ενώ η αποστολή τους βαθαίνει την επικίνδυνη ελληνική εµπλοκή στον πόλεµο της Ουκρανίας.

  • Όλες οι µέχρι σήµερα κυβερνήσεις της χώρας µας συµµετέχουν στους πολέµους των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ. Στέλνουν στρατό ακόµη και πολύ µακριά, εκτός συνόρων, σε πολεµικές αποστολές σε βάρος άλλων λαών.

  • Και οι τρεις μαζί ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ) ψήφισαν τη διεύρυνση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας. Και οι τρεις μαζί ψήφισαν στο ευρωκοινοβούλιο την αποστολή όπλων στο Ζελένσκι. Και οι τρεις μαζί έστρωσαν το έδαφος και υλοποίησαν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας, και τη μετατροπή της σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ.

Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση αποτελούν ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας οι αγώνες και µαζικές κινητοποιήσεις των εργαζοµένων σε πολλές χώρες, ενάντια στον πόλεµο και την εµπλοκή σε αυτόν, ενάντια στους υπέρογκους στρατιωτικούς εξοπλισµούς, ενάντια στις συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας και ακρίβειας, ενάντια στην προσπάθεια να φορτωθεί για µια ακόµη φορά στις πλάτες των εργαζοµένων ο λογαριασµός του πολέµου και της πολύπλευρης στήριξης του κεφαλαίου.

Στους αγώνες αυτούς συµβάλλει το ΚΚΕ µε όλες του τις δυνάµεις.

Σταθερά αναδεικνύει και διεκδικεί την κάλυψη των αναγκών και των δικαιωµάτων του λαού, όπως και των στρατευµένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάµεων, τόσο µέσα όσο και έξω από τη Βουλή.

Απευθυνόμαστε σε όλους και όλες που:

‣ Αγανακτούν με τις ντροπιαστικές εικόνες, όπως αυτή σήμερα το πρωί, αστυνομικών να μπουκάρουν μαζί με δικαστικούς επιμελητές για να πετάξουν έξω απ’ την πρώτη της κατοικία χαμηλοσυνταξιούχο. Αξιοποιώντας το άθλιο νομοθετικό πλαίσιο που από κοινού διαμόρφωσαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, χαρίζοντας τη λαϊκή στέγη στα αρπακτικά των funds και ποινικοποιώντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής στέγης.

‣ Παλέψαµε µαζί για το δίκιο κάθε εργαζόµενου (µε στολή ή χωρίς), κάθε ανέργου, κάθε νέας και νέου, κάθε συνταξιούχου.

‣ Αµφισβητούν και εναντιώνονται στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στους πολεµικούςσχεδιασµούς και τις κυρώσεις που πληρώνουν τελικά οι λαοί.

‣ Δεν έχουν καµία εµπιστοσύνη στα αστικά κόµµατα. Βλέπουν τη σήψη να αναβλύζει από κάθε πόρο του καπιταλιστικού συστήµατος.

και τους καλούµε να συµπορευτούµε

ξεπερνώντας το κλίµα της αναµονής, του εφησυχασµού.

Στο χέρι μας είναι να δώσουμε διέξοδο, να μην είμαστε παθητικοί θεατές, με το ΚΚΕ δυνατό παντού, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες.#