Κινητοποιήσεις σήμερα σε νησιά του Αιγαίου ενάντια στην καταστολή και τις φυλακές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς.

Με νέες συγκεντρώσεις σήμερα Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020, σε Λέσβο, Χίο και Σάμο απαντούν κάτοικοι, σωματεία και φορείς των νησιών στην βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, κατ’ εντολήν της κυβέρνησης, σε βάρος τους επειδή αγωνίζονται ενάντια στη δημιουργία κλειστών φυλακών για τους πρόσφυγες – μετανάστες και ζητούν τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων ξεριζωμένων από τη χώρα.

Στη Λέσβο το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο έχει κηρύξει νέα 24ωρη απεργία για σήμερα Τετάρτη 26 Φλεβάρη. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς. Χθες, με χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, αλλά και ρίψεις νερού από την «αύρα», οι δυνάμεις καταστολής επιχείρησαν να διαλύσουν την μεγάλη πορεία που διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στο Μανταμάδο, σε συνέχεια της πρωινής μαζικής και μαχητικής απεργιακής κινητοποίησης.

Αγωνιστικό κάλεσμα στους εργαζόμενους, στο λαό της Λέσβου, στους φορείς και τα σωματεία του νησιού απευθύνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο:

«Οι εργαζόμενοι της Λέσβου απεργούμε ενάντια στην καταστολή της κυβέρνησης και τα νέα hot spot. Ούτε στον Καράβα ούτε και πουθενά» τονίζει το ΠΕΚ και σημειώνει:

«Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επιτάσσει εκτάσεις στην περιοχή Καράβα – Καβακλή, η δημιουργία του νέου hot spot είναι στο χέρι μας να μην περάσουν.

Καταγγέλλουμε στο λαό της Λέσβου, την άνανδρη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά και κρότου λάμψης ενάντια σε μέλη σωματείων του Εργατικού Κέντρου, συνταξιούχους και φοιτητές, το απόγευμα της Τρίτης στον δρόμο προς Μανταμάδο.

Καλούμε το λαό της Λέσβου, τους εργαζόμενους να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που στέλνοντας ΜΑΤ και κλούβες για να εντείνει την καταστολή θεωρεί ότι θα κάμψει την αντίσταση των νησιωτών.

Απαντάμε αγωνιστικά και αποφασιστικά!».

Στην κινητοποίηση καλεί και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου.

Στη Χίο το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει24ωρη Απεργία για όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα την Τετάρτη 26 Φλεβάρη καισε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Βουνακίου στις 11.00 π.μ. Στη συγκέντρωση καλεί και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου

Χθες το πρωί οι κάτοικοι βίωσαν την κρατική καταστολή με επιθέσεις των ΜΑΤ κατά των συγκεντρώσεων των κατοίκων του νησιού. Το απόγευμα το σκηνικό της καταστολής, επαναλήφθηκε και στο Βροντάδο, όπου μια γυναίκα και ένα κορίτσι τραυματίστηκαν. Συγκέντρωση κατά της κρατικής καταστολής έγινε στην κεντρική πλατεία.

Λήμνος: Δυναμική αντίδραση στον αυταρχισμό κυβέρνησης και ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο.

Δυναμική απάντηση, στον αυταρχισμό της κυβέρνησης που με τα ΜΑΤ χτυπά τους κατοίκους των νησιών της Λέσβου και της Χίου για να επιβάλει την πολιτική των κλειστών hot spot και της συνέχισης του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, έδωσαν χθες το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ. Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και ο έπαρχος Λήμνου.

Την ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ Κώστας Μαδυτινός ο οποίος σημείωσε:

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να καταγγείλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία πιστή στο δόγμα “νόμος και τάξη”, χτυπά από τα ξημερώματα τους εργαζόμενους και το λαό της Λέσβου και της Χίου με τα ΜΑΤ, με χημικά, με δακρυγόνα, με αύρες, προκειμένου να επιβάλει την πολιτική της στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Οι δυνάμεις καταστολής λειτουργούν και συμπεριφέρονται στον Μανταμάδο, στα άλλα χωριά της Λέσβου, στο Βροντάδο της Χίου ως δυνάμεις κατοχής.

Η κυβέρνηση, αντί να στείλει πλοία στα νησιά του Αιγαίου για να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δικαίως διεκδικούν οι νησιώτες μας, με το πλοίο “ΠΗΓΑΣΟΣ”, (αγνοώντας την ταλαιπωρία που προκλήθηκε σε επιβάτες που ταξίδευαν για τη Λήμνο λόγω αιφνίδιας αλλαγής του δρομολογίου), οργάνωσε τη νυχτερινή απόβαση και τη βάρβαρη εισβολή των ΜΑΤ στη Λέσβο, στη Χίο, κατά των νησιωτών, που αγωνίζονται να μη γίνουν τα νησιά τους οι φυλακές της ΕΕ.

Υποκλίνονται μπροστά στους φονιάδες των λαών, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μονοπώλια που προκαλούν τη φτώχεια, τους πολέμους, τους ξεριζωμούς, τους πρόσφυγες και μετανάστες, και στρέφονται κατά του “εχθρού λαού”, όπως τον βλέπουν αυτοί, των νησιών μας.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζομένους συναδέλφους μας και τους κατοίκους των νησιών και απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Να αποσύρει αμέσως τώρα η κυβέρνηση τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά.

  • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα.

  • Κλείσιμο όλων των hot spots ανοικτών και κλειστών – κανένα νέο hot spot.

  • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους,χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

  • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.

  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.

  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους».

Ακολούθησε πορεία μέσα από την αγορά της Μύρινας με συνθήματα όπως:«Ούτε κλειστά, ούτε ανοικτά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά», «πνιγμένα παιδιά και ξεριζωμός, τα νησιά ζητάνε απεγκλωβισμό», «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει», «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «κλείστε τα hot spot, τα κέντρα φυλακές» μην εγκλωβιστούν ανθρώπινες ζωές».

Στην Σάμο από τα ξημερώματα κάτοικοι του νησιού αλλά και μηχανήματα των δήμων, είχαν στήσει μπλόκο στο εργοτάξιο -στη διασταύρωση του δρόμου- στη θέση Ζερβού. Στο σημείο αυτό ήδη κατασκευάζεται το ΚΥΤ που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επεκτείνει η κυβέρνηση της ΝΔ με την επίταξη. Αποτέλεσμα της κινητοποίησης ήταν να σταματήσουν οι σχετικές εργασίες.

To Εργατικό Κέντρο Σάμου, κήρυξε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 4 το απόγευμα για σήμερα Τετάρτη 26 Φλεβάρη και καλεί σε συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Πυθαγόρα, τους εργαζόμενους και τον σαμιώτικο λαό. Στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου κήρυξε η ΑΔΕΔΥ μετά από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου το οποίο καλεί στη συγκέντρωση.

Στην Αθήνα, συγκέντρωση διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 26 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα στη Βουλή η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής και άλλοι σύλλογοι νησιωτών.

Συμπαράσταση από σωματεία: Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου καταδικάζει τη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης κατά του λαού της Μυτιλήνης και της Χίου. Το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο κήρυξε για αύριο Πέμπτη στάση εργασίας σε ένδειξη αλληλεγγύης.#