Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λέσβου: Αγωνιζόμαστε για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα!

Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» Λέσβου χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους, γονείς και μαθητές που τη Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη διαδήλωσαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου που συγχωνεύει 1.600 τμήματα σε όλη τη χώρα αφού αντιμετωπίζει την παιδεία των μαθητών μας ως κόστος που πρέπει να μειωθεί, και σημειώνει:

«Και στη Λέσβο όπως και σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται συγχωνεύσεις τμημάτων που καταπατούν βάναυσα τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Για μία ακόμα φορά ακούσαμε πως εφαρμόζεται η νομοθεσία η οποία επιτρέπει τη δημιουργία τμημάτων μέχρι και 25 μαθητών/τριών, πραγματικότητα η οποία κατά γενική παραδοχή υποβιβάζει το επίπεδο της παρεχόμενης μόρφωσης. Τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως αριθμοί, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη επιμέρους δυσκολίες, γνωματεύσεις και παραπομπές μαθητών στο ΚΕΔΑΣΥ, οι οποίες μπορεί να βρίσκονται σε εκκρεμότητα μέχρι και 2 χρόνια, ενώ εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης μοιράζονται μεταξύ 2 ή και 3 μαθητών τη στιγμή που δικαιούνται εξ’ ολοκλήρου (24 ώρες).

Τα πολυπληθή τμήματα που δημιουργούνται καλούνται να στεγαστούν σε μικρές αίθουσες ακόμα και κοντέινερ που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν ούτε τις απαρχαιωμένες προδιαγραφές για τις σχολικές αίθουσες. Σε αυτό το ζήτημα η απάντηση που δόθηκε είναι ότι αποτελεί αρμοδιότητα του δήμου και σε αυτόν πρέπει να απευθυνθούμε.

Από τις δυναμικές κινητοποιήσεις γονέων και εκπαιδευτικών για τις συγχωνεύσεις στην Περιφερειακή  Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, 11/9/2024.

Για μια ακόμα φορά, στο ίδιο έργο θεατές! Οι ευθύνες να «περιφέρονται» ανάμεσα στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, το δήμο και το υπουργείο, ενώ την ίδια στιγμή μαθητές/τριες, γονείς κι εκπαιδευτικοί αντιμέτωποι με την σχολική πραγματικότητα προσπαθούν να διεκδικήσουν όσα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα!

Επιπλέον πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι την ώρα που αντίστοιχες κινητοποιήσεις συμβαίνουν πανελλαδικά, η περιφερειακή διεύθυνση Αττικής ζητούσε με έγγραφό της μέχρι τις 11/9 από τους διευθυντές να ενημερώσουν «πόσο προσωπικό εξοικονομήθηκε (άτομα και ώρες) από τη συγχώνευση των τμημάτων στα σχολεία αρμοδιότητάς τους»! Καταμετρούν το έγκλημα! Μετρούν πόσοι εκπαιδευτικοί με το έργο τους θα «λείψουν» από τους μαθητές, ώστε στη συνέχεια να μην προχωρήσουν στις απαραίτητες προσλήψεις αναπληρωτών, γιγαντώνοντας έτσι τα κενά, συνθλίβοντας τις μορφωτικές ανάγκες! Άραγε είναι πρωτοβουλία των προϊσταμένων στην Αττική ή οδηγία του υπουργείου που αφορά όλες τις διευθύνσεις;

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις απ’ αυτά τα προβλήματα που επαναλαμβάνονται και οξύνονται κάθε χρόνο, θα βρεις από κάτω την ίδια διαχρονική πολιτική, που θεωρεί κόστος τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, την ανάγκη να υπάρχουν παντού σύγχρονα κι ασφαλή σχολεία, με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, ολιγομελή τμήματα! Συνθήκες που θα έπρεπε να είναι δεδομένες στα σχολεία του 21ου αιώνα.

Από μεριά μας ξεκαθαρίζουμε ότι δε δεχόμαστε να γίνουμε απλά αριθμοί στα λογιστικά βιβλία του Υπουργείου και της Κυβέρνησης! Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα!

Η κινητοποίηση γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, αποτελεί αισιόδοξο στοιχείο και δίνει μια πρώτη απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης, που κάνει «σημαία» το «κινητό στην τσάντα» και το «ψηφιακό φροντιστήριο» για να κρύβονται η υποχρηματοδότηση, η εμπορευματοποίηση και όλες οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της, που βοούν στα σχολεία.

Το πιο σπουδαίο μάθημα, αυτό της διεκδίκησης και της διαμόρφωσης αγωνιστικής στάσης, μπήκε από την πρώτη μέρα στη… διδακτέα ύλη, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την αναγκαία αγωνιστική συνέχεια, σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της Εκπαίδευσης.

Καλή αγωνιστική χρονιά»!#