Στις 25 Ιούνη βγάζουμε ξανά βουλευτή του ΚΚΕ στη Λέσβο! Πείσμα και αισιοδοξία ότι και αυτή η μάχη θα κερδηθεί!

Πόρτα την πόρτα, άνθρωπο τον άνθρωπο, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στη Λέσβο δίνουν τη μάχη για την επανεκλογή κομμουνιστή βουλευτή. Και τη δίνουν με νέα ορμή, με αναπτερωμένο ηθικό, καθώς στις τελευταίες εκλογές το ΚΚΕ σημείωσε σημαντική άνοδο, ένδειξη του αυξημένου κύρους του στον λαό του νησιού, με τον οποίο διαχρονικά έχει σφυρηλατημένους ισχυρούς δεσμούς.
Δεσμοί που αναπτύχθηκαν παραπέρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια στους αγώνες που πρωταγωνίστησαν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες του νησιού, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ στο κίνημα, για να μην γίνει το νησί φυλακή των κατατρεγμένων, όπως επεδίωκαν η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ. Με τη δυναμική, αδιάλειπτη παρουσία και δράση της βουλευτή του, για την ανάδειξη των προβλημάτων του νησιού και των κατοίκων του, που είναι πολλά, χρονίζοντα και σοβαρά, για τη διεκδίκηση λύσεων μέσα και έξω απ’ τη Βουλή.

Συνέντευξη με τη Μαρία Κομνηνάκα, πρώην βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφια στις εκλογές της 25ης Ιούνη 2023.

Κομμουνιστής βουλευτής στη Λέσβο. Τι σήμανε αυτό για τους κατοίκους του νησιού τα προηγούμενα 4 χρόνια;

■ Προτεραιότητα για τον βουλευτή του ΚΚΕ είναι η δράση για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των λαϊκών συμφερόντων, μέσα και έξω από τη Βουλή. Αυτό το γνωρίζει ο λαός των νησιών μας. Όταν διαδήλωνε για να μην εφαρμοστεί ο νόμος Χατζηδάκη, εμείς ήμασταν παρόντες στους καταπέλτες των πλοίων, μαζί με τους απεργούς αλλά και μέσα στη Βουλή απαιτούσαμε να αποσυρθεί αυτό το τερατούργημα και το καταψηφίζαμε.

Όταν οι φλόγες τύλιγαν τα Βατερά και απειλούσαν τη Βρίσα, φτιάχναμε αντιπυρικές ζώνες, κάναμε κατάσβεση με ό,τι μέσο είχαμε και ταυτόχρονα παρεμβαίναμε στους αρμόδιους κρατικούς φορείς για να ενισχυθούν τόσο το λιγοστό προσωπικό της Πυροσβεστικής όσο και τα μέσα κατάσβεσης. Όταν τα Κέντρα Υγείας απογυμνώνονταν, ήμασταν στις κινητοποιήσεις για τη στελέχωσή τους αλλά παρεμβαίναμε και κοινοβουλευτικά για να ληφθούν μέτρα, όπως, για παράδειγμα, στη Λήμνο για το νοσοκομείο, για το Βοστάνειο στη Μυτιλήνη, στον Πολιχνίτο και αλλού.

Μία από τις πιο εμβληματικές στιγμές ήταν η παρουσία μας στον λεσβιακό ξεσηκωμό του 2020, κόντρα στην εισβολή των ΜΑΤ, ταυτόχρονα με τις παρεμβάσεις για να κλείσουν τα hot spots και να απεγκλωβιστούν οι ξεριζωμένοι, μέσα και έξω από τη Bουλή. Στις νίκες που αποσπάσαμε, με μπλόκο σε πλειστηριασμούς, επανασύνδεση ρευμάτων, πλατιά έκφραση αλληλεγγύης σε ;Eλληνες και μετανάστες, και άλλα, η βουλευτής του ΚΚΕ ήταν με τους αγωνιζόμενους, με τους πραγματικούς νικητές της ζωής.

Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κομμουνιστής βουλευτής σημαίνει άλλο ένα κρίσιμο όπλο για αποτελεσματική δράση και απόσπαση κατακτήσεων προς όφελος του λαού και της νεολαίας.

