Συναντήσεις με φορείς της Λέσβου και περιοδείες σε χώρους εργασίας περιελάμβανε η δραστηριότητα των τελευταίων ημερών της βουλευτίνας του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα.
Την Τετάρτη 27 Μάη 2020 συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών και Εστίασης «Ασπίδα». Η Μ. Κομνηνάκα αφού άκουσε με προσοχή τα προβλήματά τους γύρω από τα ζητήματα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων και κυρίως τις ανησυχίες για το πόσοι απ’ αυτούς θα καταφέρουν να παραμείνουν ανοιχτοί με τις νέες οικονομικές δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, τους έθεσε τις θέσεις του ΚΚΕ, όπως αυτές έχουν εκφραστεί και με σχετικές ερωτήσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή, όλο το προηγούμενο διάστημα.
«Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τις μικροεπιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης, είναι εξαιρετικά ανεπαρκή, αφού το περιβόητο επίδομα των 800 ευρώ δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τις ζημιές των δύο αυτών μηνών. Θεωρούμε ότι για να δοθεί ουσιαστική στήριξη σ’ αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη, και όχι στις μεγάλες επιχειρήσεις που αφειδώς ενισχύει η κυβέρνηση με ζεστό χρήμα, πρέπει να υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης που δε θα μεταθέτουν απλά τα οικονομικά αδιέξοδα για το αμέσως επόμενο διάστημα», σημείωσε μεταξύ άλλων. «Τα πάγια έξοδα, όπως ρεύμα, ενοίκια κλπ. παραμένουν αυξημένα και απαιτητά, μέρος των προμηθειών (ευαλλοίωτα προϊόντα όπως τρόφιμα) έχουν ήδη καταστραφεί και απαιτείται στήριξη για την αντικατάστασή τους. Η αναστολή των βασικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων απλά οδηγεί στη συσσώρευση των υποχρεώσεων αυτών στους αμέσως επόμενους μήνες», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην πρόταση που το ΚΚΕ κατέθεσε προς την κυβέρνηση, «περιλαμβάνει μέτρα στήριξης, με προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, όπως:
- Την επανένταξή τους στο αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με παράλληλη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2019.
- Την απαλλαγή από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για τους μήνες που επιβλήθηκαν τα μέτρα αναστολής, χωρίς αλλοίωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, καθώς και μια σειρά άλλα μέτρα ελάφρυνσης που κατατέθηκαν σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή.»
Τόνισε ακόμα στη συζήτηση, ότι «με αυτά τα μέτρα ουσιαστικής στήριξης θα είναι δυνατή και η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να φορτωθούν τα «σπασμένα» και αυτής της κρίσης».
Την Πέμπτη 28 Μάη 2020 το πρωί η βουλευτίνα του ΚΚΕ επισκέφτηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης και μίλησε με τους εργαζόμενους στους οποίους επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «για μια ακόμη χρονιά, με καθυστέρηση υλοποιούνται απ’ την κυβέρνηση τα μέτρα πυροπροστασίας, όταν ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη και εκπαίδευση του εποχιακού προσωπικού, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου. Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση κρίσεων σε υλικοτεχνικά μέσα πρέπει να γίνεται πολύ πιο μπροστά και ότι το προσωπικό θα πρέπει να είναι μόνιμο και όχι συμβασιούχοι που θα ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης απροετοίμαστοι με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας. Στον τομέα της δασοπροστασίας συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των αρμόδιων φορέων με σημείο αναφοράς τη Δασική υπηρεσία. Όπως επικίνδυνο είναι και όλο το αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο που συνεχώς διευρύνεται ακόμη και εν μέσω πανδημίας, με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον “εκσυγχρονισμό” της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Προτεραιότητα της κυβέρνησης όπως και όλων των προηγούμενων ήταν και είναι, ο δασικός πλούτος της χώρας να περάσει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στα χέρια μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».
Επισήμανε ότι «το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό, ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία, χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής. Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, να προστατευθούν και να διαχειριστούν η γη, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, οι πόλεις, η φυτική και ζωική παραγωγή και γενικά αυτή η τεράστια περιουσία υπέρ του λαού».
Στη συνέχεια της ίδιας μέρας επισκέφτηκε την υπηρεσία του Λιμενικού Σώματος Μυτιλήνης και συναντήθηκε με τον Αντιπλοίαρχο κ. Κωνσταντίνο Φλουρή.
