Δυναμική απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια για δομή-φυλακή προσφύγων – μεταναστών στο νησί

Δυναμική συγκέντρωση – απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για δομή – φυλακή προσφύγων – μεταναστών στο νησί έδωσαν σήμερα εργάτες, αγρότες, γυναίκες και η νεολαία της Λέσβου που συμμετείχαν στη συγκέντρωση των φορέων, των σωματείων και των συλλόγων του νησιού στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. Παράλληλα έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση και την ΕΕ πως «δεν θέλουμε καμία δομή-φυλακή στο νησί, ούτε στη Βάστρια, ούτε στο Καρά-Τεπέ, ούτε πουθενά».

Επίσης, καταστηματάρχες και έμποροι του νησιού έκλεισαν τα μαγαζιά τους για να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση, ενώ οι συγκεντρωμένοι διατράνωσαν πως δεν έχουν ανάγκη από δομές-φυλακές, αλλά μέτρα προστασίας τους εισοδήματος και της υγείας τους.

Παράλληλα, ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν να διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, μόνιμα μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο 50%, αποσυνδεδεμένο από το Προσφυγικό και κατάργησή του στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα και αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες, διαγραφή χρεών στους επαγγελματίες του εμπορίου και της εστίασης για τα χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας, μείωση των Δημοτικών Τελών για εργαζόμενους και επαγγελματίες, προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη κενών στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και μέτρα πρόληψης για την υγεία, σε Πανεπιστήμιο και σχολεία.

Την συγκέντρωση άνοιξε ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μουτζούρης και η Αντιπεριφερειάρχης κα Αναστασία Αντωνέλλη. Ακολούθησε χαιρετισμός εκ μέρους του Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου. Από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου χαιρετισμό απηύθυνε η δημοτική σύμβουλος κα Εριφύλη Γιαννάκα και εκ μέρους του Παραρτήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ ο κ. Γιώργος Αλεξίου.

Στην ομιλία του, ο Γιάννης Ζαφειρίου, αντιπρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, ανέφερε ότι «τα νησιά μας δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αποδείξαμε περίτρανα ότι οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να δείχνουν την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες και μετανάστες, γιατί έτσι έχουμε μάθει να κάνουμε και μεταξύ μας. Αυτό έκαναν και αυθόρμητα πολλοί συνάδελφοι και συγχωριανοί μας από το 2015. Αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι για να μετατραπεί η Λέσβος, η Χίος και τα άλλα νησιά σε αποθήκες ψυχών, επειδή αυτό θέλει η ΕΕ, για να μπορεί να κάνει τη διαλογή τους κατά πώς τη συμφέρει». Επιπλέον τόνισε: «Το ακούσαμε κι αυτό! Ορισμένοι τάχθηκαν ενάντια στη σημερινή κινητοποίηση από πατριωτισμό! Πάει πολύ να μιλάνε για πατριωτισμό αυτοί που είναι με το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αναγνωρίζει σύνορα και προωθεί την συνδιαχείριση του Αιγαίου. Η πολιτική τους που θέλει δομές-φυλακές είναι τόσο πατριωτική που αφαιρεί δικαιώματα και μας καταδικάζει στην ανέχεια και την ανασφάλεια. Άφησε απροστάτευτο τον κόσμο σε χιονιάδες, σε πλημμύρες, σε φωτιές. Απολύει και ξεσπιτώνει εργάτες, όπως συμβαίνει τώρα στη ΛΑΡΚΟ. Έστελνε και στέλνει δήθεν πατριωτικές αποστολές εκτός συνόρων. Τόσο πατριώτες είναι που στέλνουνε τα ΜΑΤ για να χτυπούν εργαζόμενους που διεκδικούν τα αυτονόητα, όπως έκαναν προχτές στα Προπύλαια, όπως έκαναν στους λιμενεργάτες της COSCO, όπως μας έκαναν το Φλεβάρη του 2020. Και σήμερα στοχοποιούν συνδικαλιστές του εργατικού και αγροτικού κινήματος, αιρετούς στο νησί για να σπείρουν το φόβο». Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε πως «σήμερα πήραν απάντηση! Θα πάρουν και άλλες, γιατί ο αγώνας μας συνεχίζεται για τη ζωή και τα δικαιώματά μας».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες συμμετέχουμε σε μια κινητοποίηση με αυτά τα πάγια αιτήματα, αλλά δεν θα είναι και η τελευταία», σημείωσε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Στρατής Κόμβος και πρόσθεσε ότι «για όσους κατά καιρούς λένε και γράφουν ότι αυτά τα τρία αιτήματα μαζί με την πίεση που μπορούν να ασκήσουν οι λαοί για τερματισμό τον ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, είτε αυτές είναι πολεμικές είτε ειρηνικές, δεν είναι ρεαλιστικό μπροστά στην παρούσα πραγματικότητα, ένα απαντάμε: ρεαλισμός δεν είναι να αποδέχεσαι τον ξεριζωμό, τη φτώχεια, την πείνα, τον πνιγμό και την εξαθλίωση προσπαθώντας να τα διαχειριστείς, άλλες φορές κακά και άλλες χειρότερα. Ρεαλισμός είναι οι λαοί να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι σ’ αυτούς που τα δημιουργούν, απέναντι σ’ αυτούς που δεν βλέπουν ζωές, ψυχές, ανθρώπους, αλλά συμφέροντα και κέρδη. Ρεαλισμός είναι να παλέψουμε εμείς οι αδύνατοι σε εισαγωγικά, γιατί απλά δεν ξέρουμε τη δύναμή μας, σταματώντας αυτά τα εγκλήματα που γίνονται, γιατί μια παροιμία του σοφού λαού μας λέει ότι αν καίγεται το σπίτι του γείτονα, περίμενε να έρθει και η σειρά σου».

