Κραυγή οργής στη Μυτιλήνη για την τραγωδία στην Πύλο

Μια μεγάλη κραυγή οργής ακούστηκε την Πέμπτη 15/6/23 στο κέντρο της Μυτιλήνης από τις εκατοντάδες κόσμου που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με θύματα μετανάστες.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, σε ένα νησί που έχουν σημειωθεί δεκάδες ναυάγια με μετανάστες και πρόσφυγες, φώναξαν πως «Τέμπη – Νεκροί – Επαναπροωθήσεις, οι μόνοι που ‘ναι ένοχοι ΕΕ και κυβερνήσεις» και «Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, “ναυάγησε” το σύστημα της φτώχειας, των κερδών».

Οι διαδηλωτές ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να δεχθούν άλλα εγκλήματα, εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τους υπηρετούν.

Εκ μέρους του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης χαιρέτισε η Κατερίνα Βλάμου.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, Δημήτρης Ευσταθίου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Κάθε μέρα μετριόμαστε και κάθε μέρα βγαίνουμε λιγότεροι. Είμαστε τα θύματα κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς, στις καρότσες κάθε μέρα που δεν υπάρχει ασθενοφόρο να μας παραλάβει. Είμαστε στα θύματα στα τρένα και τα σαπιοκάραβα. Είμαστε στα θύματα στους πολέμους για τ’ αφέντη το φαΐ, είμαστε οι ξεριζωμένοι, οι αγνοούμενοι, οι πνιγμένοι».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους ενόχους του νέου προδιαγεγραμμένου εγκλήματος: «Θα τολμήσει να βγει κανείς από αυτούς που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν να πει ποιος είναι ο ένοχος; Επειδή δεν πρόκειται, θα τους τα πούμε εμείς! Είναι το ΝΑΤΟ, που όλες οι κυβερνήσεις του δίνουν απλόχερα βάσεις σε όλη τη χώρα και λεφτά απ’ τη δική μας τσέπη για να σπέρνει το θάνατο και τον ξεριζωμό σε όλο τον πλανήτη. (…) Είναι η ΕΕ. και η πολιτική της. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΝΔ υπηρετούν την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου. Είναι αυτή η ίδια πολιτική που δημιουργεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με τις επεμβάσεις, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την καταλήστευση του πλούτου των χωρών. Είναι η ίδια πολιτική που προσελκύει πρόσφυγες στις χώρες της, όταν ψάχνει για φτηνό εργατικό δυναμικό. Είναι η ίδια πολιτική που όταν δεν τους θέλει τους επαναπροωθεί, χτίζει φράχτες και τους στέλνει στους δουλεμπόρους. Και είναι η ίδια πολιτική που τους κάνει διαλογή στα νησιά μας, κρατώντας τους εγκλωβισμένους στη Μόρια, τον Καρά Τεπέ και το νέο αίσχος της Βάστριας».

Τέλος, έστειλε μήνυμα συνέχισης του αγώνα «για να σταματήσουν οι επεμβάσεις, για να βγει τώρα η χώρα από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να κλείσουν εδώ και τώρα όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις, να καταργηθούν οι συμφωνίες του εγκλωβισμού και να μεταφέρονται οι πρόσφυγες με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους! Δεν θα συνηθίσουμε τον θάνατο (…) Σήμερα φωνάζουμε ξανά το επίκαιρο σύνθημα: Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Εμείς λοιπόν είμαστε με τις ζωές! Και δεν θα αφήσουμε καμία ζωή να πάει χαμένη. Για εμάς, καμιά ζωή δεν κοστολογείται! Πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος!».

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία μέσα από την προκυμαία και την αγορά της πόλης, με τα συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα.#