ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ,
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΟΛΕΘΡΟ
Η καταδίκη των νέων εξοντωτικών μέτρων που προωθούν η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, η τρόικα και η πλουτοκρατία από το σύνολο της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων σε όλη τη χώρα, η οργάνωση της ενιαίας αντιμονοπωλιακής δράσης και αντίστασης απέναντι σε αυτή την επίθεση αποτελούν μονόδρομο. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες, τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά πρέπει και να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να συνειδητοποιήσουν ότι τα συμφέροντα των μονοπωλίων και τα συμφέροντα του λαού είναι ασυμβίβαστα, ότι δε θα αποφύγουν την εξαθλίωση με θυσίες για τη σωτηρία των επιχειρήσεων. Ισα ίσα. Μόνο μέσα από την οργάνωση και πάλη ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα» θα μπορέσουν να προστατεύσουν τις οικογένειές τους.
Σ’ αυτή τη βάση, το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για προετοιμασία γενικής απεργίας πρέπει να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.
Να χτυπήσει παντού η καμπάνα του αγώνα
Το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του για γενική απεργία υπογραμμίζει: «Η απεργία πρέπει να είναι δυναμική, να φέρει κάτι καινούριο. Να δώσει το έναυσμα για τη συνέχεια της πάλης μας. Να χτυπήσει η καμπάνα του αγώνα παντού. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σωματείο, σε κάθε εργατική γειτονιά». Με βάση αυτή την κατεύθυνση, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Συνδικάτα, οι ταξικές δυνάμεις όπου πλειοψηφούν αλλά και όπου μειοψηφούν αναλαμβάνουν πολύ σοβαρά καθήκοντα. Χρειάζεται η αγωνιστική παρέμβαση να μετρήσει νέα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία. Να δυναμώσει μέρα με τη μέρα η συσπείρωση νέων δυνάμεων στην πολιτική καταδίκη της ανάπτυξης που γεννά κρίσεις και εξαθλίωση πολλαπλασιάζοντας τα βάσανα του λαού.
Η επιτυχία της απεργίας θα εξαρτηθεί: Από το σε πόσους χώρους έφτασε το κάλεσμα της γενικής απεργίας. Σε πόσους χώρους συζητήθηκε οργανωμένα. Σε πόσα σωματεία οι ταξικές δυνάμεις είτε πλειοψηφούν είτε μειοψηφούν έβαλαν το ζήτημα της συζήτησης και της ανάληψης απόφασης για γενική απεργία. Πόσα σωματεία συζήτησαν το χαρακτήρα των μέτρων και το στόχο τους, έκαναν βήματα στην ιδεολογική διαφώτιση και θωράκιση των εργαζομένων. Πήραν αποφάσεις για απεργία και ταυτόχρονα συνέταξαν σχέδιο για την επιτυχία της μέσα σε κάθε χώρο. Σχέδιο που θα ελέγχεται και θα αναπροσαρμόζεται σε καθημερινή βάση. Πώς προετοιμάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν μάχιμες, διαφωτιστικές και ζωντανές συνελεύσεις για το χαρακτήρα της επίθεσης και την αναγκαιότητα της ενιαίας μαζικής απάντησης από το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Θα μετρηθεί από τον εντοπισμό και την ανάδειξη των δυσκολιών, ώστε να δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να ξεπεραστούν. Από το πόσες νέες δυνάμεις απεγκλωβίζονται από λογικές αναμονής, φόβου και προβληματισμού και συσπειρώνονται στις θέσεις και τη δράση του ΠΑΜΕ. Από την ανταλλαγή της θετικής αλλά και αρνητικής πείρας.
Στις σημερινές συνθήκες δε φτάνει απλά μια γενική καταγγελία για την τακτική του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Απαραίτητος όρος σε αυτήν την αναμέτρηση και στην εξέλιξη της πάλης είναι η παρακολούθηση και η συστηματική, αποδεικτική αποκάλυψη του ρόλου και της αποστολής του. Η ζωντανή και με επιχειρήματα συζήτηση εργάτη τον εργάτη που θα ξεμπροστιάζει το ρόλο ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ αλλά και της «Αυτόνομης Παρέμβασης», που εξαντλούν τις προτάσεις τους σε άλλες μορφές διαχείρισης της ίδιας – αντιλαϊκής στη ρίζα της – πολιτικής. Πρέπει να ανοίξει μέτωπο με τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό που καλλιεργούν αυτές οι δυνάμεις.