Το πρωί της Παρασκευής 29ης Μάη 2020 η Μαρία Κομνηνάκα μίλησε με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου Μυτιλήνης. Από τη συζήτηση μαζί τους διαπίστωσε τα εκρηκτικά προβλήματα που τους απασχολούν. Αποδυναμωμένη η υπηρεσία από εργαζόμενους, διάφορες μορφές εργασίας κάποιοι μόνιμοι, άλλοι με δίμηνες συμβάσεις εργασίας, δεν υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά, χωρίς να παίρνουν ούτε αυτά που τους παρέχει ο νόμος δηλαδή γάλα και ρουχισμό. Με παμπάλαια απορριμματοφόρα. Ο φόβος σε όλους ότι αν διεκδικήσουν τη λύση των προβλημάτων τους δεν θα ξαναπροσληφθούν έστω και με τις δίμηνες συμβάσεις.
Η Μ. Κομνηνάκα τόνισε ότι «για να μπορέσουν να κερδίσουν αυτά που δικαιούνται θα πρέπει όλοι μαζί οι εργαζόμενοι, άσχετα με τη σχέση εργασίας τους, να τα διεκδικήσουν». Επισήμανε επίσης ότι «παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για τη συμβολή των εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την καθαριότητα των πόλεων στην περίοδο της πανδημίας, τους άφησε παντελώς απροστάτευτους, όταν εργάζονταν χωρίς ατομικά μέσα προστασίας και δεν τους χορήγησε έκτακτο επίδομα για την περίοδο αυτή, όπως ζήτησε με ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ, ούτε βέβαια τους εντάσσει στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».
Περιοδεία στον Μανταμάδο και συναντήσεις με κατοίκους, με αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και του Αγροτικού Συλλόγου Μανταμάδου.
Συνεχίζοντας την περιοδεία και τις επαφές στη Λέσβο, το απόγευμα της Παρασκευής 29ης Μάη 2020, η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα επισκέφτηκε τον Μανταμάδο και συζήτησε με τους κατοίκους του χωριού. Έντονη ήταν η ανησυχία όλων για το αν θα καταφέρουν να αντέξουν τις συνέπειες και της νέας οικονομικής κρίσης, αφού ήδη ήταν φανερό ότι παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων ελάχιστη ήταν η κίνηση στο χωριό. Όταν ήδη ο αγροτικός κόσμος του νησιού είναι εξαντλημένος οικονομικά από τις εξευτελιστικές τιμές στο λάδι, κρέας και γάλα, η ανυπαρξία της οποιαδήποτε στήριξης όλο το διάστημα της πανδημίας, τους έδωσε το τελειωτικό χτύπημα.
Στη συνέχεια συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και του Αγροτικού Συλλόγου Μανταμάδου, όπου κι εκεί οι αγρότες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την εξαίρεσή τους, έστω και από αυτό το ελάχιστο έκτακτο επίδομα που έδωσε η κυβέρνηση σε άλλους αυτοαπασχολούμενους. Την ώρα που για τον περισσότερο αγροτικό κόσμο η κατρακύλα των τιμών των αιγοπροβάτων και η χαμηλή ζήτηση από τους μεγαλοεμπόρους την περίοδο του Πάσχα, καθώς και η συνολικά χαμηλή κατανάλωση των αγροτικών προϊόντων, αύξησε τα ήδη μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία βρίσκονται.
Από τον Α.Σ. Μανταμάδου επισημάνθηκε, ακόμα, ότι το διάστημα αυτό παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση και στο χρόνο που μεσολαβεί για τον έλεγχο και την πιστοποίηση του μοσχαρίσιου κρέατος από τους δημοσίους φορείς, με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει για πολλές μέρες στο σφαγείο και να μην μπορεί μετά να διοχετευτεί στην αγορά. Η βουλευτίνα αφού άκουσε μια σειρά άλλων προβλημάτων, που επισημάνθηκαν από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, επανέλαβε τις προτάσεις που το ΚΚΕ κατέθεσε με ερώτησή και παρεμβάσεις του στη Βουλή, για ένταξη και των αγροτών στους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ, καθώς και άλλα μέτρα στήριξης, όπως την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή χρεών κ.α.π. Τους επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει κάθε δίκαιη απαίτησή τους με παρεμβάσεις στη Βουλή, αλλά κυρίως θα σταθεί στο πλευρό τους στην αγωνιστική διεκδίκησή τους. #