Τροπολογία του ΚΚΕ στη Βουλή – για επαναφορά και καταβολή 13ου – 14ου μισθού και σύνταξης

Τροπολογία – προσθήκη για την επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους (Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα) κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δ. Κουτσούμπα, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Θυμίζουμε ότι με τα μνημόνια καταργήθηκαν από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και από τους συνταξιούχους το επίδομα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Η τροπολογία – προσθήκη του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους (Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα)
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις»

Θέμα: Επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους (Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα).

Αιτιολογική έκθεση
Με τα μνημόνια καταργήθηκε από τους εργαζόμενους στο δημόσιο και από τους συνταξιούχους το επίδομα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Το ΚΚΕ με την παρούσα τροπολογία και για την ανακούφιση των εργαζομένων και συνταξιούχων προτείνει την παρακάτω τροπολογία για την επαναφορά του επιδόματος Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, δηλαδή του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενους και της 13ης και 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους.

Τροπολογία προσθήκη
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις»

Προστίθεται άρθρο ως ακολούθως:
Άρθρο
Επαναχορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου και σε όλους τους συνταξιούχους όλων των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, ανερχόμενο στο ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για τους εργαζόμενους και της μηνιαίας σύνταξης για τους συνταξιούχους. Επίσης στους πιο πάνω εργαζόμενους και συνταξιούχους επαναχορηγείται το επίδομα εορτών Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας ανερχόμενα το κάθε ένα στο μισό των καταβαλλόμενων αποδοχών και του μισού της μηνιαίας σύνταξης.
Από την ψήφιση του παρόντος καταργείται κάθε αντίθετη διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης.

Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2023

Οι προτείνοντες βουλευτές

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΓΚΙΟΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΑΓΚΑ ΒΙΒΗ
ΔΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΙΓΕΝΗ ΣΕΜΙΝΑ
ΕΞΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ ΜΑΡΙΑ
ΚΤΕΝΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ
ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΕΤΑΞΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΑΦΙΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΤΣΟΚΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ


Λ. Στολτίδης: Να επανέλθουν επίδομα 13ος – 14ος μισθός και σύνταξη σε δημόσιο και συνταξιούχους

Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους του δημοσίου και τις αντίστοιχες συντάξεις στους συνταξιούχους, τα οποία καταργήθηκαν την περίοδο των μνημονίων, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το «μίνι ασφαλιστικό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Όπως είπε το ΚΚΕ, κατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά τους και κάλεσε την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα πόρων και δημοσιονομικού χώρου για να πάρουν μια ανάσα οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Σημείωσε ότι στην πολιτική της κυβέρνησης δεν χωράνε οι ανάγκες εργαζομένων και συνταξιούχων αλλά χωράνε τα 7 δισ. για το ΝΑΤΟ και τα 87 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών των μεγάλων ομίλων που δεν ακουμπά κανείς. Κάλεσε τους εργαζόμενους στο δημόσιο να να μην ανεχθούν το ασφυκτικό πλαίσιο που τους επιβάλλεται, ενώ χαιρέτισε τους μαζικούς αγώνες των συνταξιούχων.

Σχετικά με το νομοσχέδιο, σχολίασε ότι επειδή το κεφάλαιο δεν χορταίνει κέρδη, η κυβέρνηση νομοθετεί τις επόμενες απαιτήσεις του, ένα ακόμα βήμα δηλαδή στο τσάκισμα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

Ακόμα, αναφέρθηκε στις διατάξεις για τους εκπαιδευτικούς σε σχολές της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και για σχολές ΑμεΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι απαιτούνται προσλήψεις όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού σε ειδική αγωγή και κατάρτιση ΑμεΑ.#