Μαζική διαδήλωση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης στην Μυτιλήνη

Με μια μεγάλη και δυναμική συγκέντρωση και πορεία, πλήθος λαού και νεολαίας έστειλαν την Τετάρτη 18/10/23 από τη Μυτιλήνη, μήνυμα αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης.

Με συνθήματα όπως «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών» και «Το έγκλημα αυτό έχει υπογραφή ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραηλινοί» οι διαδηλωτές απαίτησαν να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης και να μην υπάρξει καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στο πλευρό του Ισραήλ.

Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, των σωματείων και φορέων, έδωσαν δυναμικό «παρών» και πρόσφυγες όλων των ηλικιών από την Παλαιστίνη, φορώντας τις παραδοσιακές μαντήλες τους, κρατώντας σημαίες της χώρας και φωνάζοντας τα συνθήματα τους για λευτεριά και ανεξαρτησία. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Νάσος Γαλής πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου, η Τζώρτζια Ρασβίτσου μέλος της κίνησης «μνήμη και δράση», η Κατερίνα Βλάμου μέλος τους Δ.Σ. του συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης και ο Γιώργος Αλεξίου Πρόεδρος του ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ.

Ο Δημήτρης Ευσταθίου, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, κατά την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ότι και να είχαμε να πούμε μέχρι εχθές το βράδυ, σήμερα τίποτα δεν είναι πια το ίδιο. Όχι πως δεν τα ξέραμε. Όχι πως δεν είχαμε δει σε αυτόν τον πόλεμο, το Ισραήλ να σκοτώνει ξανά αμάχους, παιδιά, να βομβαρδίζει ανελέητα. Όμως εχθές, είδαν και οι τυφλοί. Αυτές οι εικόνες, με τους ανθρώπους βουτηγμένους μέσα στο αίμα, με το γιατρό που του έφεραν νεκρούς τους συγγενείς του μέσα στο νοσοκομείο, δεν γίνεται να αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν άνθρωπο».

Στάθηκε στην πρόκληση του πρωθυπουργού που «έτρεξε πρώτος – πρώτος να αναγνωρίσει στο Ισραήλ «δικαίωμα αυτοάμυνας»» προσπαθώντας μάλιστα να κάνει τον θύτη θύμα σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για κάποια ελληνική πρωτοτυπία αφού «όλοι οι ευρωατλαντικοί μηχανισμοί, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, τα ΜΜΕ, παίζουν τα ρέστα τους για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη υπέρ του Ισραήλ, με σωρεία fake news που σιγά σιγά τα πήρανε πίσω». Και αυτό καθώς το Ισραήλ «είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, παίζει σημαντικό ρόλο στα επικίνδυνα σχέδια τους. Έτσι και στην Ελλάδα, για να επιβεβαιώσουν την προσήλωση της αστικής τάξης στους ιμπεριαλιστές, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά κάθε καρυδιάς καρύδι, από ακροδεξιούς μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, βγήκαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, πού; … στο Ισραήλ» που «κατέχει παράνομα τη γη των παλαιστίνιων εδώ και 70 χρόνια. Που εφαρμόζει κανονικό απαρτχάιντ στα κατεχόμενα εδάφη όπως η Δυτική Όχθη και υψώνει τα τείχη της ντροπής. Στο Ισραήλ που έχει αποκλεισμένη τη Γάζα και τα 2,5 εκατομμύρια του πληθυσμού της χωρίς φαγητό, νερό, ρεύμα και φάρμακα. Στο Ισραήλ που έχει εκδιώξει με όλους τους τρόπους τον πληθυσμό στις παλαιστινιακές πόλεις, φυλακίζοντας ακόμα και μικρά παιδιά μαζί με χιλιάδες άλλους που διαμαρτύρονται ενάντια στην κατοχή».

«Δεν είμαστε όμως όλοι σαν τα μούτρα τους. Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και τα Εργατικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό. Όχι τώρα, αλλά εδώ και δεκαετίες, η θέση του ταξικού εργατικού κινήματος είναι με τους λαούς και όχι με τους δολοφόνους τους» υπογράμμισε και εξέφρασε «τον αποτροπιασμό μας για τις δολοφονικές ενέργειες του κράτους του Ισραήλ», ξεκαθάρισε πως «δε θα γίνουμε συνένοχοι στο νέο έγκλημα εναντίον του παλαιστινιακού λαού» και γι’ αυτό «απαιτούμε να μην εμπλακεί η Ελλάδα με κανέναν τρόπο. Να γυρίσει τώρα πίσω η φρεγάτα που είναι με νατοϊκή δύναμη στην περιοχή, να μην έχει καμία σχέση η χώρα μας με τη δολοφονική κυβέρνηση Νετανιάχου και να μην τολμήσει ο πρωθυπουργός να πατήσει το πόδι του στο κράτος του Ισραήλ νομιμοποιώντας τις απάνθρωπες ενέργειες του. Είμαστε εδώ σήμερα για να γίνουμε οι φωνή όλων αυτών που τους την έχουν στερήσει. Των πάνω από 6 εκατομμύρια παλαιστινίων προσφύγων, που πολλοί από αυτούς πέρασαν η είναι τώρα εγκλωβισμένοι στο νησί μας, των πάνω από 100 χιλιάδων νεκρών παλαιστίνιων από ισραηλινά πυρά, των χιλιάδων πολιτικών κρατούμενων».

Καταλήγοντας επεσήμανε πως «φωνάζουμε για το δικαίωμα τους να ζήσουν ειρηνικά, στις δικές τους πόλεις και με δικό τους κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο. Και το λέμε ξανά, σε όποιον πονηρό μας ρωτάει αν στηρίζουμε τρομοκράτες, αν καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται: Όποιος είναι με την ειρήνη, είναι με την Παλαιστίνη. Όποιος θέλει να σταματήσουν οι σφαγές αμάχων, όποιος θέλει να σταματήσει η φρίκη του πολέμου, να ζήσουν οι λαοί της Παλαιστίνης και του Ισραήλ αδελφωμένα, πρέπει να είναι ενάντια στην κατοχή. Με τους λαούς λοιπόν, που παλεύουν για λευτεριά και δίκιο. Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη!»#