Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη το απόγεμα της Τρίτης 15 Σεπτέμβρη 2020 το συλλαλητήριο με πρωτοβουλία του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και τη συμμετοχή πλήθους ακόμα φορέων, όπως της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Λέσβου, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, Φοιτητικών Συλλόγων, του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, της Επιτροπής Αγώνα Μανταμάδου κ.ά.
Απεγκλωβισμό τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών και κανένα ΚΥΤ, κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης (κλειστό ή ανοικτό) απαίτησαν οι εργαζόμενοι και πλήθος φορέων στο συλλαλητήριο που έγινε, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης.
«Ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά στρατόπεδα συγκέντρωσης δε θέλουν τα νησιά», «Είναι η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά» φώναξαν οι διαδηλωτές,
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη μέλος της ΚΕ του Κόμματος και τη βουλευτίνα Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα. Επίσης παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Μυτιλήνης Νίκη Τσιριγώτη, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Δυτικής Λέσβου Γιάννης Συκάς, των παρατάξεων «Με πυξίδα τον Πολίτη», Εριφύλη Χιωτέλλη και «Συμπαράταξη Πολιτών» Γιάννης Σπιλάνης και η σύμβουλος της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου Αγλαΐα Κυρίτση.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θοδωρής Ασλανίδης πρόεδρος του ΠΕΚ. Χαιρετισμούς απεύθυναν στους συγκεντρωμένου και η Ζωή Γιαννακά μέλος Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, ο Στρατής Κόμβος γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, ο Μιχάλης Γροσομανίδης από την Επιτροπή Αγώνα Μανταμάδου, ο Νίκος Χρυσάφης μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΝΤ Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και ο Νάσος Γαλής μέλος της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου.
«Η εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ενωση, είχε σαν αποτέλεσμα να ανάψει το φιτίλι, να πυροδοτήσει την απάνθρωπη ωρολογιακή βόμβα του hot spot της Μόριας, που σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα και τα θετικά κρούσματα κορονοϊού, ευνοούν και στη διασπορά της πανδημίας. Εχει σαν αποτέλεσμα να βιώνουμε και να παρακολουθούμε εικόνες ντροπής και αίσχους, με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να κοιμούνται στους δρόμους και στα νεκροταφεία. Το δράμα προσφύγων και μεταναστών συνεχίζεται!».
Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΕΚ, Θ. Ασλανίδης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στα νέα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία ακόμα και τώρα που εκτυλίσσεται η τραγωδία, αντί να δώσει λύση εδώ και τώρα με την ασφαλή μεταφορά όλων των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε προσωρινές ανθρώπινες εγκαταστάσεις, μέχρι να πάρουν τα έγγραφά τους και να φύγουν για τις χώρες προορισμού τους, έχει μετατρέψει και πάλι το νησί σε εμπόλεμη ζώνη, ενισχύοντας την παρουσία των δυνάμεων καταστολής με διμοιρίες και κλούβες των ΜΑΤ.
«Σκοπός της κυβέρνησης ήταν και είναι εξάλλου η δημιουργία νέου κέντρου – φυλακή στο νησί μας», πρόσθεσε. Αυτό επιβεβαιώθηκε, όπως ανέφερε, «και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που έκανε και εκτενή αναφορά για τη δημιουργία και ύπαρξη ενός Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης μόνιμο στη Λέσβο. (…) Είμαστε αποφασισμένοι και από αυτό εδώ το βήμα απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους νησιώτες σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μείνουν τα σχέδιά τους στα χαρτιά! Εχουμε εμπειρία και με δεδομένο ότι δεν θέλουμε το νησί μας να μετατραπεί σε απέραντη φυλακή, είμαστε αποφασισμένοι να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο πάνω στο νησί. Να μην ξαναλειτουργήσει το κολαστήριο της Μόριας!
Ο μεγαλειώδης αγώνας που έδωσε ο λεσβιακός λαός ενάντια στις δυνάμεις κατοχής των ΜΑΤ της κυβέρνησης τον Φλεβάρη, αποτελεί φάρο για τους εργαζόμενους, για το λαό μας. Η νέα απόβαση δεκάδων διμοιριών καθώς και των ειδικών τεθωρακισμένων οχημάτων σαν αυτά που έδρασαν στον ‘Εβρο τον Μάρτη, αποτελούν πρόκληση!».
Πολλά ερωτήματα, όμως, είπε ο Θ. Ασλανίδης, προκαλεί και η στάση της Τοπικής Διοίκησης του νησιού, που ακόμα δεν έχουν διαψεύσει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα περί «ανταπόκρισης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση», περί «ενότητας και υπευθυνότητας που αν συνεχιστεί, θα προχωρήσει η λύση για τη δημιουργία κλειστής δομής στο νησί». Οπως τόνισε, «η στάση αυτή όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με τα αιτήματα του λαού της Λέσβου που δίνει όλο αυτό το διάστημα αγώνα, αλλά στην ουσία υποδεικνύει ότι έχει υπάρξει μια κάποιου είδους συμφωνία».
Τα αιτήματα της συγκέντρωσης
- Απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να στείλει πλοία για να μεταφέρει τους πρόσφυγες και μετανάστες, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
- Κανένα ΚΥΤ – Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης είτε ανοιχτό είτε κλειστό πάνω στο νησί.
- Εκφραση αλληλεγγύης – συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους δοκιμασμένους πρόσφυγες – μετανάστες.
- Να πραγματοποιηθούν ΤΩΡΑ μαζικά τεστ για τον κορονοϊό τόσο σε πρόσφυγες και μετανάστες όσο και στους κατοίκους του νησιού. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος να μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα και έπειτα να γίνεται επανάληψη του τεστ.
- Αμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και του Βοστάνειου Νοσοκομείου με την πρόσληψη προσωπικού.
- Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού. #