Πορεία Ειρήνης: Ο λαός δεν πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο ληστών και φονιάδων

Tην Κυριακή, 28 Μάη 2023, πραγματοποιήθηκε στο νησί μας η πορεία ειρήνης, που είχε προγραμματίσει η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου.

Η συγκέντρωση έγινε στην Παναγιούδα όπου χαιρέτησε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Παναγιώτης Κλαδίτης και η πορεία κατέληξε στην πλατεία Σαπφούς όπου εκεί μίλησε ο πρόεδρος Νάσος Γαλής.

Στην διάρκεια της πορείας ακουγόταν συνθήματα από τους ειρηνοδρόμους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία μεταξύ των δυο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη μια και Ρωσίας από την άλλη, με θύματα τους λαούς και των δύο χωρών.

Ακουγόταν συνθήματα απεγκλωβισμού της χώρας μας από αυτόν τον πόλεμο και κάθε πόλεμο που διεξάγουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είτε για να βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο άλλων χωρών, είτε για τους δρόμους μεταφοράς είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο για να έχουν κέρδη τα μονοπώλια τους.

Ο Νάσος Γαλής ανάμεσα στα άλλα τόνισε.

«Το κίνημα για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη στη μακρόχρονη ιστορία του παλεύει σταθερά και διαχρονικά ενάντια στον πόλεμο και τα πυρηνικά. Οι ταραγμένοι καιροί που ζούμε, με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς να οξύνονται, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, καθιστούν την γιγάντωση κινήματος όχι απλά επιτακτική, αλλά αναγκαία για τον λαό μας.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται στο Ουκρανικό έδαφος ανάμεσα στους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, έχει περάσει σε τροχιά επικίνδυνης κλιμάκωσης και προειδοποιεί για γενίκευσή του, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς. Ο ελληνικός λαός και οι υπόλοιποι λαοί ήδη πληρώνουμε βαριές συνέπειες με τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, την ενεργειακή φτώχεια. Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, τα βρίσκουν όταν πρόκειται για την υλοποίηση των σχεδιασμών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Στηρίζουν την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ. Ήταν αυτοί που από κοινού χειροκρότησαν στην ελληνική Βουλή τον Ζελένκσι και τους ναζιστές του Τάγματος Αζόφ, που μ’ ένα στόμα και με μια φωνή συναινούν στην αποστολή πολεμικού υλικού και τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων, όπως στην Ουκρανία, στον Περσικό, στη Σαουδική Αραβία κ.α. Είναι αυτοί που άλλοτε ως κυβέρνηση κι άλλοτε ως αντιπολίτευση όλα τα τελευταία χρόνια αναπροσάρμοσαν και στοίχισαν το δόγμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με βάση τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και όχι με κριτήριο την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας. Συμφωνούν μεταξύ τους όταν πρόκειται για τις υπέρογκες δαπάνες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, για τις οποίες η χώρα μας έρχεται πρώτη, ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, ανάμεσα στα κράτη-μέλη του και οι οποίες δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Είναι αυτά τα κόμματα που διατήρησαν και πολλαπλασίασαν τις αμερικανονατοϊκές βάσεις και υποδομές, παραχώρησαν τη δυνατότητα στους αμερικανονατοϊκούς μακελάρηδες να χρησιμοποιούν οποτεδήποτε χρειάζονται οποιαδήποτε στρατιωτική και πολιτική υποδομή της Ελλάδας, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο και το λαό μας σε στόχο αντιποίνων.

Ο λαός δεν πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο ληστών και φονιάδων. Άλλωστε η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι αυτή που δεν παίρνει θέση σε ό,τι αφορά τα ελληνικά σύνορα και τη διένεξη με την Τουρκία.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου καλεί όλο τον Λεσβιακό Λαό να παλέψει ενάντια στις πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη». Και κάλεσε όλα τα εργατικά σωματεία, τους συνταξιούχους, τους νεολαιίστικους φορείς, τους πολιτιστικούς φορείς :

♦Να καταδικάσουμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

♦Να καταδικάσουμε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.

♦Να σταθούμε αλληλέγγυοι στον Ουκρανικό λαό.

♦Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας σε όλες τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ τώρα.

♦Να κλείσουν οι ξένες βάσεις.

♦Να μην έχει η χώρα μας καμία στρατιωτική αποστολή εκτός συνόρων».#