Το ΠΕΚ για την μεγάλη σημερινή συγκέντρωση

«Η σημερινή συγκέντρωση, είναι η συνέχεια στον αγώνα που κάνουμε για καμία δομή-φυλακή, ανοικτή ή κλειστή, ενάντια στην επικίνδυνη πολιτικής της ΕΕ, που θέλει να μετατρέψει το νησί μας σε χώρο εγκλωβισμού και διαλογής προσφύγων.

Είναι η συνέχεια στον αγώνα μας, για άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, για να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους, για να φτιαχτούν επιτροπές ασύλου μέσα στην Τουρκία.

Διατρανώσαμε, πως δεν έχουμε ανάγκη από δομές-φυλακές, αλλά έχουμε ανάγκη από μέτρα προστασίας τους εισοδήματος μας και της υγείας μας.

Στο συλλαλητήριο ακούστηκε δυνατά η φωνή μας για όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

– Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

– Μόνιμα μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στο 50%, αποσυνδεδεμένος από το προσφυγικό και κατάργηση του στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες.

– Διαγραφή χρεών στους επαγγελματίες του εμπορίου και της εστίασης, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας.

– Μείωση των Δημοτικών Τελών για εργαζόμενους και επαγγελματίες.

– Προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη κενών στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

– Μέτρα πρόληψης για την υγεία, σε Πανεπιστήμιο και σχολεία.

Ο αγώνας για τα δίκαια αιτήματα μας όχι μόνο δεν σταματά σήμερα, αντίθετα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, με παρεμβάσεις και συγκεντρώσεις.

Την Παρασκευή, 25 Φλεβάρη στις 10:00, θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση στο Αγροτικό Ιατρείο του Μανταμάδου.

Το Σάββατο, 26 Φλεβάρη στις 12:30, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο πάρκο της Χρυσομαλλούσας (στην πιάτσα των ΤΑΞΙ) και στη 1:00 το μεσημέρι θα γίνει παρέμβαση στο Κέντρο Υγείας Καλλονής».

Μ. Κομνηνάκα: «Ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση»

«Ο λαός της Λέσβου ξανάδωσε σήμερα ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση που τόσο καιρό παριστάνει ότι δεν βλέπει και δεν ακούει την ξεκάθαρη λαϊκή ετυμηγορία: Δεσμοφύλακες της ΕΕ δεν πρόκειται να γίνουμε», υπογραμμίζει σε δήλωσή της για το σημερινό συλλαλητήριο η βουλευτίνα Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Τονίζει ότι «όποιος προβάλλει ως μονόδρομο τον δήθεν ρεαλισμό της διαιώνισης του εγκλωβισμού, των κέντρων-φυλακών των απελπισμένων ανθρώπων, επιστρατεύοντας πότε την καταστολή και πότε τα εκβιαστικά διλήμματα, θα πρέπει πρώτα να απαντήσει: Ποιος διαμόρφωσε και στήριξε με τις πολιτικές του επιλογές αυτόν το «ρεαλισμό»; Ποιος εφάρμοσε την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, που μετατρέπει τα νησιά σε χώρο εγκλωβισμού και διαλογής προσφύγων και μεταναστών, τους Κανονισμούς όπως το Δουβλίνο, τις αντιδραστικές συνθήκες της ΕΕ;» και προσθέτει πως «όλο δηλαδή το ευρωπαϊκό πλαίσιο της καταστολής και του εγκλωβισμού, εκτός από τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, έχει τη διαχρονική στήριξη των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που είναι το ίδιο εκτεθειμένοι απέναντι και στον λεσβιακό λαό».

Καταλήγοντας κάνει σαφές πως «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε τον επικίνδυνο χαρακτήρα αυτών των Συμφωνιών και εναντιώθηκε με κάθε τρόπο στην εφαρμογή τους, συνεχίζει να καλεί τον λαό να μη συμβιβάζεται με την αθλιότητα που γεννά η εφαρμογή τους για νησιώτες και πρόσφυγες».

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ

Σε σχόλιο – απάντηση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ στην ανακοίνωση της ΝΔ Βορείου Αιγαίου -που κάνει λόγο για χαμηλή συμμετοχή του κόσμου στα συλλαλητήρια και ότι «οι νησιώτες γυρίζουν την πλάτη τους στη διχαστική πολιτική των διοργανωτών και στα αδιέξοδα, που καλλιεργεί»- επισημαίνει:

«Αν η κυβέρνηση της ΝΔ, εξέλαβε τους χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στις δομές φυλακές στο νησί, ως έγκριση της πολιτικής της, τότε κακό του κεφαλιού της. Αν δεν πήρε το μάθημα που της έδωσε ο λαός της Λέσβου στην Καράβα, στο λιμάνι τα Θεοφάνια,  πρόσφατα στη Βάστρια αλλά και σήμερα στη Μυτιλήνη, τότε θα πρέπει να ετοιμάζεται να πάρει κι άλλα. Πάντως εκτιμήθηκε η προσπάθειά της να εκβιάσει, να αμαυρώσει και να εμποδίσει τη συμμετοχή των νησιωτών στις συγκεντρώσεις και ελπίζουμε να επιτρέψει την προβολή τους από την κρατική τηλεόραση». #