ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΑΛΕΥΟΥΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
Κινητοποίηση την Πέμπτη 24 Νοέμβρη
στις 10 το πρωί στη ΔΕΗ
ενάντια στα χαράτσια
Την Τρίτη 15 Νοέμβρη στο Εργατικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των συνταξιούχων αναπηρικής σύνταξης καθώς και των χρόνια πασχόντων, δικαιούχων επιδομάτων υγείας. Η συνάντηση έγινε μετά από κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, της Παλλεσβιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ και της Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ Λέσβου. Παραβρέθηκαν επίσης κι άλλα Συνταξιοδοτικά Σωματεία (ΤΕΒΕ, ΟΑΕΕ) αλλά και σύλλογοι των ΑμεΑ όπως των Καρκινοπαθών και της Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου.
Στη συζήτηση που έγινε τονίστηκαν τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί ο «Νέος Κανονισμός Εκτίμησης του Βαθμού Αναπηρίας» (ΚΕΒΑ) ο οποίος χρησιμοποιείται σαν βασικό εργαλείο από την κυβέρνηση για μαζικές περικοπές αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων των ΑμεΑ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και από Δρεπανοκυτταρική Νόσο όπου μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας στο 50% (μέχρι τώρα ήταν 67%) με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να χάνουν πολύ σημαντικές παροχές και να τίθεται πλέον θέμα επιβίωσής τους.
Αναφέρθηκε επίσης η κατάργηση των υγειονομικών επιτρόπων πιστοποίησης αναπηρίας σε όλη την Ελλάδα και η αντικατάσταση τους από το «Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας» (ΚΕΠΑ). Τονίστηκε ότι με αυτή την ενέργεια περίπου 8500 ΑμεΑ από τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου αναγκάζονται να ταξιδέψουν τρεις φορές στη Μυτιλήνη για να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους, μπαίνοντας έτσι σε μια απίστευτη ταλαιπωρία, με μεγάλα έξοδα. Παράλληλα εκφράστηκε η αγανάκτηση όλων για το παράβολο των 46 ευρώ που καλείται να πληρώσει μεγάλο μέρος των ΑμεΑ, προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραπομπή τους στην επιτροπή αξιολόγησης.
Έντονη ήταν η δυσαρέσκεια των συνταξιούχων για το πρόβλημα που προέκυψε από την κατάργηση του γιατρού που επισκεπτόταν δυο φορές την εβδομάδα το ΚΑΠΗ (για την συνταγογράφηση των φαρμάκων) η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία τους.
Τέλος σημειώθηκε ότι ακόμα και άτομα με πολύ βαριές αναπηρίες με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω (εξαιρουμένων μόνο δυο περιπτώσεων) καλούνται να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ χειροτερεύοντας έτσι την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει από την πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λέσβου Στρατής Αντώνας, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής στη σύσκεψη, ανάμεσα στα άλλα τόνισε:
«Καλούμε τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους να μην έχουν αυταπάτες.
Στα πλαίσια αυτής της ταξικής πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου δε μπορούν τα προβλήματα τους να λύνονται, οι σύγχρονες ανάγκες τους να καλύπτονται.
Τα προβλήματα θα οξύνονται, θα πολλαπλασιάζονται και η κατάσταση θα χειροτερεύει.
Οι λύσεις των προβλημάτων τους είναι στον αντίποδα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Χρειάζεται σκληρός αγώνας μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται απ’ αυτή την πολιτική, για να αποσπαστούν κατακτήσεις, έστω προσωρινά, στην προοπτική της οριστικής λύσης.
Για να δοθούν ολοκληρωμένες λύσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, χρειάζεται αλλαγή των συσχετισμών. Αδυνάτισμα ουσιαστικό των κομμάτων που εφαρμόζουν αντιλαϊκή πολιτική και των στηριγμάτων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης και των αναπήρων.
Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Αποφασισμένοι, συσπειρωμένοι, συνεχίζουμε την πάλη.
Όχι μόνοι. Με το σωματείο μας, πλάι στους εργαζόμενους που συγκρούονται με αυτή την πολιτική, πλάι στα συνδικάτα.
Οι όποιες παροχές και κατακτήσεις των ατόμων με χρόνια προβλήματα υγείας και των αναπήρων ανίκανων για εργασία είναι αδιαπραγμάτευτα και το κράτος έχει την υποχρέωση να τα παρέχει απλόχερα στους αναξιοπαθούντες συναδέλφους, συνανθρώπους μας.