Ποια είναι τα κύρια ζητήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους του νησιού και πόσο θα βαρύνει υπέρ των διεκδικήσεών τους η επανεκλογή κομμουνιστή βουλευτή;

■ Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Γιατί το νησί έχει εργαζόμενους, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, ένστολους που υπηρετούν στην παραμεθόριο. Ολοι αυτοί βάλλονται. Από την ακρίβεια, το μεγάλο κόστος παραγωγής, τη φορολογία, τα έξοδα μετακίνησης, τους καθηλωμένους μισθούς, τη μαύρη εργασία, τις φυσικές καταστροφές. Ασπίδα τους θα είναι το κίνημα και το ΚΚΕ. Αυτή η ασπίδα, η 100% λαϊκή αντιπολίτευση, θα είναι πιο ισχυρή με κομμουνιστή βουλευτή. Και αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα, και όχι αν θα έχει έναν παραπάνω βουλευτή η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, αυτά τα κόμματα είναι μέρος του προβλήματος, με κοινό πρόγραμμα, που αφορά την ευημερία των λίγων, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών. Εχει πείρα ο νησιώτης από τη στάση των βουλευτών αυτών των κομμάτων, που είναι υλοποιητές μιας βάρβαρης πολιτικής.

Για παράδειγμα, υπάρχει εκλεγμένος βουλευτής γιατρός με το ΠΑΣΟΚ, αλλά η εμπορευματοποίηση της Υγείας έχει τη σφραγίδα και την έγκριση του κόμματός του, και αυτό δεν το αμφισβητεί ούτε ο ίδιος. Γι’ αυτό λέμε ότι η φωνή του λαού δυναμώνει με τους βουλευτές του ΚΚΕ, ανεξάρτητα από το τι ψήφισε κάποιος στις εκλογές. Και τώρα μπορεί να κάνει αυτό το βήμα, για να επιστρέψει η έδρα του ΚΚΕ, σε αυτούς που τη χρειάζονται. Και τη χρειάζονται οι πολλοί.

Παρά την ενίσχυση του ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές, η έδρα της Λέσβου δυστυχώς δεν κερδήθηκε. Πιστεύετε απ’ την επαφή σας με τον λαό του νησιού ότι αυτό το δεδομένο μπορεί να ανατραπεί στις κάλπες της 25ης Ιούνη;

■ Μπορούμε και πρέπει να νικήσουμε! Η χαρμολύπη – εξαιτίας της σημαντικής ανόδου παντού στον νομό αλλά με απώλεια της έδρας – ( 21η Μάη) έγινε πείσμα! Η άνοδος στον νομό, από το 10% στο 13%, οι πρωτιές σε Μανταμάδο, Κάσπακα και Ανεμώτια, η ανάδειξη του ΚΚΕ σε δεύτερη δύναμη σε 15 κεφαλοχώρια μας γεμίζουν με αισιοδοξία, παρά την απώλεια της έδρας.

Οι εκλογές στις 25 Ιούνη είναι η ευκαιρία να ψηλώσουμε το Κόμμα μας πιο πολύ. Δεν θα λυπηθούμε κανένα κόπο να φτάσουμε σε περισσότερους, και όλοι μαζί να ρίξουμε αντάμα το σφυροδρέπανο στην κάλπη. Είναι στο χέρι μας να επανεκλέξουμε κομμουνιστή βουλευτή, να προσπεράσουμε μικρές σκοπέλους γι’ αυτή τη μεγάλη υπόθεση. Αλλωστε, απευθυνόμαστε σε όλο τον λαό του νομού, ειδικά σε όσους μας έχουν στο νου τους, αλλά τον Μάη δίστασε το χέρι τους.

Ειδικά όσοι ψήφισαν άλλα κόμματα ή απείχαν, να μη μείνουν με την πίκρα της απώλειας αλλά να αξιοποιήσουν την περηφάνια τους, ως κάτοικοι του κόκκινου νησιού. Και αυτοί ξέρουν ότι το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του, ποτέ δεν τους κορόιδεψαν, δεν τους πρόδωσαν, γιατί ποτέ δεν έπαψαν να έχουν ως πυξίδα το λαϊκό συμφέρον. Το ΚΚΕ είναι σάρκα από τη σάρκα του λαού μας.#