.
Το δίκιο της εργατικής τάξης πηγή αγωνιστικής αισιοδοξίας
Τα καθήκοντα των σωματείων, των συνδικαλιστών, των πρωτοπόρων εργατών που συσπειρώνονται γύρω από τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, στην πορεία της οργάνωσης αυτού του διαρκούς, σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα, είναι αυξημένα και σοβαρά. Εδώ απαιτείται να δώσουν μεθοδευμένα και με σχέδιο τη μάχη. Να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο στη συζήτηση εργάτη τον εργάτη για την αναγκαιότητα της συστράτευσής τους σε αυτή τη μάχη. Εδώ απαιτείται σκέψη και πράξη, η πολυμορφία και η ευρηματικότητα που θα υπηρετεί το στόχο της καθημερινής διαφώτισης των εργατών. Που θα αφυπνίζει καθημερινά συνειδήσεις που θα μπαίνουν στη δράση πρώτα και κύρια μέσα στον τόπο δουλειάς, αλλά και στη γειτονιά, σε κάθε μαζικό χώρο, σε κάθε σπίτι.
ΠΑΜΕ
Αιτήματα για την προστασία του λαού
Στη μάχη για την προετοιμασία γενικής απεργίας, πρέπει να αξιοποιηθεί οργανωμένα και πλατιά το πλαίσιο πάλης που παρουσίασε για το επόμενο διάστημα το ΠΑΜΕ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, καλεί την εργατική τάξη να πρωτοστατήσει και να διεκδικήσει με οργάνωση, αντεπίθεση τη ζωή της ολόκληρη και να απαιτήσει:
-
«Καμιά μείωση μισθών. Ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν. Πάλη για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις με αυξήσεις για την ικανοποίηση όλων των αναγκών των εργαζομένων.
-
Μέτρα προστασίας των ανέργων. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους και στους αγρότες που ξεκληρίστηκαν, χωρίς τον περιορισμό της πλήρους αποπληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών προς ΟΑΕΕ.
-
Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους άνεργους και όχι μόνο στο 30% που το λαμβάνουν σήμερα.
-
Αμεση επαναφορά του επιδόματος ανεργίας και άλλων κλαδικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2011 ως βάση για μια γενναία αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
-
Επίδομα ανεργίας για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας.
-
Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται σαν συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
-
Στους ανέργους να χορηγείται δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Απαγόρευση της διακοπής παροχής ρεύματος, νερού και σταθερού τηλεφώνου στους ανέργους και στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος να είναι μειωμένα κατά 50%.
-
Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης, και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών με όρους μόνιμης και σταθερής εργασίας για τη μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν. Μέτρα για την υλοποίηση στεγαστικής πολιτικής υπέρ του λαού με έμφαση στα νέα ζευγάρια, στους χαμηλόμισθους, στους άστεγους, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
Ασφαλιστικό – Συντάξεις – Επιδόματα
-
Αμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις τα τελευταία 2,5 χρόνια.
-
Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.
-
Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης για όλα τα Ταμεία.
-
Γενικό όριο συνταξιοδότησης 60 για τους άντρες, 55 για τις γυναίκες.
-
Καμιά κατώτερη σύνταξη να μην υπολείπεται από την Εθνική Γενική Σύμβαση Εργασίας των επιπέδων του 2011, ως αφετηρία για την άνοδο της κατώτερης σύνταξης στα 1.120 ευρώ.
-
Επαναφορά του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με όσα ίσχυαν πριν το νόμο 3863 του 2010.
-
Κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος που εξαίρεσε από τη λίστα των ΒΑΕ 168.000 εργαζόμενους.
-
Επιστροφή όλων των κλεμμένων από το τζογάρισμα των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο.
-
Κάλυψη στο ακέραιο από το κράτος και το κεφάλαιο των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων που είναι περίπου 14 δισ. ευρώ.
-
Πάλη για τη διασφάλιση της παροχής συντάξεων και παροχών, ανεξάρτητα από την ταμειακή ρευστότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
-
Αμεση καταβολή όλων των επιδομάτων των ΑμΕΑ και χρονίων πασχόντων, χωρίς περικοπές και καθυστερήσεις.
-
Καμιά περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.
-
Καταβολή του επιδόματος τοκετού και στις γυναίκες που γεννούν στα δημόσια και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά μαιευτήρια.
Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεά παιδεία και υγεία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στους τομείς αυτούς».