Παλεύουμε και συλλογικά αρνούμαστε να πληρώσουμε τους κεφαλικούς φόρους και τα χαράτσια.
Αρνούμαστε τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τις μειώσεις και τα κοψίματα μισθών, επιδομάτων και συντάξεων για μας και τις οικογένειές μας».
Η σύσκεψη έληξε με τη δέσμευση των συμμετεχόντων ότι θα παλέψουν ώστε να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους, για το σκοπό αυτό συγκρότησαν την επιτροπή αγώνα των ΑμεΑ Λέσβου.
Η επιτροπή συνεδρίασε το Σάββατο και καλεί σε κινητοποίηση την Πέμπτη 24 Νοέμβρη στις 10 το πρωί στη ΔΕΗ ενάντια στα χαράτσια.
ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΙ!!!
Η «κοινωνική» υπηρεσία του Καλλικρατικού Δήμου μας έδρασε ξανά.
Έστειλε στα ΜΜΕ, αλλά και στις διευθύνσεις των σχολείων και στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων έγγραφο με το οποίο ζητά να συνεισφέρουν με ρούχα και τρόφιμα για τις οικογένειες που χάρη στην πολιτική της άγριας εκμετάλλευσης που εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τα δεκανίκια τους τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν πια ούτε τα στοιχειώδη για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
Έτσι θεωρεί λοιπόν ο Δήμος ότι κάνει το χρέος του και κατά τα άλλα «νίπτει τας χείρας του».
Την ώρα που το υπουργείο εργασίας συστήνει επιτροπή-«πέλεκυ» με σκοπό να πετσοκόψει τα ήδη πενιχρά κοινωνικά επιδόματα, να συρρικνώσει μέχρι τη σταδιακή κατάργηση τους τα επιδόματα της πολύτεκνης και της τρίτεκνης οικογένειας, που πολύ περισσότερο απ’ όλους πλήττονται από αυτή την πολιτική, αυτή που στο επίκεντρο της είναι τα κέρδη των πλουτοκρατών και όχι ο άνθρωπος, αυτή την ώρα ζητάει ο Δήμος από τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, που έχουν ήδη εξαθλιωθεί, να συνεισφέρουν ρούχα και τρόφιμα.
Σκληρή, πιο δύσκολη από ποτέ η χρονιά φέτος για τις λαϊκές οικογένειες και ειδικά γι’ αυτές με τρία ή περισσότερα παιδιά. Μαρτύριο πώς να βγει ο μήνας ακόμα και στην περίπτωση που μπαίνουν -έστω και άγρια κουτσουρεμένοι- δύο μισθοί στο σπίτι. Γιατί ολοένα και πληθαίνουν τα νοικοκυριά με έναν και δύο άνεργους ή εργαζόμενους με μερική απασχόληση, με υποτυπώδη μισθό και εναλλαγές εργασίας με ανεργία.
Η φτώχεια που πάντα υπήρχε στο καπιταλιστικό σύστημα τώρα θεριεύει και αποκαλύπτεται.
Όμως «Η λύση για το ψωμί που λείπει από το τραπέζι, δεν πρόκειται στην κουζίνα να βρεθεί».
Ούτε φυσικά στις «πρωτοβουλίες» που μυρίζουν φιλανθρωπία..
Το συμφέρον της πολύτεκνης οικογένειας είναι να ενταθεί και να δυναμώσει την κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης, και να διεκδικήσει δυναμικά, αποφασιστικά μέτρα που θα ανακουφίσουν και θα τη βγάλουν από την οικονομική εξαθλίωση, όπως:
- Κατάργηση όλων των χαρατσιών με παράλληλη αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου.
- Αύξηση των πολυτεκνικών επιδομάτων και του επιδόματος του τρίτου παιδιού.
- Ιδιαίτερες εκπτώσεις στις πολύτεκνες οικογένειες στις συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο νερό.
- Αύξηση του αφορολόγητου ορίου που να αναπροσαρμόζεται με βάση τον τιμάριθμο.
- Κατάργηση στην κάθε μορφής οικονομικής συμμετοχής στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
- Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
- Πλήρη κάλυψη του κόστους σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι.
Οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες δεν θέλουν «ελεημοσύνες» δεν επαιτούν αλλά απαιτούν.
Ας το πάρουν είδηση αυτό οι «χορτάτοι» και ας πάψουν να προκαλούν.
της Χριστίνας Ανερούση