Δικογραφία σε βάρος ΜΚΟ για δουλεμπόριο – Μ. Κομνηνάκα: Ευθύνες όσων παρέδωσαν το μεταναστευτικό σε ΜΚΟ

Δικογραφία σε βάρος 33 μελών ΜΚΟ και δύο ακόμα ατόμων, σχηματίστηκε από την Αστυνομία, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διευκόλυνε την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της Λέσβου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει κύκλωμα από τις αρχές του περασμένου Ιούνη, «με τη μορφή παροχής ουσιαστικής συνδρομής σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών. Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi) οι εμπλεκόμενοι, με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση, παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα». Παράλληλα, αναφέρει πως «από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνε -με την μεθοδολογία που προαναφέρθηκε- τη διακίνηση προς τη νήσο Λέσβο μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, σε 32 τουλάχιστον περιπτώσεις (τετελεσμένες και σε απόπειρα)».

Δήλωση της Μ. Κομνηνάκα

Σε ανακοίνωση της η βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα σχετικά με τη δίωξη με βαριές κατηγορίες σε βάρος 35 μελών τεσσάρων ΜΚΟ που γνωστοποιήθηκε σήμερα δηλώνει ότι «η θέση του ΚΚΕ είναι ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως και σε αυτή την υπόθεση και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες.

Όμως εδώ, εκτός από την όποια ποινική ευθύνη των συγκεκριμένων μελών των ΜΚΟ, υπάρχει και ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα. Υπάρχουν οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες όλων αυτών που συμφώνησαν και παρέδωσαν τη διαχείριση του προσφυγικού στις διάφορες ΜΚΟ. Είναι βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, όπως και προηγούμενα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η επιλογή τους προφανώς και συνδέεται με την προθυμία τους να υλοποιήσουν συνολικά την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, που ορίζει τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου ως τους μόνιμους χώρους εγκλωβισμού, με τη λειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης των ξεριζωμένων» υπογραμμίζει.

Παράλληλα αναφέρει πως «αυτές τις ευθύνες, στα κόμματα που στηρίζουν τις επικίνδυνες επιλογές της ΕΕ, μπορεί και πρέπει να τους τις αποδώσει ο λαός με τη θέση και τη δράση του, αρνούμενος να αποδεχτεί τη συνέχιση αυτού του απαράδεκτου καθεστώτος».

Καταλήγοντας, είπε πως «η απαίτηση μας να κλείσουν τώρα όλα τα ΚΥΤ στα νησιά, να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και να σταματήσει η οποιαδήποτε εμπλοκή των ΜΚΟ, προφανώς και δε στρέφεται κατά των χιλιάδων μισθωτών εργαζομένων, οι οποίοι σε πολύ δύσκολες εργασιακές συνθήκες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και δεν έχουν την αρμοδιότητα ούτε τη δυνατότητα να καθορίζουν το ρόλο της κάθε ΜΚΟ. Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ πρέπει τώρα να ενταχθούν και να αξιοποιηθούν σε ένα δημόσιο φορέα, ο οποίος να εξασφαλίζει τις ανθρώπινες συνθήκες στη μεταφορά σε προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, που πρέπει να δημιουργηθούν στην ηπειρωτική χώρα μέχρι να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους». #