9η Μάη 1945, μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΕΣΒΟΥ

9η Μάη 1945, μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών


78 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Τιμούμε την Αντιιμπεριαλιστική πάλη των Λαών, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα για τη λευτεριά του Λαού, την Κοινωνική Δικαιοσύνη, τη Λαϊκή Εξουσία και το Σοσιαλισμό.

Κυριακή 14 Μάη 2023, ώρα 12:00, στο μνημείο λαϊκών αγωνιστών Μανταμάδου θα γίνει εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων.

Θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν: Κώστας Ρήγας, γραμματέας της ΤΕ Λέσβου του Κ.Κ.Ε., Νίκη Τσιριγώτη, υποψήφια βουλευτίνα του Κ.Κ.Ε. στο νομό Λέσβου.


Πέρασαν 78 χρόνια από την 9η Μάη 1945, μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τη μέρα εκεινη που η ναζιστική Γερμανία υπέγραψε την άνευ όρων παράδοσή της.

Τιμάμε τα δεκάδες εκατομμύρια των θυμάτων, όσους και όσες έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στις φυλακές και τις εξορίες, στην παρανομία, στα εκτελεστικά αποσπάσματα και στα μπλόκα, ταγμένοι στον αγώνα για τη συντριβή του φασισμού, που είναι γέννημα-θρέμμα του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού.

Τεράστιο ήταν το τίμημα που πλήρωσε ο σοβιετικός λαός και ο Κόκκινος Στρατός, που έδωσαν τα καλύτερα παιδιά τους, με πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς -οι μισοί από τους οποίους ήταν μέλη και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος, των Μπολσεβίκων-εκτός από τις ανυπολόγιστες καταστροφές στις υποδομές και την οικονομία της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο ελληνικός λαός στα τέσσερα χρόνια της Κατοχής και του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα έδωσε περισσότερα από 500.000 θύματα στον αγώνα κατά των φασιστών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους για την απελευθέρωση της πατρίδας με επικεφαλής το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οργανωτής-ψυχή και ραχοκοκαλιά της Αντίστασης του Ελληνικού λαού ήταν το τιμημένο ΚΚΕ.

Στον απελευθερωτικό-αντιφασιστικό αγώνα κατά της τριπλής κατοχής της χώρας μας από Γερμανία, Ιταλία και φασιστική Βουλγαρία, τα αστικά κόμματα και το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης καλούσαν τον λαό να μην αντισταθεί, ενώ κάποιοι εγκατέλειψαν τη χώρα και τον λαό στην τύχη του, συνεργαζόμενοι με τους Άγγλους στη Μέση Ανατολή, άλλοι συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη μέσα στην Κατοχή, ενώ ο λαός μας πέθαινε από την πείνα. Αυτός είναι ο πατριωτισμός των Αστών, όπως διδάσκει η ίδια η ιστορία…

Με την αντικομμουνιστική προπαγάνδα τους οι ιμπεριαλιστές υποβαθμίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΣΣΔ, του Κόκκινου Στρατού της και, επίσης, των άλλων αντιστασιακών – απελευθερωτικών κινημάτων όπου πρωταγωνίστησαν τα κομμουνιστικά κόμματα για την Αντιφασιστική Νίκη.

Ανέχονται, στηρίζουν και προωθούν τη «θεωρία των δύο άκρων» εξισώνοντας τον φασισμό με τον Κομμουνισμό που, στην πραγματικότητα, τσάκισε τον φασισμό, τον οποίο ουσιαστικά αθωώνουν. Με στόχο να υποβαθμισθεί και ξεχαστεί, αν είναι δυνατόν, η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, η ΕΕ έχει «καθιερώσει» την 9η Μάη ως ημέρα της… Ευρώπης!

Σήμερα, 78 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη, η ανθρωπότητα αντιμε τωπίζει έναν ακόμα ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην Ουκρανία, ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και της καπιταλιστικής Ρωσίας. Οι αιτίες και αυτού του πολέμου είναι ίδιες πάντα. Είναι τα γεωστρατηγικά και μονοπωλιακά συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών χωρών που επιχειρούν ξανά να μοιράσουν τον πλούτο και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα μερίδια στις αγορές και στους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και εμπορών ρευμάτων σε βάρος και αυτού άλλων λαών.

Τις βαριές συνέπειες και αυτού του άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγουν το Ευρωατλαντικό στρατόπεδο (ΗΠΑ -ΝΑΤΟ- ΕΕ) και η καπιταλιστική Ρωσία στην Ουκρανία πληρώνουν ακριβά, εκτός από τον ουκρανικό και το ρώσικο λαό, που ματώνουν, και όλοι οι λαοί με την ακρίβεια και άλλες οικονομικές θυσίες με αυξήσεις τιμών κ.λπ., ενώ ο κίνδυνος γενίκευσης της σύγκρουσης είναι μεγάλος.

Το ταξικό λαϊκό κίνημα καταγγέλλει, καταδικάζει και αντιπαλεύει κινητοποιώντας τις λαϊκές δυνάμεις του τόπου μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για απεμπλοκή και καμιά συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν, καλώντας το λαό να μη διαλέξει κανένα στρατόπεδο ιμπεριαλιστών. Παλεύει για την πληρωμή των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων, απαίτηση του λαού, που έχουν αναγνωριστεί στη χώρα μας σε διεθνείς διασκέψεις, αλλά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν τις διεκδικούν από την ΟΔ Γερμανίας για να μη χαλάσουν τις συμμαχίες της άρχουσας τάξης, ενώ οι γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται να πληρώσουν. Υπερασπίζεται την ιστορική μνήμη και την τεράστια προσφορά του σοσιαλισμού στην κατανίκηση του ναζισμού-φασισμού. Αγωνίζεται για την ανατροπή του καπιταλισμού, της μήτρας που γεννά τους φονικούς πολέμους, την εξαθλίωση, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Οδηγός μας σ’ αυτό το δρόμο είναι η 9η Μάη, μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών!#