Μαζικοί φορείς: Να κλείσει τώρα η Μόρια. Καμία νέα δομή στο νησί, ούτε κλειστή ούτε ανοιχτή.

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

«Να κλείσει τώρα η Μόρια. Καμία νέα δομή στο νησί, ούτε κλειστή ούτε ανοιχτή»

«Η καταστροφή του κολαστηρίου της Μόριας», τονίζει η Ένωση, «ήταν αποτέλεσμα της κατάπτυστης πολιτικής της ΕΕ, η οποία σε συνεργασία με τις τόσες κυβερνήσεις που περάσανε ως μεγαλύτερο “κατόρθωμα” δημιούργησε τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, η οποία χρόνια μας ταλαιπωρεί και κανένας πλέον δεν αμφιβάλλει ότι ξεκάθαρα ωφελούνται οι αστικές τάξεις των χωρών της ΕΕ και της Τουρκίας».

Κανένας, συνεχίζει, «να μην υποκύψει στην πολιτική της κυβέρνησης και των εντεταλμένων της που εκβίαζε από την αρχή της πανδημίας με τη δημιουργία κλειστού κέντρου και 7 μήνες τώρα κανένα μέτρο δεν πήρε σε μια εγκληματική τακτική δημιουργίας τετελεσμένων στην πλάτη της ζωής και της υγείας του λεσβιακού λαού. Ήδη από χτες εκμεταλλεύεται την καταστροφή του ΚΥΤ για να τρομοκρατήσει, να πιέσει και να διασπάσει τους εργαζομένους του νησιού στη δημιουργία κλειστού κέντρου – στρατοπέδου συγκέντρωσης και στέλνει δυνάμεις ΜΑΤ για να επιβληθεί διά πυρός και σιδήρου. Να μην της περάσει!».

Καλούμε, καταλήγει η Ένωση «όλους τους εργαζομένους του νησιού να διεκδικήσουν: 

  • Μετακίνηση από την κυβέρνηση των προσφύγων και μεταναστών, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς την ηπειρωτική χώρα, εξασφαλίζοντας χώρους με ανθρώπινες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για την προσωρινή φιλοξενία τους, έως ότου να τους δοθούν τα κατάλληλα έγραφα για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.

  • Μαζικά τεστ σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες. Περίθαλψη στα ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα.

  • Να βρεθεί άμεσα στέγη, με την αξιοποίηση διαμερισμάτων, κλειστών ξενοδοχείων και κτιρίων που ανήκουν στο Δημόσιο.

  • Να δοθεί προτεραιότητα στην οργανωμένη μετακίνηση των οικογενειών με παιδιά καθώς και των εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν δικαιολογείται καμιά καθυστέρηση.

  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, της Πρωτοβάθμιας Υγείας και του Βοστάνειου Νοσοκομείου με πρόσληψη προσωπικού.

  • Να στελεχωθεί η Υπηρεσία Ασύλου με το αναγκαίο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, να διασφαλιστούν γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

  • Άμεση κάλυψη όλων των εργαζομένων στο Μεταναστευτικό με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Καλούμε φορείς και άτομα που θέλουν να συνδράμουν σ’ αυτήν την έκτακτη συνθήκη να φέρουν στα γραφεία της Ένωσης πάνες, μωρομάντηλα, ρούχα, εμφιαλωμένα νερά, μάσκες, αντισηπτικά σήμερα 10/9 και αύριο 11/9 και ώρες 18.30-20.30».

ΠΑΜΕ: Στάχτες και ΜΑΤ στην απάνθρωπη ωρολογιακή βόμβα της Μόριας

«Τις τελευταίες ώρες γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμη τραγικής εξέλιξης στο κυνήγι και τον βασανισμό των κατατρεγμένων και ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών που ΕΕ και κυβερνήσεις έχουν εγκλωβίσει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα», σημειώνει το ΠΑΜΕ για την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Στις στάχτες της Μόριας έσκασε η απάνθρωπη ωρολογιακή βόμβα που είχαν τοποθετήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις. 13.000 άνθρωποι, γυναίκες και μικρά παιδιά, στοιβαγμένοι, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας εν μέσω πανδημίας. Η Μόρια ήταν μια υγειονομική βόμβα που περίμενε να σκάσει. Ένα “προμελετημένο έγκλημα” των κυβερνήσεων που επιδεικτικά κώφευαν στα συνεχή αιτήματα των φορέων, των συνδικάτων, των υγειονομικών και των κατοίκων για απεγκλωβισμό των προσφύγων και αποσυμφόρηση των δομών.

Την στιγμή που η κυβέρνηση απαγορεύει τις συγκεντρώσεις, τις διαδηλώσεις, ακόμα και “συναθροίσεις άνω των 9” και κουνάει το δάχτυλο μιλώντας για “ατομική ευθύνη” στην Μόρια είχε στοιβάξει 13.000 άτομα σε ένα χώρο που προοριζόταν οριακά για 2.000! Ενώ προκλητικά στην ανάγκη για άμεση βοήθεια και απεγκλωβισμό των χιλιάδων η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η αποστολή νέων δυνάμεων ΜΑΤ!

Τώρα είναι άμεση ανάγκη 

– Να εξασφαλιστεί η διαμονή σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα, με εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής ειδικά σε συνθήκες πανδημίας.

– Κλείσιμο όλων των hotspots των νησιών, με μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα και στις χώρες προορισμού τους. Διευκόλυνση όλων των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών για μετάβαση στις χώρες προορισμού τους, με προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και τους δικαιούχους οικογενειακής επανένωσης.

– Να βρεθεί άμεσα στέγη, με την αξιοποίηση διαμερισμάτων, κλειστών ξενοδοχείων και κτιρίων που ανήκουν στο δημόσιο.

– Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.

– Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

– Να στελεχωθεί η Υπηρεσία Ασύλου με το αναγκαίο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, να διασφαλιστούν γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

– Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.

– Να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής και εξατομικευμένης στήριξης και ένταξης στην κοινωνία των προσφύγων.

– Να απομονωθούν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες πράξεις και συμπεριφορές που εκμεταλλεύονται το πρόβλημα και επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό της πάλης του ελληνικού λαού».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στους ευρισκόμενους στο δρόμο, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας, στο νησί της Λέσβου. Στην ανακοίνωσή της επίσης εκφράζει, την αλληλεγγύη της και στους κατοίκους του νησιού, καθώς και των άλλων νησιών του Αιγαίου, που όπως σημειώνει «υφίσταται και αυτοί τις συνέπειες του διπλού εγκλωβισμού των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά ως συνέπεια της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που φέρει και την ελληνική υπογραφή».

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ σημειώνει:

«Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η ΕΕ που υποκριτικά δηλώνουν συμπαράσταση, μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την εξέλιξη αυτή, που αποτελεί στην κυριολεξία “χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου”. Είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη, απαιτώντας να κλείσει η Μόρια και να μην ανοίξει κανένα άλλο ΚΥΤ κλειστό ή ανοικτό, τον άμεσο απεγκλωβισμό των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα και τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για τις χώρες προορισμού. Αποζημίωση των κατοίκων των νησιών για τις ζημιές που έχουν υποστεί και μέτρα προστασίας της υγείας με όλα τα απαραίτητα για την πανδημία -και όχι μόνο- μέσα. Να απομονώσουμε αποφασιστικά τις αντιδραστικές φασιστικές δυνάμεις που στοχοποιούν -ακόμα μια φορά- τους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και τη καταλήστευση των λαών σε Μέση Ανατολή, Ασία και Αφρική».

.#