Για διγλωσσία και αποπροσανατολισμό καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους της Λέσβου.

Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Βόρειο Αιγαίο Αγλαΐα Κυρίτση, και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Μυτιλήνης Νίκη Τσιριγώτη, με ανακοινώσεις τους, καταγγέλλουν στο λεσβιακό λαό την Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη καθώς και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, για διγλωσσία και αποπροσανατολισμό. Γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουν διαψεύσει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για ανταπόκριση της τοπικής αυτοδιοίκησης της Λέσβου στη δημιουργία νέας δομής στο νησί. Επίσης, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Δυτικής Λέσβου Γιάννης Συκάς, ζητά να δοθούν εξηγήσεις από τον Δήμαρχο Δυτ. Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο.

Η ανακοίνωση της Αγλαΐας Κυρίτση:

«Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Πέτσα σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ότι: «από χτες βρίσκουν μια καλύτερη ανταπόκριση από την τοπική αυτοδιοίκηση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για ενότητα και υπευθυνότητα…..» και εν συνεχεία: «Και μετά αφού αντιμετωπίσουμε την άμεση κρίση να προχωρήσουμε στη μεσοπρόθεσμη λύση που φυσικά περιλαμβάνει μία κλειστή, ελεγχόμενη δομή, πολύ μικρότερου μεγέθους από αυτή που είχαμε» δείχνει εμφανώς ότι η κυβέρνηση τα έχει βρει με την τοπική διοίκηση για το σχεδιασμό της να δημιουργηθεί κλειστή δομή στο νησί της Λέσβου και να συνεχιστεί ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Οι δηλώσεις αυτές δεν διαψεύστηκαν μέχρι στιγμής από την Περιφερειακή Αρχή και τον Περιφερειάρχη. Περιμένουμε τις αντιδράσεις και τις διαψεύσεις και ίσως γι αυτό το λόγο κωφεύουν εδώ και τέσσερεις ημέρες για τη σύγκλιση, έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου που ζητήσαμε .

Ειδάλλως, λέμε καθαρά, ότι ο Περιφερειάρχης και σύσσωμη η περιφερειακή αρχή είναι υπόλογοι στο λαό των νησιών μας και στην τραγωδία που εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα στη Λέσβο ότι άλλα δηλώνουν στα κανάλια και άλλα λένε πίσω από κλειστές πόρτες και τηλέφωνα …

Ζητάμε την άμεση σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου και καλούμε τους κατοίκους της Λέσβου τώρα να αγωνιστούν και να παλέψουν για:

  • Απεγκλωβισμό τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών.
  • Κανένα ΚΥΤ- Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης είτε ανοιχτό είτε κλειστό πάνω στο νησί.
  • Έκφραση αλληλεγγύης -συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους δοκιμασμένους πρόσφυγες-μετανάστες.
  • Να πραγματοποιηθούν ΤΩΡΑ μαζικά τεστ για τον κορονοϊό τόσο σε πρόσφυγες και μετανάστες όσο και στους κατοίκους του νησιού.
  • Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και του Βοστάνειου Νοσοκομείου με την πρόσληψη προσωπικού».

Η ανακοίνωση της  Νίκης Τσιριγώτη:

«Παρά τις περί αντιθέτου «δηλώσεις» και «εγγυήσεις» του Δημάρχου Μυτιλήνης για τη δήθεν αντίθεσή του στη δημιουργία στο νησί μας νέας δομής προσφύγων και μεταναστών η πραγματικότητα ως φαίνεται είναι διαφορετική.

Καταγγέλλουμε στο λεσβιακό λαό τη διγλωσσία και τον επιχειρούμενο αποπροσανατολισμό.

Η σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σε τηλεοπτική εκπομπή περί «ανταπόκρισης από την τοπική αυτοδιοίκηση, περί ενότητας και υπευθυνότητας που θα στεγάσει πρόσφυγες και μετανάστες και που αν συνεχιστεί … θα προχωρήσει η μεσοπρόθεσμη λύση που περιλαμβάνει κλειστή ελεγχόμενη δομή» είναι ενδεικτική και δε χωρά αμφισβητήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι η συναίνεση της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης και του Δημάρχου Στρατή Κύτελη σε όλες τις εξελίξεις είναι όχι απλά δεδομένη αλλά και επικίνδυνη. Αντί να διεκδικήσουν τη μη δημιουργία καμίας δομής στο νησί μας και να απαιτήσουν να έρθουν πλοία να πάρουν πρόσφυγες και μετανάστες, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, έχουν βάλει πλάτη για την δημιουργία νέας δομής στο νησί μας. Οι λεονταρισμοί των ημερών είναι για να κρυφτεί αυτή η συμφωνία.

Καλούμε το λεσβιακό λαό να οργανώσει την πάλη του μαζικά μέσα από τους φορείς του για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και να μη συνεχίσει να είναι το νησί μας φυλακή εγκλωβισμένων».


Η δήλωση του Γιάννη Συκά:

«Να τοποθετηθεί τώρα δημόσια ο δήμαρχος και σύσσωμη η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δυτικής Λέσβου, όπως και οι συμπολιτευόμενες παρατάξεις, για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Πέτσα: “Από χθες βρίσκουμε μία πολύ καλύτερη ανταπόκριση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ανταποκρίνονται μέχρι αυτή τη στιγμή θετικά στο κάλεσμά μας για ενότητα και υπευθυνότητα. Αν συνεχίσουμε έτσι και τις επόμενες ημέρες, θα μπορέσουμε σύντομα να έχουμε στεγάσει όλους τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι μετά από τις φωτιές, στο Καρά Τεπέ. Και μετά αφού αντιμετωπίσουμε την άμεση κρίση να προχωρήσουμε στη μεσοπρόθεσμη λύση που φυσικά περιλαμβάνει μία κλειστή, ελεγχόμενη δομή, πολύ μικρότερου μεγέθους από αυτή που είχαμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική εκπομπή.

Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση σε σχέση με τα όσα με σθένος υπερασπίστηκε ο λεσβιακός λαός το προηγούμενο διάστημα, δίνοντας ηρωικό αγώνα για να γίνει πράξη το σύνθημα «ούτε στην Καράβα ούτε πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά».

Ζητάμε να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και να δοθούν εξηγήσεις.

Να επαναληφθεί εδώ και τώρα η απαίτηση του λεσβιακού λαού για να μη γίνει κανένα κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας. Απεγκλωβισμός εδώ και τώρα προσφύγων και μεταναστών, να ναυλωθούν πλοία εδώ και τώρα για να τους μεταφέρουν. Καμία συναίνεση στα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ». #